Hlavní obsah

Jak na odstáté ušní boltce

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již velmi malé děti s nápadně odstátými boltci mohou být terčem bezohledného posměchu svého okolí. Přestože jim rodiče jejich vadu na kráse sebevíc rozmlouvají, nátlak okolí nezvládne každý. U citlivějších dětí hrozí nejrůznější psychické poruchy. Proto pokud se dítě začne kvůli tomuto nedostatku trápit, nelze situaci zlehčovat a naopak je třeba problém co nejdříve odstranit.

Foto: Profimedia.cz

Odstálé boltce vznikají z nedokonalého zahnutí části chrupavky boltce.

Článek

Dítě si většinou svou odchylku uvědomuje až po vstupu do školního kolektivu, proto je nejlepší období pro řešení problému ještě před nástupem do školy a tedy mezi 5. - 7. rokem života. Nikdy by ale rodiče své děti do ničeho neměly nutit. Vždy je lepší s případným estetickým zákrokem počkat, do té doby, než s ním samotné dítě bude souhlasit.

Odstáté uši vznikají z nedokonalého zahnutí části chrupavky boltce, při kterém dochází k vyhlazení reliéfu boltce a zvětšení úhlu v jeho zadní části na 150 a více stupňů.

„Operace odstálých boltců je jeden z častých estetických výkonů," říká MUDr. Libor Kment z kliniky Esthé. Podle něj většinou bývá tato vada oboustranná, i když úhel odstupu boltce nemusí být na obou stranách stejný.

Foto: klinika Esthé

Ušní boltce před plastickou operací a po zákroku. Změny jsou skutečně obrovské.

Cílem všech operačních technik je snaha docílit zcela přirozeného vzhledu boltce s reliéfem jednotlivých struktur v přirozeném postavení bez nápadných známek chirurgického zákroku.

"Jednou z metod je člunkovité vyříznutí části kůže na zadní straně boltce s následným zjemněním chrupavky v místech přirozeného ohnutí zbroušením frézkou, eventuálně pomocí paralelních nářezů chrupavky. Nejdůležitější fáze operace je modelace chrupavky boltce do správného tvaru a jeho přiměřené přitažení. Po uzavření kožního řezu za boltcem se někdy zakládají ke zvýraznění tvaru modelovaného boltce zevní odstranitelné stehy. Operace je ukončena celkovým obvazem hlavy s obklady," vysvětluje MUDr. Libor Kment

Jinou metodou je např. modelace boltce pomocí obloukovitých nářezů na přední straně chrupavky speciálně upraveným nožem s následnou fixací stehy.

Komplikace jsou minimální

Lidé se zákroku skutečně nemusí obávat. Podle Kmenta nehrozí žádné větší komplikace kromě těch běžných chirurgických, jako je otok či zarudnutí boltce, snížená citlivost či uvolnění fixačních stehů. Samozřejmě je vše dáno jak odbornostmi a zkušenostmi lékaře, tak správnou pooperační péčí samotného pacienta.

Je skutečně důležité ponechat po operaci obvaz hlavy deset až čtrnáct dnů, poté přikládat čelenku na noc nebo při sportu po dobu jednoho měsíce," dodává Kment.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zbavit pískání a hučení v uších

Pískání či hučení v uchu rozhodně nepatří mezi oblíbené stavy. Čas od času to jistě zažil každý, jsou ale i tací jedinci, kteří pískáním v uších trpí...

Výběr článků

Načítám