Hlavní obsah

Princeznička Estelle Silvia Ewa Mary rozzářila Švédsko

Právo, Vladimír Plesník

Ručičky hodin ukazovaly krátce po sedmé ranní, když šťastný otec po probdělé noci předstoupil před kamery a vyřkl to, na co napjatě čekalo celé Švédsko: „Je to absolutně sladká, rozkošná princeznička.“

Foto: ČTK

Šťastní rodiče, korunní princezna Victoria a princ Daniel, odjeli po porodu s dcerkou na zámek Haga.

Článek

Princ Daniel (38) se usmíval od ucha k uchu a rybářským gestem ukázal, jak velká je dívenka, kterou jeho manželka, korunní princezna Victoria (34), přivedla na svět poslední únorový čtvrtek ve 4.26 hodin.

„Než jsem přišel sem, ležela naše malá matce na prsou. Nebylo snadné je opustit – byť jen na pár chvil,“ svěřil se princ.

Foto: ČTK

Estelle Silvia Ewa Mary se narodila 23. února. Vážila 3,28 kg a měřila 51 cm.

Okamžik zvěstování události Daniel nechtěl přenechat nikomu jinému, to věděl celý královský dvůr. „Po celou dobu porodu se od princezny nehnul ani na krok,“ líčil později v televizi SVT porodník Lennart Nordström. Vystoupení novopečeného otce vysílaly živě všechny televize a pak ho neúnavně opakovaly. Na Facebooku královského paláce se krátce poté objevila fotografie rodičů, kteří si nesou z porodnice dcerku.

Čtyři jména nikdo neuhádl

Děvčátko 51 centimetrů dlouhé a vážící 3,28 kilogramu se okamžitě vyšvihlo na místo číslo dvě v nástupnickém žebříčku hned za svou matku, která jednou zdědí korunu po otci, králi Carlu XVI. Gustafovi (65).

Princezničce začal život plný luxusu i povinností: už ve čtvrtek ji rodiče převezli do zámku Haga se zahradou o rozloze 7,8 hektaru vzdáleného jen pár minut chůze od porodnice univerzitní kliniky Karolinska na předměstí Stockholmu. Den poté trojici navštívili švédský premiér Fredrik Reinfeldt, který spěšně ukončil služební cestu v Londýně, a tři vysocí úředníci královského protokolu.

Foto: ČTK

Princ Daniel ukázal rybářským gestem, jak velká je novorozená prinzeznička.

V souladu s prastarou tradicí museli písemně stvrdit, že miminko se opravdu narodilo do kolébky s královským erbem. Dříve bývali oni čtyři vyslanci dokonce přítomni přímo v porodním sále – dnes naštěstí dopřejí rodičům víc soukromí. Hned po tomto obřadu se kabinet sešel na zvláštním zasedání, kde pyšný dědeček Carl XVI. Gustaf oznámil jméno a titul svého prvního vnoučete.

„Jmenuje se Estelle Silvia Ewa Mary a obdrží titul vévodkyně z Östergötlandu podle kraje na východě naší země,“ odhalil po třiceti hodinách čekání panovník poslední tajemství. Nutno dodat, že jména pořádně překvapila: francouzské Estelle není ve Švédsku zrovna běžné, avšak královská rodina má kořeny ve Francii – rod Bernadottů usedl v roce 1818 na švédský a norský trůn. Silvia a Ewa se jmenují babičky, Mary není rovněž příliš časté.

Foto: Profimedia.cz

Dnes pyšní prarodiče, Carl XVI. Gustaf a královna Silvia, v roce 1979 s tehdy dvouletou Victorií.

Dvorní expert Roger Lundgren se nemýlil, když s předstihem odhadl, že to budou čtyři jména. V anketách na webu se však Švédové netrefili: sázeli na Christinu, Désirée, Ulriku a Margarethe. Mimochodem: Victoria se jmenuje Victoria Ingrid Alice Désirée. Čtveřici křestních jmen neuhádl nikdo.

Jako při karnevalu

Člověk nemusí být cynik, aby konstatoval, že dobrá zpráva přišla pro monarchii v pravý čas. Z posledních měsíců totiž nevycházela v příznivém světle. Postaral se o to především král, přesněji řečeno kniha Nechutný monarcha.

Vyšla v listopadu 2010, jen pět měsíců po svatbě Victorie a Daniela Westlinga, princeznina trenéra z fitness centra. Líčila královy výpravy do striptýzových barů, bujaré večírky s placenými společnicemi, kamarádství s podsvětím.

K tomu je zapotřebí přičíst kritiku královny Silvie (68) za to, že obhajovala obchodní a politické aktivity svého německého otce v nacistické éře při zabavování židovského majetku.

Foto: Profimedia.cz

Victorii a Daniela však Švédové zbožňují. Oceňují, že ona si ho vyvzdorovala. Rodiče, a především otec, dlouho nemohli skousnout, že v žilách princeznina vyvoleného nekoluje modrá krev. Neokázalé, sympatické vystupování dvojice po svatbě sympatie veřejnosti jen posílilo.

Není divu, že v Ocklebo, Danielově rodišti, jezdila v den oznámení přírůstku do královské rodiny centrem města auta se švédskými vlajkami. „Nálada se blížila karnevalu,“ líčil místní Thor Hegerström.

Foto: Profimedia.cz

Dort upečený na počest novorozené princezny.

Z cukráren a supermarketů během několika hodin zmizela princesstarta, princeznin oblíbený několikaposchoďový dort z jahodového krému, šlehačky a zeleného marcipánu.

Kromě toho Švédy zajímalo, zda „mladí“ budou pobírat dětské přídavky a jak to bude s mateřskou dovolenou.

Nárok na peníze od státu bude mít jen Daniel, protože jako jediný své příjmy daní. Pod podmínkou, že bude nadále provozovat své fitness studio Masters Training, bude mít nárok na 935 švédských korun (2650 korun) denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejkrásnější róby z udílení Oscarů

Udílení filmových cen se každý rok nese v grandiózním duchu. Ženy se na tento večer připravují i několik týdnů dopředu. Drží diety, podstupují nejrůznější...

Výběr článků

Načítám