Hlavní obsah

Jak si změnit život od základu a zůstat sám sebou

Právo, Zuzana Musálková

Zlepšit se a pracovat na sobě celý život - to diktuje doba. Na trhu existuje bezpočet seminářů i poradců, kteří slibují skvělý pracovní a osobní život. Rozhodla jsem se zjistit, kolik času a peněz taková proměna stojí i jak bych se mohla vylepšit.

Foto: Profimedia.cz

Dají se pracovní úkoly řešit bez stresu? A najde se u toho pak ještě dost energie na osobní život? Nevíte, jak na to? Najděte si pracovního poradce.

Článek

„Tak se při práci víc stresujte,“ vypálí na mě PhDr. Věra Drtinová, když jí říkám, že mám svoje zaměstnání opravdu ráda, ale i tak nechávám věci na poslední chvíli a začnu pracovat, až když mě tlačí termín.

„Zajímavá věc je, že pod tlakem jste mnohem výkonnější,“ upozorňuje mě psycholožka a pracovní poradkyně s tím, že by byla chyba, kdyby se klienty snažila přetvářet a popírat jejich vlastní já. Jejím úkolem je spíš najít specifické stránky osobnosti a přijít na to, jak je v pracovním procesu využít.

„Vybavte si dobu, kdy vám všechno hoří a už se do toho musíte pustit.“ Odpovídám, že se mi rozhodně zvedne adrenalin a práce mi jde mnohem lépe od ruky. „Potřebujete si naložit tolik úkolů, abyste se neustále něčím zaměstnávala.“

Soustřeďte se alespoň patnáct minut

Když opáčím, že to zní sice pěkně, ale nakonec přeskakuju z jednoho úkolu na druhý v naprostém chaosu, energická Věra Drtinová se jen chápavě usměje. „Vy jste určitě hyperaktivní,“ otipuje si mě po necelé čtvrthodině rozhovoru a já musím chtě nechtě přikývnout. „Tak se ze začátku zkuste soustředit na jeden úkol alespoň patnáct minut a pak klidně věnujte patnáct minut zase něčemu jinému.“

Namítnu, že tuhle strategii sice zkusit můžu, stres mě motivuje, ale nedokážu v něm pracovat pořád a že takovým stylem práce se každý zaměstnanec rychle vyčerpá. Navíc nechápu, kde se má tolik potřebná energie pořád brát. Na to překvapivě nedostanu odpověď, ale poměrně jednoduchou otázku. „Kdy jste naposledy opravdu relaxovala?“ Musím odpovědět, že masáž před třemi týdny byla docela uvolňující.

„Ptám se každého unaveného manažera, který ke mně přijde, jestli umí relaxovat. Každý mi odpoví, že ano, ale pak přijdeme na to, že pravda je někde jinde a sám se jen vyčerpává,“ podotýká psycholožka a hned dostávám radu. „Nejdřív práci dokončete, a jakmile budete hotová, běžte cíleně relaxovat.“

Foto: Profimedia.cz

Relaxace s čistou hlavou, třeba v podobě masáže, je stejně důležitá, jako dobré pracovní nasazení.

Představím si kavárnu, šálek kapučína a výhled z okna. „Ve chvíli, kdy už vám v hlavě neběží myšlenky o tom, co máte udělat, si teprve odpočinete. Až pak si budete schopná říkat, jak jste báječná a skvělá, že jste to zvládla. Nebudete se zabývat něčím, co ještě musíte udělat,“ vysvětluje s úsměvem výřečná psycholožka.

Testy na míru

Po počátečním oťukávání, které by se dalo považovat za první hodinu na cestě k větším úspěchům, kdy jsme trochu probíraly to, čeho bych ráda dosáhla v práci, a trochu to, jaký typ člověka jsem, mě celkem potěšilo, že se nemusím vměstnávat do škatulky dokonalý zaměstnanec, a i tak se sebou můžu něco udělat.

Pár jednoduchých a užitečných rad, které jsem dostala, ale často nemusí být tak jednoduché uvést do praxe, pro mě tedy určitě ne. Pokud bych se sebezdokonalování chtěla věnovat dál, musela bych docházet na pravidelná sezení a za každé zaplatit sedm set korun. Prý bych v sobě mohla objevit schopnosti a talent, o kterých ani nevím.

„Během prvních tří měsíců se hodně věnujeme testům. Zjišťujeme, jak se kdo na danou práci osobnostně hodí, jaké chování klienta podpořit a jaké naopak změnit,“ říká Věra Drtinová, která nevěří na neměnné šablony, do kterých by měl přesně zapadnout správný vedoucí pracovník nebo zaměstnanec v jednotlivých oborech.

„Určitě jsem se setkala s lidmi, kteří měli úplně opačné povahové rysy, a přitom by oba byli schopni dobře vykonávat tutéž pozici,“ podotýká Věra. Při své práci s lidmi a jejich zdokonalováním vidí nespornou výhodu v tom, že vystudovala psychologii. „Určitě u nás existují dobří koučové. To, že jsem psycholog, mi ještě navíc umožňuje podívat se na člověka do hloubky.“

Nejste spokojeni? Odejděte!

Ani člověk, který je na první pohled plachý a trpí trémou, si nemusí zoufat a rezignovat na funkci vedoucího, jehož náplní práce jsou i schůze, prezentace před větším množstvím lidí nebo zadávání úkolů. I na tom se dá s poradcem pracovat a ledacos změnit.

Foto: Profimedia.cz

Při práci je nejdůležitější koncentrace vždy na jeden konkrétní úkol

Občas se stane, že poradce splní svoji úlohu, dovede klienta k povýšení nebo lepšímu pracovnímu výkonu, ale kýžený výsledek, tedy spokojenost a pocit úspěchu, se nedostaví. „Samozřejmě se občas stává, že strávíme několik měsíců prací na zlepšení výkonu nebo kariéry, a pak zjistíme, že vlastně nejsme šťastní.“

V takovém případě je podle Drtinové nutné zvážit možnost změny zaměstnání, buď pracoviště, nebo někdy i oboru. „Změna je vždycky těžké životní rozhodnutí, ale někdy musím svým klientům říct, že je lepší netrápit se s náplní práce nebo nevyhovujícími podmínkami a hledat, co se mi bude víc líbit.“

Pokud klient Věry Drtinové dojde k tak závažnému rozhodnutí, že chce svoji práci opustit, má v hlavě nějaký přetlak, nebo na něj přijde deprese, nemusí čekat až do dalšího sezení. „Mám zapnutý mobil čtyřiadvacet hodin denně, takže když má klient potřebu mi něco říct, může okamžitě a v kteroukoliv denní nebo noční dobu. Pokud nemám jinou schůzku, tak hovory samozřejmě beru.“

Psycholožka a poradkyně nemá potřebu nastavit si striktní pravidla a nechává své klienty diskutovat společně. I když se nesejdou fyzicky, jsou tu sociální sítě. „Klienti se mnou komunikují na Facebooku nebo pomocí skypu. Občas sama vypisuju téma, pokud se jedná o práci, a diskutujeme o něm.“

Vzhled a dobrý pocit

Kromě otázky, jak se máme vyprofilovat v práci, je často na pořadu dne i to, jestli nám v práci pomáhá i vzhled a jak vlastně působíme na ostatní lidi. Setkávám se proto s osobním koučem Líbou Buchtovou. Ta v rámci své profese navádí své klienty k optimálnímu řešení ve všemožných životních situacích a na svých stránkách slibuje, že se postará i o vhodnou změnu image.

Na schůzce jí vykládám o tom, jak působím na lidi. Ať už v soukromém životě, nebo při pracovních schůzkách na lidi působím příliš mladě, podle toho se mnou také mluví a jednají. I když na jednu stranu ženě samozřejmě lichotí, když nevypadá na svůj věk, nerada tak působím v situacích, kdy bych měla vypadat spíše seriózně.

Foto: Profimedia.cz

Výběr vhodného pracovního oblečení může pomoci minimálně v tom, aby vás kolegové a klienti brali vážně.

„První, co mě napadá, je asertivní chování. To by vám mohlo pomoci, prostě mít s lidmi, se kterými jednáte, trpělivost a chovat se profesionálně.“ Odpovídám, že o to se už pokouším, bohužel ne vždycky to zabírá a ptám se, jestli by nebylo dobré trochu si pomoci vhodnějším oblečením.

Když ale čekám, že mi elegantně oblečená paní Buchtová začne vyjmenovávat seznam nezbytných doplňků pro úspěšnou mladou ženu, dost se pletu. „Tak si představte, že na vás míří kamera. Vy se díváte na obrazovku sama na sebe, tak co byste si poradila.“

Zakoktám něco v tom smyslu, že bych se pro začátek mohla narovnat a nekrčit ramena. Kriticky si říkám, že bych si mohla ustřihnout přerostlou ofinu, a napadne mě, jestli vytahaný svetr a džíny byly nejlepší volbou pro pracovní schůzku. Ještě to ale budu muset promyslet. Dostávám totiž další překvapivou radu. „Pokud se ale cítíte ve svém oblečení dobře a je to váš styl, měnit ho nemusíte, jsou i jiné způsoby, jak dosáhnout toho, co chcete.“

I maminky potřebují poradit

Líba Buchtová se začala věnovat koučingu na mateřské dovolené a její práce se zprvu točila kolem čerstvých maminek. „Většinou chtěly přijít na to, jak mít i svůj osobní život, dělat věci, které je baví, pečovat o sebe, a hlavně zjistit, kde na to mají vzít čas, když se pořád točí kolem dítěte a manžela.“

Podle Líby se to nakonec některým maminkám nepovedlo, zvlášť pokud nenašly podporu v partnerovi. I když měly snahu a kouče, který jim pomáhal pomocí otázek zjistit, jak by si svůj vylepšený život představovaly a jak by ho chtěly změnit, vrátily se do starých kolejí.

„S ženami na mateřské jsem se dostávala k různým životním problémům, které někdy řeší každý. Postupně se moje klientela rozšířila,“ vzpomíná Líba.

Od zjišťování toho, jaká je nejlepší cesta z mateřské dovolené do pracovního procesu anebo jak si nejlépe pořídit práci na doma, se Líba Buchtová přesunula k rozmanitějšímu spektru lidí.

Kam jít

Společnosti nabízejí různé kurzy, které radí: jak uspět ve výběrovém řízení, jak jednat asertivně v zaměstnání, jak zlepšit své komunikační dovednosti a tak dále.

Firmy a jednotliví poradci pořádají jak individuální sezení, tak skupinové kurzy.

Dnešní nabídka slibuje pracovní i osobní rozvoj. Je možné najmout si třeba i stylistu, který pomůže s oblékáním.

Ptám se jí, jak by mi tedy poradila, abych si lépe rozvrhla pracovní povinnost. Protože kouč nikdy neradí, ale klade otázky, díky kterým se klient sám dobere výsledku, ptá se mě, co by mi změna přinesla. Odpovídám, že hlavně dobrý pocit z hotové práce. Navrhuje mi tedy, abych na to myslela, až si příště budu plánovat úkoly, a dobrým pocitem i faktem, že mám dřív volno, se odměnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Život s despotou? Utečte, dokud to jde

Zamilovat se do despoty není nic složitého. Většina z nich působí na první pohled velmi mile, starostlivě až láskyplně. Ženy v nich vidí ty správné muže,...

Výběr článků

Načítám