Hlavní obsah

Princ Harry si žehlí image potížisty

Právo, Zdeněk Nevělík

Lidé jej většinou znají z titulních stránek bulvárního tisku, ať už zachyceného na párty v nacistické uniformě či vyvádějícího v nočních klubech ve společnosti pohledných dívek. Britský princ Harry se ale poslední dobou snaží sekat dobrotu. V rámci možností.

Foto: Profimedia.cz

Britský princ Harry

Článek

Harry v březnu absolvoval svou první samostatnou cestu do zámoří z pověření své babičky, královny Alžběty II. V Belize navštívil mayské město Xunantunich a přednesl projev jménem panovnice, na Jamajce diskutoval s tamní premiérkou, která chce přerušit zbývající vazby na Británii, a v Brazílii zase zahájil kampaň, která má propagovat jeho zemi z kulturního, hospodářského a sportovního hlediska.

Ne, že by v programu chyběla zábava - „zazávodil“ si například s nejrychlejším mužem planety Usainem Boltem a zúčastnil se večírku s tanečnicemi samby v Riu de Janeiru - ale princ, přestože působil nenuceně a očividně se dobře bavil, se jako zástupce hlavy monarchie držel na uzdě a nenechal se zatáhnout do „nedůstojných“ situací. Což se mu v minulosti moc nedařilo.

Foto: ČTK

Na Jamajce s nejrychlejším mužem planety Usainem Boltem.

Harryho trable začaly v dospívání, kdy byl jako 16letý během pobytu v rodinném sídle Highgrove bulvárem přistižen při pití alkoholu a kouření marihuany. Princův mluvčí přiznal, že chlapec „při více příležitostech experimentoval s drogami“, nedělo se to však „pravidelně“. Harryho otec, princ Charles, syna za to poslal na rehabilitaci.

V roce 2003 přišla Harryho bývalá učitelka na elitní střední škole Eton s obviněním, že z donucení vedení instituce za prince zpracovala takřka celý umělecký projekt, jen aby se dostal na vojenskou akademii Sandhurst. Své tvrzení doložila i audionahrávkou, ta ale byla podle kanceláře prince Charlese „sotvaže slyšitelná a výrazně upravená“. „Faktem je, že Harry nepodváděl,“ uzavřel otec celou aféru.

Harry The Nazi

Harryho zřejmě nejznámější skandál ale přišel v roce 2005, kdy se tehdy jako 20letý objevil na jedné halloweenské párty v nacistické uniformě s hákovým křížem na rukávu. „Harry The Nazi (Harry nacista),“ napsal na titulní stránce bulvární The Sun. „Je mi líto, pokud jsem tím někoho urazil nebo dostal do rozpaků. Vybral jsem si špatný kostým a omlouvám se,“ nechal se provinilec slyšet přes tiskový odbor svého otce. V následujících měsících se pak několikrát dostal do roztržky s paparazzi, kteří na něj číhali před londýnskými kluby.

Foto: Profimedia.cz

William a Harry s babičkou a dědečkem.

A aféry pokračovaly. V roce 2009 se na veřejnosti objevilo tři roky staré video, na kterém Harry mluví o svém armádním kolegovi pákistánského původu jako o „Pakošovi“ (anglicky „Paki“, v Británii hanlivý výraz), na jiné nahrávce se pak princ o kamarádovi, který má kolem hlavy omotaný kus látky, zmiňuje jako o „turbaňákovi“ (v originále „raghead“ - hanlivý výraz pro Araba). Pár měsíců na to zase černému komikovi Stephenu K. Amosovi, který vystupoval na narozeninové oslavě prince Charlese, řekl, že „nemluví jako černoch“.

The Sun také zveřejnil video, na kterém Harry pije z láhve vodku, vyplivne obsah do víčka a pak jej do sebe za povzbuzování svých kamarádů natáhne nosní dírkou. Jeho mluvčí odmítl případ komentovat s tím, že jde o „soukromou záležitost“.

S dcerami nám neflirtujte

Zatím poslední v sérii trapných situací zažil princ loni při pobytu v USA, kde se učil létat v bojovém vrtulníku Apache. Starosta městečka Gila Bend jej vyzval, aby neflirtoval s místními mladými ženami, což by odporovalo místní hluboce věřící křesťanské komunitě a někteří otcové by na princovo noční „smilnění“ mohli reagovat i násilím, aby ochránili své dcery.

Foto: ČTK

Na snímku z roku 2008 se svou tehdejší přítelkyní Chelsy Davysovou.

Přestože jako třetí v řadě následníků britského trůnu představuje jednu z nejžádanějších partií na světě, Harrymu se zatím spřízněnou duši najít nepodařilo. Být šlechticem není žádná pohádka a ženy to podle něj spíš děsí. „To vám řekne každá dívka. Když mě poznají, řeknou si něco na způsob Můj bože, je to princ,“ postěžoval si.

Harry měl zatím jen jeden dlouholetý vztah, a to s Chelsy Davyovou (26), ten ale v roce 2009 po pěti letech skončil. Blondýnka narozená v Zimbabwe, která se nyní zaučuje v advokátní kanceláři, prý nechtěla život plný úředních povinností. Harry měl posléze několik známostí, chodil například s televizními moderátorkami Natalií Pinkhamovou a Caroline Flackovou či modelkou Florence Brudenell-Bruceovou, nic vážného z toho ale nevzešlo.

Mít tak normální život…

Jak sám princ nedávno podotkl, on a jeho bratr William se „pomalu smiřují“ s osudem členů královské rodiny a začínají zastupovat 86letou královnu při jejích oficiálních příležitostech. Přiznal ale, že často touží po tom vyměnit paláce a prestiž za „normální život“. „Je mnoho chvil, ve kterých si já i můj bratr přejeme, abychom byli zcela normální. Narodili jsme se ale s tímto statutem, a proto uděláme to, co musíme,“ dodal.

Jeho postavení mu brání i v kariéře vojáka - jen horko těžko přesvědčoval své nadřízené, aby jej znovu vyslali do Afghánistánu, kde už působil v roce 2008. „Chci sloužit své vlasti. A dokud jsem v armádě, myslím, že bych k tomu měl dostat znovu příležitost,“ zdůraznil.

Foto: ČTK

Princ by se znovu rád vrátil do Afghánistánu.

Vedení britské armády ale dalo princi najevo, že pokud chce zpět do Hílmandu, musí omezit mimoslužební aktivity a návštěvy hostinců a soustředit se jen na výcvik. „Řekli mu, že nemůže trávit každou volnou chvíli v hospodě a nemůže riskovat, aby věnoval čas další královské cestě,“ uvedl nejmenovaný zdroj s tím, že „Harry si vzal tyto rozkazy k srdci a ujistil své nadřízené, že se do toho pustí a závěrečným týdnům výcviku pro Apache věnuje absolutně všechno.“

Jakkoliv se to však může zdát smutné, Harry v armádě nachází kromě jiného i soukromí a anonymitu, které v civilu zcela postrádá. „Nemám moc rád Anglii. Je hezké být pryč od všech těch médií a novin,“ přiznal kdysi.

Reklama

Související témata:

Související články

Princ Harry se vrátí do Afghánistánu

Britskému princi Harrymu armáda dovolí znovu se zapojit do mise v Afghánistánu, napsal ve čtvrtek list The Daily Telegraph. Princ bude nasazen jako pilot...

Princ Harry: Jsem na 100 procent nezadaný

Princ Harry potvrdil, že je nezadaný. Nerandí ani se svou bývalou láskou Chelsy Davyovou, a už vůbec ne se švagrovou Pippou Middletonovou, o čemž britská média...

Výběr článků

Načítám