Hlavní obsah

Svatá ďáblice Amanda Knoxová už vydělává milióny

Právo, Vladimír Plesník

Julia Robertsová, Cameron Diazová a další hollywoodské hvězdy mají vážnou konkurenci - všude, kam se půvabná 24letá Amanda Knoxová hne, na ni už několik týdnů číhají desítky televizních kamer, fotoaparátů a diktafonů. Papírový kelímek s kávou v ruce či nový svetřík při procházkách po městě - žádná maličkost není nepodstatná.

Foto: Profimedia.cz

Justiční stráž přivádí Knoxovou do soudní síně v Perugii.

Článek

Stalo se to, co se muselo stát: příběh mladé a krásné ženy, jež měla původně v Itálii pykat ve vězení za brutální vraždu, slibuje milióny - pro média i pro ni.

NBC a ABC, dvě ze tří největších amerických televizních sítí, už zkřížily zbraně. Válčí o právo na exkluzivní rozhovor, první od příletu studentky domů do Seattlu na západním pobřeží USA.

Italská justice ji nejprve potrestala za ubodání její britské spolubydlící Meredith Kercherové, jež se při jejich pobytu v Perugii odmítla přidat k sexuálním a drogovým orgiím. Ovšem počátkem října ji v odvolacím procesu po čtyřech letech pustila na svobodu.

Cena interview? Hovoří se až o deseti miliónech dolarů (181 mil. korun). A další milióny přistanou na jejím kontě za autorská práva na deník, jejž si psala ve vězení, či za autorská práva na zpověď v podobě knihy - papírové i elektronické.

Nakladatel Jonathan Fischer předpokládá, že deník by mohl vynést až dvanáct miliónů dolarů (217 mil. korun). „Jde o vzácný typ detektivky vysoce atraktivní a sympatické hlavní postavy. Nic lepšího si snad nelze přát,“ podotkl. Proslýchá se, že Amanda si už vyzvedla zálohu.

Foto: Profimedia.cz

Amanda spolu s rodiči při setkání s novináři na americké půdě po osvobozujícím rozsudku.

„Knoxová vypadá tak americky a je nevinná. Každý zaplatí, aby se dostal k jejímu příběhu,“ ujišťuje mediální expert Paul Levinson. Podle britského deníku The Guardian chce o osudu Amandy natočit film režisér Michael Winterbottom - s nositelem Oscara Collinem Firthem v roli novináře prošetřujícího okolnosti odsouzení Američanky.

Podobně záhadné příběhy přitahují pozornost. „Zvědavost nás vede ke sledování nejextrémnějších případů chování. Amanda může být obětí justičního omylu, nebo naopak velice mazanou, rafinovanou vražedkyní. Pravdu se už nejspíš nedozvíme. Její příběh se však skvěle prodá,“ nepochybuje Richard Bowrey, profesor trestního práva na Londýnské univerzitě.

Anděl smrti ze Seattlu na scéně

Příběh vyznívá, alespoň z pohledu marketingových specialistů, přímo báječně: mladá, navíc pohledná americká studentka se v daleké Itálii zaplete do otřesné vraždy. Po procesu s pochybnými svědky a spornými důkazy skončí jako cynická vražedkyně za mřížemi. Italská média jí přezdívala svatá ďáblice, ďábel s andělskou tváří či anděl smrti ze Seattlu.

Foto: Profimedia.cz

Rozesmátý nový idol Ameriky krátce po příletu domů do Seattlu.

Kercherovou nalezli 2. listopadu 2007 polonahou v krvi s podříznutým hrdlem a čtyřmi desítkami bodných ran v domě, kde bydlela s Knoxovou. Čtvrtého prosince 2009 soud v Perugii rozhodl, že Amanda Knoxová a její přítel Raffaele Sollecito jsou vinni vraždou Kercherové, již pobodali a podřízli jí krk během rvačky, která vznikla poté, co se ji snažili násilím přinutit k sexuálním orgiím. Amanda dostala 26 let a Raffaele o rok méně.

„Chci jít domů, chci zpět svůj život. Nechci být trestaná, přijít o svůj život, o svou budoucnost, a to kvůli věcem, které jsem nespáchala. Jsem nevinná. Rafael je nevinný,“ řekla po vynesení rozsudku.

Po čtyřech letech italského vězení a bezpříkladné kampani na její podporu, vyvolané rodiči a přáteli, ji odvolací soud v Perugii osvobodil. Happyend.

Bratr Kercherové Lyle a její sestra Stéphanie však uvedli, že vyvolají civilně-právní proces. „Nedovolíme jí, aby na smrti naší sestry vydělávala,“ řekla Stéphanie.

Foto: Profimedia.cz

Pohoda a štěstí po návratu s jednou z jejích sester.

Odborníci tvrdili, že po návratu domů se jí nabízely jen dvě možnosti. Buď se stáhne do ústraní, čímž se stane ještě přitažlivější, nebo okamžitě využije přízně médií a povypráví Americe, a tudíž i světu svou pravdu.

Rozhodla se pro variantu A. Čím méně konkrétního mají média v ruce, tím snaživěji spekulují. Blog hollywoodlife poznamenal, že Amanda chce co nejdříve otěhotnět. A to se svým někdejším přítelem Davidem Johnsrudem, zvaným DJ. Rozešli se, když Amanda vyrazila na studia do Itálie.

Nic neponechat náhodě

Johnsrud po jejím zatčení nepřerušil styky s rodinou, nechyběl při telefonátech do vězení. „Chceme si vzít batůžky a sami dva se vydat na dlouhý výlet,“ svěřil se po příletu Amandy domů britskému listu Daily Mirror.

Otec Curt Knox, zaměstnanec opery v Seattlu, však ambice DJ zchladil. „Je poněkud předčasné hovořit o obnovení vztahu,“ prozradil reportérům čekajícím před dveřmi domu Knoxových.

„Odjakživa to byla tátova holčička,“ vylíčila publicistka Nina Burleighová, autorka životopisu Amandy, její postavení mezi čtyřmi dcerami, které má otec rodiny ze dvou manželství. „Veselá, přímá až občas neomalená, sportovně založená a rozená herečka milující záři reflektorů.“

Foto: Profimedia.cz

Úlovek paparazziů: Knoxová s kelímkem limonády

Po Amandině zatčení Curt Knox zadlužil rodinu až po uši a najal Gogertyho Marriota z vlivové agentury zaměřené na krizové situace. Ten sáhl po osvědčené strategii. Pojal kauzu jako střet Nového a Starého světa, americké spravedlnosti a italské tupé a středověké justice, dobra a zla. A chránil ji: před justicí, Evropou a zbytkem zlého světa, který zpochybňuje její nevinu.

A aby příběh dospěl opravdu ke šťastnému konci, prozradil Curt Knox, o čem dcera sní: „Vystuduje práva a jako advokátka se bude starat o oběti justice.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám