Hlavní obsah

Hugh Jackman: Pohyb, a to jakýkoli, mi vždycky dělal potěšení

Právo, Jana Rovenská

Jen letos se populární mutant z X-Menů Hugh Jackman představil v další napínavé sci-fi Ocelová pěst, vrátil se na Broadway v one man show a chystá se natáčet novou verzi muzikálu Bídníci. A všude sklízí urostlý a všestranně nadaný rodák ze Sydney samou chválu.

Článek

„Hugh je známý jako nejpříjemnější člověk v branži. Musím to potvrdit. Je to šílené, ale zdá se, jako by mu nikdy nikdo neřekl, že je neuvěřitelně pohledný a současně že je fenomenální filmovou hvězdou. Na někoho takového je zkrátka až příliš milý. I titulní postavě Charlieho Kentona, drsného a neústupného bývalého boxera, dodává jistou dávku sympatie,“ nešetří na jeho adresu superlativy režisér Ocelové pěsti Shawn Levy.

Foto: Profimedia.cz

V thrillerové fantasy X-Men Origins: Wolverine (2009) s Američanem Lievem Schreiberem.

Pyšný na to, že Hugh kývl na roli Jeana Valjeana v Bídnících, je i Brit Tom Hooper, režisér ověnčený Oscary za Královu řeč. „Je ohromně talentovaný. Supermana z plátna klidně vymění za postavu v muzikálu, což jistě není u herců běžné, a navíc opravdu krásně zpívá. Jak jinak by mu mohla také například právě teď na dva měsíce patřit Broadway?“ říká s úctou.

Na účinkování s Jackmanem vzpomíná snad každý jeho kolega. „V roce 2009 jsem si s ním na Broadwayi zahrál v poutavém příběhu Steady Rain. Je výborný parťák,“ vzpomíná Daniel Craig, dnes už známý jako agent 007. A pozadu pochopitelně nezůstává ani slabé pohlaví. Hugh má snad nejvíc fanynek na světě.

„Australští muži jsou totiž trochu jiní – obhroublí, nevrlí a upocení, Hugh měří metr devadesát, je vždycky usměvavý a v civilu vždy jako ze škatulky. Ženy jsou z něho úplně paf a kolegyně také,“ tvrdí jeho hvězdná filmová partnerka a krajanka Nicol Kidmanová.

Sexy muž s jemnou duší

Pozadu nezůstává ani Hughova manželka, o osm let starší herečka Deborra-Lee Furnessová, která s ním žije patnáct let. Když před dvěma lety vyhrál v anketě časopisu People o nejvíce sexy muže světa, prohlásila: „Konečně na to přišli. Mohla jsem jim to říct už dávno. Hugh má nádherné tělo a je v naprosto dokonalé formě. Já ho ale miluju proto, co se v něm skrývá. Je to romantik, který doma zpívá balady a svým dětem – Oscarovi (11) a Ave (6) – dovede udělat ty nejlepší lívance. Je to chlap v tom nejlepším slova smyslu, který má navíc jemnou duši.“

Foto: Profimedia.cz

Oscara i Avu adoptovali potom, co Deborra po dvou potratech zjistila, že nemůže mít děti.

Aby toho nebylo málo, Hugh je i výborný moderátor. Když se v roce 2009 ujal 81. vyhlášení cen Akademie, ohromil svým výkonem jak přítomné v Kodak Theater, tak diváky u televizních obrazovek po celém světě a proti předchozímu roku pomohl sledovanost ceremoniálu zvýšit o 13 procent.

Nejednalo se ale o jeho první moderování podobného večera. V minulosti už třikrát po sobě moderoval předávání cen Tony (v letech 2003–2005), aby si ji v muzikálu The Boy from Oz v roce 2004 svým vystoupením sám vysloužil.

Svoje vlohy snad úplně pro všechno vysvětluje následovně: „Víte, začalo to vlastně tím, že jsem nechtěl být nezaměstnaný. Když jsem v roce 1994 ukončil dramatickou akademii v Perthu, zkoušel jsem to, kde se dalo. Všude, kam jsem přijel, jsem dělal spousty konkurzů na filmy, klepal jsem na dveře hudebních divadel, bral jsem role v jakékoli hře, kterou mi nabídli, prostě jsem využil každou nabízenou příležitost."

"Tak jsem postupně zjistil, že jsem docela dobrý v různých žánrech, a začal jsem na sobě pracovat. Nebál jsem se ani riskovat a udělat ze sebe mnohdy blázna, protože jsem cítil, že i to k herectví patří. Díky tomuto přístupu jsem se postupně začal zabydlovat v šoubyznysu.“

Foto: Profimedia.cz

Hugh Jackman

K tomu Hugh od mládí aktivně sportoval. Na střední škole hrál ragby a kriket, v atletice vynikal ve skoku do výšky a byl členem plaveckého týmu. Rád hraje basketbal a miluje jízdu na kajaku.

„Pohyb, a to jakýkoli, mi vždycky dělal potěšení. Proto mi možná ani nevadí hodiny strávené v posilovnách a drezura, s kterou se připravuji na fyzicky náročné role, jako bude po Ocelové pěsti i další Wolverine, plánovaný na rok 2013. Mezitím ale budu hubnout. Při mojí one man show na Broadwayi, kde se denně pohybuji několik hodin, ze mě kila jen padají, což se mi bude hodit i v muzikálu Bídníci, kde jako Jean Valjean také nemohu mít nabouchané svaly jako boxer Charlie z Ocelové pěsti. Holt za všechno se v životě platí,“ směje se.

A co ho na drsném akčním snímku oslovilo nejvíc? „Hlavní, co mě zaujalo na scénáři, byl vztah otce a syna a myšlenka, že lidé, kteří udělali chyby a něčeho litují, mohou dostat druhou šanci a stát se lepšími. Ve filmu totiž oba společně spojí síly, aby postavili a vytrénovali nového robota a proměnili ho v boxerského šampióna. Zatímco si buduje jméno v brutálním a nemilosrdném světě robotických zápasů, zjišťuje Charlie, že se mu navzdory všem očekáváním za synovy pomoci nabízí poslední šance na boxerský comeback. No, není to nádherné?“ říká Hugh.

Čím se může pochlubit

Narodil se jako nejmladší z pěti dětí v Sydney anglickým rodičům Chrisovi Jackmanovi a Grace Watsonové. Otcův otec byl Řek.

V roce 1991 dokončil studium na Technologické univerzitě v Sydney s titulem bakaláře. 

V roce 1999 zahájil svou kariéru v Austrálii nezávislými snímky Halířový román a Erskineville Kings, za který získal Australian Flim Critics Award a byl Australským filmovým institutem nominován na cenu v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon.

V roce 1999 byl na Australském filmovém festivalu jmenován australskou hvězdou roku. 

V roce 2002 byl za romantickou komedii Kate & Leopold nominován na Zlatý glóbus.

Pěkně maluje a pro sebe a Deborru navrhl zásnubní i snubní prstýnky. Také hraje na piano a cvičí jógu.

S úsměvem dodává: „Sám se budu moc snažit, aby můj vztah se synem vyšel také co nejlépe. Zatím mě Oscar, jak sám říká, využívá jako lákadlo na děvčata, kterých je prý kolem mě vždycky dost. Sbírá jejich fotky a nosí mi je k podpisu, což mu dodává na důležitosti. Věřím, že až bude starší, ocení mě trochu víc.“

Reklama

Související témata:

Související články

Marie Rottrová: Všichni muži mého života

Nedávno se vrátila z Kanady, kde se potěšila už se čtvrtým vnoučkem. V její rodině se zkrátka holky nepečou. „Kluci jsou taky lidi,“ usmívá se první dáma naší...

Výběr článků

Načítám