Hlavní obsah

Michelle Williamsová: Marilyn Monroe toužila být něčím víc než sexy bohyní

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O jejím výkonu v titulní roli snímku Můj týden s Marilyn se stále mluví v superlativech. Díky ní měla jednatřicetiletá Michelle Williamsová opět zlatou sošku Oscara na dosah.

Michelle Williamsová

 
Článek

Film zachycuje slavnou dobu v životě Marilyn Monroe, kdy ji do Londýna pozval legendární britský herec Laurence Olivier, aby s ním natočila romantickou komedii Princ a tanečnice (1957).

Když za její ztvárnění Michelle získala svou třetí oscarovou nominaci, prohlásila: „Je šílené, že Marilyn nikdy nedostala jedinou nominaci na Oscara. Přitom to byla jedna z nejlepších hereček všech dob. Je to vidět i ze zmíněného filmu, kde drží krok se slavným Laurencem Olivierem. Lidé ji ale jako herečku nikdy nedocenili, protože byli doslova zaslepeni její krásou. A ona přitom tak moc toužila být něčím víc než sexy bohyní. Ta moje nominace patří jí.“

Foto: Profimedia.cz

Jako hvězdná Monroe ve snímku Můj týden s Marilyn.

Michelle, která už v devíti letech hrála v populárních seriálech Pobřežní hlídka, Kutil Tim a později v Dawsonově světě, na Oscara sice nedosáhla, ale za roli Marilyn Monroe v kategorii komedie/muzikál dostala svůj první Zlatý globus.

„Byla to velká satisfakce, protože stejné ocenění za komedii Někdo to rád horké dostala před dvaapadesáti lety i Monroe,“ dodává pyšně rodačka z americké Montany. Podle britského režiséra Simona Curtise byla Michelle jediná herečka, kterou si dokázal v roli Marilyn představit.

„Vždy jsem ji obdivoval a nepochybně ji považuji za jednu z nejlepších hereček své generace,“ říká Curtis. „To co předvedla ve svých filmech Blue Valentine a Zkrocená hora, bylo skvělé a ke všemu byla ve stejném věku jako Marilyn v roce 1956. Navíc je nesmírně pracovitá a má velkou kuráž, když souhlasila, že ztvární tak známou ikonu.“

Michelle ocenila především nový pohled do Marilynina života. „Kladla jsem si otázku, jak ji co nejvěrněji vystihnout. Fakt jsem měla obavy. A jak by taky ne? Nebyla jsem na jevišti od svých deseti let. Od té doby jsem v rolích nezpívala ani netančila, ale snažila jsem se na to moc nemyslet,“ přiznává s tím, že věděla, že ji čekají perné týdny zkoušení.

Foto: Profimedia.cz

V seriálu Dawsonův svět (1998) s dalšími protagonisty (zleva) s Joshuou Jacksonem, Katie Holmesovou a Jamesem Van Der Beekem.

Role Marilyn pro ni měla i osobní význam. „Už jako malé mi její plakát visel na zdi,“ přiznává. „Ale vždy mě víc zajímalo její nitro, Marilyn ještě předtím, než se stala ,Marilyn‘. Nešlo mi o to poznat tu nadpozemskou bytost, ale zjistit, co se ukrývá pod povrchem,“ vysvětluje.

Díky talentu Michelle se pak v roli podařilo poodhalit jak zranitelné, tajné stránky Marilyn Monroe, tak i rozkošnou, normální mladou ženu. „Avšak chtěli jsme ji ukázat i ve světle reflektorů - jako hvězdu, jako herečku žijící svůj sen. Je to právě tento kontrast, který ji dělá tak neodolatelnou,“ dodává režisér.

Po náročném natáčení, které trvalo několik měsíců, si chce vzít Michelle od filmu volno. „Ocenění za Můj týden s Marilyn mě velice zahřálo a povzbudilo. Ale žádné ceny, nic se nevyrovná chloubě, kterou cítím jako matka šestileté Matildy. Chci být zase chvíli jen maminkou,“ oznámila Michelle, která dcerce podřídí všechny další tvůrčí plány.

Vychovává ji jako svobodná matka a prožila si s ní už velkou tragédii. Otcem Matildy je totiž dnes už bohužel nežijící oscarový Australan Heath Ledger, kterého poznala v roce 2004 při natáčení snímku Zkrocená hora.

Foto: Profimedia.cz

V oscarové Zkrocené hoře si zahrála manželku Heatha Ledgera.

„Žili jsme spolu v ústraní v newyorském Brooklynu a těšili se z dcery, která se nám po roce narodila. Dodnes jsem se úplně nevyrovnala s tím, že náš tříletý vztah skončil pár měsíců před tím, než Heath odešel navždy,“ svěřuje se.

Důvod jejich rozchodu nikdo neznal. Podle přátel byla Michelle úplně zničená. Ve svém oficiálním prohlášení v únoru 2008, tedy měsíc po Ledgerově smrti, poprvé mluvila o zármutku, který po jeho odchodu prožívala. „Nevěděla jsem, kam jít. Nemohla jsem si bez něho představit žádné místo na světě, kde bych se cítila dobře. Jediné, co mi dávalo sílu, byla Matilda. Ta mě držela při životě. Je mu tak strašně podobná a věřím, že v ní přežije i jeho nezměrný elán, odvaha a nadání.“

Foto: Profimedia.cz

Dcera Matilda je kopií zesnulého tatínka Heatha Ledgera.

Několik měsíců po jeho smrti začala chodit s režisérem Spikem Jonzem, ale po roce se s ním rozešla. „Hrozně jsem chtěla, aby Matilda měla brzy sourozence. Bohužel to nevyšlo. Chtěla jsem to kvůli ní, už proto, že jsem sama z pěti dětí a vím, jak zábavné bylo vyrůstat s ostatními. Byla jsem netrpělivá a chtěla to uspíšit. Ať už proto byl ale jakýkoli důvod, tohle štěstí jsme neměly, prostě nám to nebylo souzené.“

Upoutávka na film Můj týden s Marilyn (v kinech od 23.2.2012)Video: Bontonfilm

Pro Michelle to rozhodně nebylo jednoduché období, ale všechno podle svých slov zvládla za nemalé pomoci ze strany rodiny, přátel a jógy. Byly to i meditace, které jí pomohly vyrovnat se se smrtí přítele. „Jóga ze mě udělala lepšího člověka,“ vysvětluje. I proto ji doporučuje dalším svobodným matkám, pro které vloni pomohla založit projekt Jóga pro svobodné matky.

Foto: Profimedia.cz

Krátké vlasy nosí jako vzpomínku na muže, který ji opravdu miloval, na Heatha Ledgera.

Krásná Michelle se léta honosila dlouhou blonďatou hřívou a dodnes působí docela rozruch, když se objeví s vlasy ostříhanými na kluka. Na kritické poznámky z mužského publika odpověděla: „Vím, že se moje krátké vlasy většině mužů nelíbí. Mně však stačilo, že se líbily jednomu, tomu, který mě opravdu miloval. Pro něho jsem si je v roce 2005 ostříhala poprvé a kvůli jeho památce je tak budu nosit i nadále.“ Když víte, že sestřih je pro Heatha Ledgera, jak byste ho mohli nemilovat i vy?

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám