Hlavní obsah

Záhada úmrtí herečky Natalie Woodové po 30 letech znovu ožívá

Právo, Lenka Dostálová

Co se tehdy stalo, zůstává jednou z největších záhad Hollywoodu. Koncem listopadu 1981 zmizela z jachty u kalifornského pobřeží slavná americká herečka Natalie Woodová (†43). Ráno se na břehu našlo její mrtvé tělo. Podle pitevní zprávy se nešťastnou náhodou utopila. Nyní policie oznámila, že případ po třiceti letech otevírá pro nové důkazy.

Článek

Woodová v osudný den spolu s manželem, hercem Robertem Wagnerem, trávila Den díkůvzdání na 18metrové jachtě Splendour u ostrova Santa Catalina. Na lodi s nimi byl také její herecký kolega a podle zlých jazyků i milenec Christopher Walken, s nímž v té době pracovala.

K večeru se trojice odebrala povečeřet do pobřežní restaurace, po návratu na jachtu ještě popíjeli. Ukázalo se však, že trávit čas ve třech nedělá dobrotu. Večer vyústil v žárlivou roztržku, během které Wagner ve vzteku rozbil o stůl láhev vína. Woodová a její kolega odešli každý do své kajuty.

Foto: Profimedia.cz

Natalie Woodová s kolegou a údajně i milencem Christopherem Walkenem ve filmu Brainstorm.

Wagner po chvíli manželku následoval, ale nenašel ji. Když pak spolu s kapitánem jachtu prohledali, zjistili, že chybí jeden ze záchranných člunů. Herec proto předpokládal, že se žena kvůli hádce rozhodla odplout v záchranné loďce na břeh. Její tělo nalezli záchranáři druhý den ráno na pobřeží, asi půldruhého kilometru od vyplaveného člunu. Na sobě měla pyžamo, ponožky a péřovou bundu.

Tím oficiální verze končí. Ti, kterým podezřelé úmrtí třiačtyřicetileté hvězdy nešlo do hlavy, se nyní možná dočkají zadostiučinění. „Dostali jsme nové důvěryhodné informace a budeme sledovat stopy, které máme,“ potvrdil losangeleský policejní velitel.

Chtěl se jí manžel zbavit?

Jazyk se totiž rozvázal kapitánovi lodi Dennisu Davernovi. Přiznal, že před třiceti lety vyšetřovatelům lhal. Při výslechu zatajil, že Wagnera s Woodovou pozdě v noci zahlédl, jak se hádají na zádi lodi. Krátce poté jej Wagner vyhledal s tím, že manželku nemůže najít. Ženiným zmizením se ale údajně nijak neznepokojoval a nepřestával jak sobě, tak kapitánovi nalévat další drinky. Podle Daverna navíc trval na tom, aby nevyhlašovali poplach.

Foto: Profimedia.cz

Natalie Woodová

„Nebudeme to s hledáním přehánět, nebudeme rozsvěcet světlomety a nebudeme teď nikoho volat na pomoc,“ měl přikázat kapitánovi. Pak mu prý zakázal, aby o případu s kýmkoli mluvil. Po nešťastné události navíc nechal Daverna bydlet u sebe doma a vilu mu nedovolil opouštět bez doprovodu tělesné stráže.

Prý volala o pomoc hodiny

Pochybnosti potvrzuje i výpověď jednoho ze záchranářů, kteří tehdy po herečce pátrali. Ten popsal, že osazenstvo lodi záchrannou službu zalarmovalo až po páté hodině ranní, tedy asi čtyři hodiny po zmizení Woodové. Když pak mrtvou v osm ráno našli, odhadl podle stavu těla, že musela po pádu do vody ještě dlouho žít.

„Nebudeme to s hledáním přehánět,“ přikázal prý kapitánovi hereččin manžel.

„Zřejmě musela volat o pomoc hodiny,“ domnívá se Roger Smith. „Vždycky jsem si myslel, že bychom ji bývali mohli zachránit. Prsty měla stále ohebné, když jsme ji vytáhli z vody, proto nemohla být mrtvá několik hodin,“ dodal.

Tomu nahrává také svědectví pasažérky z opodál plující jachty, která na místě kolem půlnoci zaslechla ženský hlas volající o pomoc. Na zoufalý křik prý kdosi odpověděl: „Klid, hned tě vytáhneme.“

Foto: Profimedia.cz

Osudný den trávila Natalie Woodová s manželem na jachtě Splendour u ostrova Santa Catalina.

Ani jeden z hlavních aktérů dění na palubě – Wagner (81) a Walken (68) – znovuotevření případu nekomentoval.

Hvězda z rodiny ruských emigrantů

Kapitán už ale podstoupil test na detektoru lži a podle policie říká pravdu. Právní experti však nad obnoveným vyšetřováním kroutí hlavou.

„Pokud nenajdou nějaký opravdu zásadní důkaz – například stopy DNA na těle, které už je pravděpodobně zcela rozložené – pak není o čem se bavit,“ řekl pochybovačně bývalý prokurátor Steve Meister.

Natalie Woodová se narodila v San Francisku chudým ruským emigrantům. Matka si jejím prostřednictvím chtěla splnit vlastní sny z mládí a malou Natašu odmalička vodila po castinzích. První roličku Natalie dostala ve čtyřech letech a časem vyrostla v dětskou filmovou hvězdu.

Jako jedné z mála se jí podařilo prosadit i mezi dospělými. V šestnácti letech zazářila po boku Jamese Deana ve filmu Rebel bez příčiny. Za roli byla nominována na Oscara. Pak však dostávala jen nevýrazné role. Počátkem šedesátých let se zdálo, že dny její kariéry jsou sečteny. Křehká kráska s nekonečně hlubokýma tmavýma očima však nedala spát slavnému režiséru Eliovi Kazanovi, který hledal herečku pro hlavní roli připravovaného snímku Třpyt v trávě, a smluvil si s ní schůzku.

Foto: Profimedia.cz

Chodila i s Elvisem Presleym

„Jakmile jsem ji spatřil, rozpoznal jsem v jejích očích za fasádou dobře vychované mladé paní záblesk zoufalství. Začal jsem se s ní bavit v daleko osobnější rovině. Chtěl jsem zjistit, jaká je uvnitř. Pak mi prozradila, že dochází k psychoanalytikovi. To rozhodlo,“ vzpomínal později, proč jí svěřil úlohu labilní Deanie. Ta Woodové vynesla nominace na Oscara, Zlatý glóbus i cenu Britské filmové akademie a odstartovala její návrat do první ligy Hollywoodu.

Krásná herečka vedla také bohatý milostný život. Poprvé se vdala už v devatenácti letech za herce Roberta Wagnera, po jehož boku měla o 24 let později za záhadných okolností zemřít. Rozvedli se sice už po pěti letech, jejich vztah si tím však vybral jen oddechový čas.

Chodila i s Presleym

Narodila se 20. července 1938 v San Francisku ruským emigrantům jako Natalya Nikolaevna Zakharenko. Hrála například ve filmech Rebel bez příčiny, Třpyt v trávě, West Side Story nebo Muž, o němž nic nevím.

Mezi její milence patřili herci Steve McQueen, Dennis Hopper nebo Warren Beatty a zpěvák Elvis Presley. Se dvěma manžely přivedla na svět dvě dcery – Natashu a Courtney.

V roce 1969 se Woodová vdala za britského producenta Richarda Gregsona, manželství ale kvůli jeho nevěře skončilo po dvou letech. Pouhé tři měsíce po rozvodu se herečka provdala do třetice a naposledy – opět za Roberta Wagnera, zřejmě svého osudového muže. Jak moc osudového, ukáže až nynější vyšetřování.

Reklama

Související články

Eva Braunová, žena, která milovala Hitlera

Eva Braunová je historicky bezvýznamnou postavou, zároveň však jednou z nejslavnějších. Svět se o ní dozvěděl až po její smrti, neboť do posledních hodin...

Marie Rottrová: Všichni muži mého života

Nedávno se vrátila z Kanady, kde se potěšila už se čtvrtým vnoučkem. V její rodině se zkrátka holky nepečou. „Kluci jsou taky lidi,“ usmívá se první dáma naší...

Výběr článků

Načítám