Hlavní obsah

Izrael schválil zákon zakazující propagaci příliš štíhlých modelek

Právo, Novinky, nek, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotografie příliš štíhlých modelek musí zmizet. Rozhodl o tom izraelský parlament, který schválil zákon zakazující používat pro reklamní účely fotografie kostnatých dívek a žen.

Izrael vyhlásil zákaz podvyživených modelek

 
Článek

O tom, zda je žena přehnaně štíhlá, bude rozhodovat index tělesné hmotnosti BMI. Ten se vypočítá vydělením váhy v kilogramech druhou mocninou výšky v metrech. V Izraeli se na reklamách nebudou smět objevit modelky s BMI pod 18,5 nebo osoby, které vypadají, že takovou hodnotu BMI mají. Na přehlídková mola by se tak neměly dostat dívky, jež při výšce 178 cm váží méně než 58,5 kg.

Při projednávání zákona byly předloženy údaje, z nichž vyplývá, že v Izraeli je každoročně diagnostikováno 1500 mladých lidí s poruchou příjmu potravy. Glorifikace extrémně hubených modelek je jedním z rizikových faktorů.

Nový zákon nezapomněl ani na počítačové upravování fotek modelek. Firmy budou muset vždy na svých propagačních materiálech i v časopisech uvést, zda snímek prošel úpravou fotoeditora, tudíž zda modelky byly jakýmkoliv způsobem vylepšovány, což je dnes naprostou samozřejmostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Anorexií a bulimií trpí stále více mužů

Dosud se zdálo, že anorexie či bulimie jsou poruchy, které se týkají pouze žen. Ale počet mužů, kteří mají vážné problémy se stravováním, stále roste....

Výběr článků

Načítám