Hlavní obsah

Vůně, které okouzlí nejen pod stromečkem

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voňavky všeho druhu začínají patřit mezi nejtradičnější dárky vůbec. Správně zvolený parfém udělá radost každému. Vybrat však takový parfém není zrovna jednoduché, zvlášť pokud se nechcete stále opakovat.

Podívejte se, jaký je nejoblíbenější parfém našich celebritVideo: Novinky

 
Článek

Každý parfém se dnes skládá ze směsi vonných esencí, které působí podle své trvanlivosti. Vůně se tak v průběhu dne mění doslova až k nepoznání.

Parfémy a jejich druhy

Přestože každá vůně je jiná, podle složení je lze řadit do nejrůznějších skupin.

Hlavní skupiny vůní

Levandulové vůně – hlavně pánské, lehké a jemné vůně se zaměřením na čistou vůni levandule. Působí svěže a nevtíravě a jsou výbornou volbou pro denní využití.

Fougerové vůně – určené také převážně mužům. Dominantou je vůně dřeva, často se přidává kořeněná složka. Pikantnější kořeněné vůně jsou mnohdy výraznější, a proto se hodí převážně pro společenské akce.

Květinové vůně – tvoří je hlavně dámské parfémy založené na nejrůznějších kombinacích květinových vůní, které mohou být sladké, omamné, ale i živé a svěží. Proto si mezi nimi vyberou i muži, především pak romantičtější typy. Většinou se skvěle hodí pro běžný den.

Citrusové vůně – svěží ovocné vůně provoněné létem a akcí jsou doménou tzv. unisex vůní, jež jsou vhodné jak pro ženy, tak muže. Výborná volba pro denní nošení, především pak v teplých sezónách.

Chyprové vůně – mísí dřevo a květiny, tudíž mohou působit sladce, tajemně i elegantně. Upřednostňují je především muži, a to zejména pro večerní příležitosti.

Orientální vůně – pro dámy i pány. Kombinují exotické květiny, ovoce, koření i dřeviny. Jsou velmi originální, nabité exotikou, sladké i kořeněné. A hodí se jak do společnosti, tak pro běžný den.

Pokud si stále nejste jisti s výběrem vůně pro své nejbližší, pak vám může pomoci unikátní přístroj Sensorium, který  dokáže podle zadaných kritérií doporučit tu nejvhodnější vůni. Sensorium naleznete v parfumerii Sephora na Novém Smíchově v Praze.

Parfém voní déle

Parfém působí nejdéle, a to nejen na těle, ale i na prádle a oblečení. Přesto jej není vhodné aplikovat přímo na textil, aby nezanechal skvrny.

Parfémová voda vydrží také velmi dlouho, ale vzhledem k tomu, že se již jedná o zředěný koncentrát, lze jej používat na pokožku i na oděv.

Toaletní voda dodá každému lehkou svěžest a je určena především k nástřiku na oděv. Na pokožce dlouho nevoní a nástřik je nutné zopakovat zhruba po dvou hodinách.

Kolínská voda - je úplně nejlehčí varianta, která plní efekt především v určitý okamžik. Po velmi krátké době ale vyprchává.

Jak dlouho je parfém použitelný?

I vůně mají svou expirační dobu. Není-li flakon s používaným parfémem vystaven účinku denního světla a teplotám vyšším než 20 °C, vydrží půl roku i déle. Parfém v originálním neotevřeném flakonu pak vydrží i déle než rok.

Problém obvykle nastává, když se změní barva parfému, většinou v tmavší odstín a kolem uzávěru se usazuje pryskyřicový prstenec. V ten moment lze považovat parfém za starý. Nicméně i tak nemusí tratit na své kvalitě.

Podle odborníků dokonce delší dobu otevřený parfém může vonět silněji než parfém nový, protože se z něj odpařilo více vody a zůstal větší poměr vonných esencí.

Stáří parfému pak může charakterizovat i kyselá a pryskyřičná vůně.

Reklama

Související témata:

Související články

Inspirace na vánoční dárky pro ženy

Ženy touží být především hýčkané. Přestože mnohé z nás potěší praktické dárky do domácnosti, vánoční dárky by měly především pohladit po duši a povzbudit...

Designové vánoční tipy do domácnosti

I v letošním roce se kulturní redakce deníku Právo rozhodla doporučit vám pod vánoční stromeček dárky, které by měly či mohly vašim blízkým udělat radost....

Výběr článků

Načítám