Hlavní obsah

Keanu Reeves: Obvykle se nekoupu v pokoji zoufalství se smuteční svíčkou

Právo, Jana Rovenská

Loni si vzal sympatický Keanu Reeves skoro po třiceti letech u filmu volno a napsal svou první knihu básní s názvem Óda na štěstí. A i když se chystá na další, s filmem se naštěstí rozloučit nehodlá.

Článek

Mistr bojových umění už zase pilně natáčí, tentokrát akční drama 47 Ronin o proslulé samurajské legendě.

A jak je to s jeho poezií? Je určená, jak říká, dospělým dětem a původně byla míněna jen jako vtip pro nejbližší přátele. „Jednou jsem byl doma s kamarády a knižní editorka Janey Bergmanová se zaposlouchala do strašně smutné písničky. Abych ji rozptýlil, řekl jsem, že začnu psát podobné básně.“

Foto: Profimedia.cz

Se svou knižní prvotinou.

Keanu byl pak sám překvapen, jakou radost mu působila hra se slovy. „Začal jsem horkou koupelí zármutku a přidal šampon lítosti, mýdlo bolesti, obličejový krém sebenenávisti a hedvábné pyžamo osamění. Šlo to samo. Přitom to ale nebyl obrázek z mého soukromí. Osobní na ní bylo jen to, jak reflektuje můj smysl pro humor. Obvykle se nekoupu v pokoji zoufalství se smuteční svíčkou,“ směje se Keanu a dodává, že nicméně hedvábné pyžamo vlastní a krém na obličej používá.

Básně jeho přátele okamžitě oslovily. Když si je přečetla editorka, předala je losangeleské malířce Alexandře Grantové, která básně doplnila vhodnou jednoduchou perokresbou. Knížku pak od nich dostal Keanu jako dárek.

„Když se básně líbily jim, věřil jsem, že se budou líbit i čtenářům. Reakce byly ale velice různé. Viděl jsem lidi, kteří se mohli potrhat smíchy, jiní zase propukli v pláč… Znamená to ale, že je taky oslovily, a tak se asi pokusím o další,“ prozrazuje nově objevený umělec.

Stejně ale není náhodou, že jeho poezie je plná smutku. Podle přátel ho má Keanu v duši spoustu. Nikdy nezapomene na smrt svého nejlepšího kamaráda Rivera Phoenixe, který v roce 1993 umřel na předávkování drogami, ani na chvíle, kdy pár let po něm skonala na leukémii Keanova letitá kamarádka a chovatelka jeho koní.

Od té doby prožil další dvě tragédie. Kolem Vánoc 1999 porodila Keanovi jeho přítelkyně, herečka Jennifer Symeová, v osmém měsíci těhotenství dceru. Bohužel se narodila mrtvá. Její smrt hluboce narušila milenecký vztah - Jennifer se přes ztrátu dcery nikdy nepřenesla. Rok na to se zabila ve svém džípu. Keanu se od té doby s jinou ženou, až na svou matku, na veřejnosti prakticky neobjevil. Teď se možná blýská na lepší časy.

Foto: Profimedia.cz

Herecké začátky v Nebezpečných známostech s Umou Thurmanovou.

Nedávno byl na večeři se svou dávnou kamarádkou a kolegyní Sandrou Bullockovou (47). Znají se už od roku 1994, kdy spolu natočili Nebezpečnou rychlost, užili si i další společné natáčení romantické fantasy Dům u jezera (2006). Podle očitých svědků jim to moc slušelo. Není tedy divu, že se o nich začíná mluvit jako o potenciálních milencích, zvlášť když jsou oba volní.

Co se Keanova hereckého umění týče, starosti mít nemusí. Kritici se jednoznačně shodují na tom, že není role, kterou by dnes nezahrál. A tak na své filmové začátky může dnes už jen s úsměvem vzpomínat. Ke snímkům, na které nikdy nezapomene, patří kromě slavné série Matrix i dnes už evergreen z roku 1988 Nebezpečné známosti.

Víte, že…

Narodil se v Bejrútu geologovi Samuelu Nowlinu Reevesovi a anglické kostýmní návrhářce Patricii Taylorové. Díky otci, který byl napůl Číňan a napůl Havajec, podědil Keanu svůj exotický vzhled i jméno, které dostal po svém prastrýci.

Nikdy nezměnil svůj vztah k motorkám, i když ho málem stály život.

Je milovník jízdy na koních a surfování. Podle přátel je i obdivuhodný tanečník a nadaný muzikant.

„Tenhle film mě utvrdil v tom, že jsem si profesi vybral správně. Kde jinde bych se ve svých čtyřiadvaceti mohl setkat s takovými herci, jakými už tehdy byla Glenn Closeová, John Malkovich a Michelle Pfeifferová, a něžně líbat mladičkou Umu Thurmanovou? Když jsem obstál vedle nich, věděl jsem, že mám vyhráno,“ pyšní se po letech už sedmačtyřicetiletý Keanu Reeves.

Reklama

Související články

Eva Braunová, žena, která milovala Hitlera

Eva Braunová je historicky bezvýznamnou postavou, zároveň však jednou z nejslavnějších. Svět se o ní dozvěděl až po její smrti, neboť do posledních hodin...

Marie Rottrová: Všichni muži mého života

Nedávno se vrátila z Kanady, kde se potěšila už se čtvrtým vnoučkem. V její rodině se zkrátka holky nepečou. „Kluci jsou taky lidi,“ usmívá se první dáma naší...

Výběr článků

Načítám