Hlavní obsah

Praha stověžatá očima kominíka

– Praha
Novinky, Tereza Seidlová

Procházet se po střechách domů může být pro mnohé oříškem. Strachem z výšek a závratěmi ale rozhodně nemohou trpět kominíci. Pan Josef Palkanin se živí kominictvím už 44 let, denně šplhá ve výškách po úzkých lávkách bez sebemenšího problému. Tvrdí, že nejvíce na své práci oceňuje svobodu a romantický výhled na stověžatou Prahu.

Podívejte se na svět pohledem kominíkaVideo: Novinky

 
Článek

„Pokud, vylezete na střechu, určitý nebezpečí už vnímáte, ale nejdete tam se strachem, ale s obavami, to je něco jiného. Chce to se vždycky přesvědčit, v jakém jsou stavu lávky, pozor si musíte dávat, když přecházíte světlík nebo když přecházíte hromosvody,“ říká na úvod pan Palkanin.

Ke kominickému řemeslu se dostal logickou cestou, kominíkem byl jeho dědeček, otec i strýc, jeho dcera vede jeho rodinnou kominickou firmu, v profesi pracují i oba jeho zeťové a vnuk. „Já jsem k tomu měl strašně blízko a nic jiného jsem nikdy dělat nechtěl než toto řemeslo a myslím, že ho budu dělat do konce života,“ dodává pan Palkanin.

Nejvíce si prý v práci užívá výhled. „Jsou oblasti, kde se pozastavím a rozhlížím, to je hlavně Praha 1 – Staré Město, Hradčany, Vltava, Národní divadlo, to je prostě nádhera, tedy, když je hezké počasí, když prší, tak není žádná střecha dobrá,“ říká s úsměvem.

Během posledních pěti let se podle něho situace v kominickém řemesle zlepšuje, ještě před pěti lety přitom bylo povolání na ústupu. V současné době má pod sebou pan Palkanin čtyři učně z celé republiky a tvrdí, že se k řemeslu hlásí stále více lidí.

Objednejte si kominíka minimálně jednou za rok 

Od ledna 2011 si lidé mohou sice čistit komín sami, každý má ale ze zákona povinnost nechat ho alespoň jednou za rok zkontrolovat kominíkem. Předpis se týká jak rodinných a bytových domů, tak i chat a chalup. Tomu, kdo nebude mít dokument o kontrole od kominíka a vyhoří kvůli špatnému komínu, hrozí pokuta až 25 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám