Hlavní obsah

Ženy parkují lépe než muži, tvrdí dopravní experti

– Londýn

Ženy mají většinou hrůzu z toho, že budou muset parkovat v přeplněných místech před zraky mužů. Ti se ale považují za mistry parkování neprávem. Přesnější v manévrování a lepší při parkování jsou totiž ženy, prokázali to britští dopravní experti. Svá tvrzení prý podložili důkazy z experimentů.

Foto: Profimedia.cz

Ženy při parkování manévrují přesněji.

Článek

Podle autorů je sexistické klišé o neschopnosti žen zaparkovat vůz stejně staré jako automobil sám. Ženy totiž prý dokážou lépe než muži manévrovat do zvoleného místa. Ano, vyžadují sice pro zaparkování delší čas, jsou ale přesnější a důslednější, zatímco zbrklí muži dělají více chyb a jsou horší v přesnosti vystředění vozu mezi parkovacími čárami.

Studie britských dopravních expertů je prý přitom jednou z nejrozsáhlejších a nejkomplexnějších. Ženy lépe dokážou vyhledat místo, přesněji se srovnají před začátkem každého parkovacího manévru a lépe se trefují mezi čáry. Jsou také ale náročnější na přesnost, proto často opakovaně vyjíždějí a zajíždějí a tím jim parkování zabere více času, což pánové rádi zesměšňují.

Muži řídí lépe dopředu

Muži předčí ženy ve schopnosti řídit dopředu do prostoru a rozhodně vynikají nad ženami sebevědomím při parkování. Potřebují méně pokusů pro zaparkování do úzkého místa, a jakmile se jednou zařadí, už většinou auto přesně nevystřeďují.

Při experimentech ale ženy na dvacetibodové stupnici v hodnocení parkování získaly 13,4 bodu, zatímco pánové 12,3 bodu.

„Podle mých zkušeností byli muži vždy lepšími žáky a většinou měli lepší výkony v autoškole. Ale je možné, že ženy si lépe pamatují získané informace. Výsledky této studie také zřejmě vyvracejí tvrzení, že muži mají lepší prostorové vnímání. Muži by měli své partnerky více respektovat, fakta totiž nelžou,“ tvrdí britský profesionální řidič, učitel autoškoly a autor výzkumu Neil Beeson.

Muži předčí ženy v rychlosti při parkování - vyžadují v průměru šestnáct vteřin, zatímco ženy jednadvacet. Ženy ale zaparkují přesně do středu zvoleného místa v 52 procentech případů, zatímco muži jen ve 25 procentech.

Reklama

Související články

Žena za volantem kamiónu? Proč ne

Existuje mnoho mýtů, které tvrdí, že ženy za volant prostě nepatří. Snad právě proto představa ženy za volantem velkých gigantických vozů může být pro mnohé...

Výběr článků

Načítám