Hluční a společenští lidé sáhnou po lahvi mladého jihomoravského Sauvignonu, který má trochu živější kyselinky a hodí se třeba k pokrmu z mořských plodů.

Jemnější povahy si vyberou voňavější a uhlazenější víno s vyšším obsahem cukru, třeba polosuchou či polosladkou Pálavu.

Asertivní a vážní lidé zvolí plné a hutné červené víno argentinského typu, jako je třeba Guarda z vinařství LaGarde.

Romantici toužící po bohaté a poněkud opulentní chuti sáhnou po francouzském vyzrálém Pinotu Noir (Rulandském modrém) z barikového sudu.

Tradicionalisté jsou velmi konzervativní v chutích a nepijí novinky. Zůstávají věrni osvědčeným druhům vín. Naopak mladí a nezkušení lidé se nechají zlákat názorem druhých.

„Čím vážnější a hloubavější osoba byla, tím si vybírala plnokrevnější vína z jižní Evropy, zatímco otevření a vstřícní lidé mají rádi lehká a svěží vína, sekty, rosé a svěží bílá vína,“ píše o výzkumu britský list Daily Express.