Hlavní obsah

Ilona Svobodová: Při vaření si odpočinu

Právo, Dana Kaplanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usoužená a pronásledovaná. Taková je postava Jitky Farské v televizním seriálu Ulice. Hraje ji jednapadesátiletá Ilona Svobodová, a ta je v soukromí všechno, jen ne utrápená žena. Umí žít.

Ilona Svobodová

 
Článek

Jejím mužem je hudební skladatel Petr Skoumal, mají spolu syna Filipa (20). Z prvního manželství má dceru Adélu (26). „Petr je velice inteligentní, vzdělaný, vtipný, občas ironický, na to jsem si musela zvyknout, a výborně vaří. Nepotřebuje, abych kolem něj doma skákala,“ vypráví na bowlingovém turnaji herců, kam přišla, protože šlo o nadační večer.

Miluje pohyb, ale také ráda vaří, peče, šije, plete, háčkuje. To všechno ji naučila babička. „Vaření se stalo mým koníčkem proto, že ráda jím. Když byly děti malé, nebavilo mě dělat pořád dokola stejné obědy a večeře, a tak jsem zkoušela zajímavé recepty. Pokud mám teď jednou za čas volné dopoledne, jsem schopná udělat i několik chodů, což mi rodina vyčítá. Nechápe, proč si raději neodpočinu. Ale já si při vaření odpočinu.“

Překládá si recepty

Má ráda francouzskou kuchyni, dokonce tolik, že se kvůli tomu začala učit francouzsky. Má plno zahraničních kuchařek a potřebovala si je překládat.

Foto: archív TV Nova

Tohle je pracovní oběd s Ondřejem Pavelkou při natáčení Ulice. Francouzská kuchyně to ale není…

„Mívám při vaření trochu problém s časem, protože Francouzi vaří strašně pomalu, nechávají všechno probublávat, pokrmy podlévají vínem, takže příprava trvá hrozně dlouho, na rozdíl třeba od čínských a thajských jídel.

V jedné kuchařce jsem si našla hovězí bourguignon, který jsem v létě ochutnala, když jsme cestovali po Francii. No, měli ho tam trošku lepší, ale určitě jen kvůli masu, které se večer nakládá do vína a bylinek, a teprve druhý den dopoledne ho vaříte. Také vím z dabování filmů, že Francouzi milují bylinky.“

Má v Paříži svůj stoleček

Kromě těchto „usedlých“ zálib se Ilona Svobodová projevuje jako mladice. Cvičí pilates, dokonce své cvičitelce Ivaně Davidové pokřtila CD s názvem Dopni zip. V létě hodně jezdí na kole, v zimě lyžuje a vyzkoušela i snowboarding. Nejvíc ale miluje cestování, samozřejmě do Francie. Pravidelně jezdí s dcerou Adélou, a případně se svými dcerami z Ulice - Annou Fixovou a Janou Birgusovou - do Paříže.

Foto: archív TV Nova

Seriálová rodina Farských opět u jídla.

„Mám tam v jedné kavárničce už svůj stoleček. Miluji ale poznávat i neobvyklé kouty, které nejsou v bedekrech. Vždycky vymyslím nějaké, málo zprofanované místo, a tam to prozkoumáváme. Naposled jsme byly v Savojských Alpách v Annecy u stejnojmenného jezera. Na internetu jsem našla bydlení na farmě. Jen co jsem ráno vstala, už jsem si utíkala povídat s lidmi. Malinko tu lásku k Francii a francouzštině přeháním. Jakmile třeba v Praze slyším Francouze, hned se ptám, jestli něco nepotřebují,“ směje se Ilona.

Učí se při vínečku

Francouzsky se učí teprve dva roky, ale velmi intenzivně, takže se bez problémů domluví. „Ten jazyk mě okouzlil, proto mi učení asi jde rychleji než jiným, protože to chci. Nerada bych patřila mezi takzvané věčné začátečníky. Nejdřív mě učila studentka z filozofické fakulty a teď chodím ke své sestřenici, která studovala ve Francii. Takže se sejdeme v hospůdce, dáme si víno a povídáme si.

Říká mi, že jsem Krhounek, píšu totiž dobrovolně i domácí úkoly. Musím ale říct, že mně právě ty úkoly hodně pomohly,“ uzavírá Ilona Svobodová, která ze stálého angažmá v Divadle V Dlouhé dala výpověď. Je na volné noze a hraje ve čtyřech pražských divadlech.

Foto: Michaela Feuereislová

Kterou si vybrat, zvažuje při bowlingu. Za ní se na hru soustřeďuje Václav Vydra a vlevo se pošťuchují Nela Boudová s Janou Bernáškovou.

Po odmlce se opět vrací do Ulice a aktuálně točí v České televizi dabing mnohadílného seriálu Tělo jako důkaz, což je ženská obdoba Dr. House. Svůj hlas už propůjčila světovým hvězdám Demi Mooreové, Sharon Stoneové a Michelle Pfeifferové, tu má nejradši.

Reklama

Související témata:

Související články

Petra Černocká: Saxánu mi vyhrál nos

„Nešlo o to, najít mladou šarmantní herečku, ale typ, který by odpovídal bytosti z jiného světa. Mám poměrně ostře řezaný nosík, takže mi na něj nemuseli nic...

Výběr článků

Načítám