Hlavní obsah

Robotický medvěd vám pomůže proti chrápání, můžete se s ním i mazlit

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Na japonském Mezinárodním veletrhu robotů předvedli svérázní výrobci revoluční vynález proti chrápání. Ten je podle autorů nejen zcela funkční, ale také měkký, plyšový a roztomilý, prostě k zulíbání.

Článek

Před pár týdny proběhl v Tokiu již devatenáctý ročník Mezinárodní výstavy robotů, která se konala na výstavišti Big Sight. Návštěvníci si zde mohli prohlédnout vyspělé, inovativní a občas také pěkně bizarní roboty.

Jedním z hlavních motivů akce byla technologie zaměřená na zdraví a duševní pohodu. Což vzhledem k rychle stárnoucí japonské populaci a budoucím zdravotním problémům není žádné překvapení.

Více či méně bláznivé výtvory

Mezi technologiemi byli k vidění nejrůznější roboti, kteří zvládali nejrůznější činnosti. Někteří uměli zpívat, jiní lezli po horách a ten nejzvláštnější vám dokonce zabrání v chrápání.

On vlastně ani nevypadá jako robot – je to zkrátka velký plyšový medvěd, který vám při nadměrném chrápání otočí hlavu na stranu, abyste přestali.

Robotického medvěda s označením Jukusuri-kun (hluboký spánek) vyvinul doktor Kabe z Waseda University. Robot by mohl pomoci více než dvěma miliónům Japonců, kteří trpí Syndromem obstrukční spánkové apnoe.

Jemným dotekem proti chrápání

Jukusuri-kun funguje na základě přímého kontaktu se spící osobou, která má na ruce roztomilý pulzní měřič kyslíku v krvi. Nechcete-li mít na sobě celou noc plyšovou rukavici s kabely, vyvinul tým také bezdrátovou variantu. Jde o jakousi vodivou desku ležící pod prostěradlem, která využívá přirozené vodivé vlastnosti lidského těla. Mikrofon zaznamenávající chrápání je umístěn v polštáři.

Syndrom obstrukční spánkové apnoe je:

onemocnění související se spánkem, ale následky této poruchy přetrvávají i v bdělém stavu.

Typickým denním příznakem je zvýšená spavost především při monotónní činnosti a mikrospánek.

Z nočních příznaků dominuje chrápání a zástavy dechu ve spánku.

Riziko následků neléčeného syndromu spánkové apnoe je nejen zdravotní s výrazným dopadem na kardiovaskulární systém, ale také sociálně-ekonomické.

www.solen.cz

Ve chvíli, kdy hladina kyslíku klesá a pacient začne chrápat, nastává čas pro medvěda. Jeho robotická paže ožije a začne hladit spáče po tváři. Ten na to reaguje tak, že se otočí a chrápat přestane. Nejlepší na tomto vynálezu je, že pacienta nevzbudí a ten může pokračovat v nerušeném hlubokém spánku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám