Hlavní obsah

Kate Winsletová: Ráda hraju lidi, kteří jako lidi vypadají

Právo, Jana Rovenská

Rok a půl po bolestném rozchodu s oscarovým režisérem Samem Mendesem je jedna z nejúspěšnějších Britek opět šťastná. Herečka Kate Winsletová má novou lásku a další úspěšný hit, film Nákaza.

Článek

„Bylo to těžké období pro nás oba. Jako matka dvou dětí jsem se ale musela dát dost rychle dohromady. Bolest jsem si letos prožila i při natáčení miniseriálu Mildred Pierceová, jehož hrdinka se po rozvodu také snaží znovu najít štěstí pro sebe i svou rodinu. To už je tedy za mnou. Teď právě mám pocit, že začínám novou, nádhernou kapitolu svého života, což je vzrušující, i když komplikované a nejisté,“ prozrazuje šestatřicetiletá Kate.

Svého o tři roky mladšího přítele Neda Rocknrolla poznala za dramatických událostí při letní dovolené v Karibiku na soukromém ostrově jeho strýčka, známého britského miliardáře Richarda Bransona. Úžasná dovolená se ale málem změnila ve zlý sen, když v luxusním areálu vznikl při bouři požár, ze kterého odvážná Kate vynesla jak svoje děti, tak Bransonovu devadesátiletou matku Evu. A i když na ostrov přijela s dětmi ještě v doprovodu manekýna Louise Dowlera, odjížděla už s Nedem.

Foto: Profimedia.cz

Letos při slavnostním přebírání ceny Emmy v sexy modelu libanonského módního návrháře Elia Saaba.

Kredit za statečnost si ale nezískala jen v Bransonově rodině, má ho i jako herečka. Záměrně si totiž vybírá komplikované a silné ženské postavy. Proto po Titaniku odmítla účinkování v několika atraktivních velkofilmech - Gwyneth Paltrowové tak dala šanci zahrát si v Zamilovaném Shakespearovi a titulní roli v romanci Anna a král přenechala Jodie Fosterové.

Sama zatím točila nezávislé filmy jako například drama Věčný svit neposkvrněné mysli (2004) a loni zvládla na výbornou dvě další složité ženské role. Ve filmu Nouzový východ je to April uvězněná v poválečných letech v manželství, které se jí rozpadá pod rukama. V Předčítači jde o negramotnou Hannu, bývalou dozorkyni v jednom z táborů smrti.

Foto: Profimedia.cz

Na premiéru filmu Nákaza s sebou do Šanghaje vzala svého zatím ještě ženatého přítele Neda Rocknrolla.

Nejinak je tomu i v napínavé Nákaze, kde hraje odvážnou mladou doktorku Erin, která s nadšením přijímá riskantní pozici pracovníka Služby pro výzkum epidemií v situaci, kdy neznámá nákaza přerůstá v pandemii. Při přípravě na roli strávila určitý čas i s pracovníky této bezpečnostní služby.

„Lidé o nich vlastně nic nevědí, určitě to pro veřejnost nejsou celebrity. A právě takovým postavám dávám přednost. Ráda hraju lidi, kteří jako lidi vypadají. Při natáčení jsem neměla ani zvláštní účes, ani make-up. Specialistky, které zde pracují, mi prozradily, že nanejvýš použijí rtěnku, když jdou na setkání s vládními úředníky, jinak si jen vyčistí zuby, umyjí obličej, vezmou počítač a vyrazí do terénu. Tito lidé obětují své soukromí, pracují bez únavy čtyřiadvacet hodin proto, aby našli infikovaného pacienta, který jim pomůže dostat se k původnímu zdroji nákazy a blíž k vakcíně. Jsou to nesmírně odvážní lidé. Role Erin pro mě tedy byla svým způsobem vyznamenáním,“ pyšní se talentovaná rodačka z anglického Readingu, malého města v údolí Temže asi šedesát kilometrů západně od Londýna.

Foto: Profimedia.cz

Kate Winsletová s dětmi Miou a Joem

Jistě nezapře, že je z herecké rodiny. Už její prarodiče založili v Readingu místní divadlo, později v něm hráli i Roger a Sally, její rodiče. A i když herecké nadání po nich podědily všechny tři dcery Anna, Kate i Beth (hercem není jedině syn Joss), jediné Kate Thálie otevřela cestu ke slávě. „Je mi líto, že se pozornost soustředila jen na mě. Aspoň jsem ale i za ně ukázala světu, co dokáže dívka z malého města, které předpovídali, že hereckou kariéru udělá, jen když bude hrát tlusté holky,“ směje se Kate, oscarová za snímek Předčítač (2008).

Foto: Archiv, Právo

S mladým německým kolegou Davidem Krossem v Předčítači.

Daleko důležitější než světská sláva jsou pro ni stále její děti - jedenáctiletá Mia, kterou má z prvního manželství s režisérem Jimem Treapletonem, a sedmiletý Joe z manželství se Samem Mendesem. Kate jim věnuje maximum času.

„Až na výjimky si je pravidelně vyzvedávám ze školy. Teď, když jsem se přestěhovala z New Yorku do Londýna, je to i jednodušší - vždyť mám kousek odtud rodinu. Doma vařím. Mám pouze uklízečku, a jen když je to nutné, i paní na hlídání. Ale moje mantra je dělat vše co nejjednodušeji a maximálně se jim věnovat. Hlavně v životě nedopustím, aby trpěly tím, že mně nevyšla dvě manželství. Také o mně vědí všechno, otevřeně s nimi mluvím o životě, nic před nimi neskrývám. Moje děti jsou fantastické. Jen nejspíš dospějí dříve než ostatní.

Čím se může pochlubit

V jedenácti letech se poprvé objevila v televizní reklamě na dětské cereálie a začala studovat hereckou školu.

Ve třinácti se představila na divadle, v sedmnácti debutovala ve filmu Nebeská stvoření jako mladistvá delikventka podezřelá z vraždy.

V osmnácti letech dostala první nominaci na Oscara za film Rozum a cit (1995). V roce 1996 jí James Cameron nabídl roli Rose v Titaniku (1997). Ta jí vynesla druhou oscarovou nominaci. Další dostala za filmy Iris (2001), Věčný svit neposkvrněné mysli (2004), Jako malé děti (2006) a za Předčítače (za tento film sošku konečně získala).

Je jedinou herečkou, která měla ve třiatřiceti letech šest oscarových nominací včetně Oscara.

Je i vynikající zpěvačka. V roce 2001 natočila ústřední píseň k filmu Vánoční koledy.

Za nejlépe namluvené Světové album pro děti dostala v roce 2000 cenu Grammy.

Za roli v seriálu Mildred Pierceová dostala letos Emmy.

Schválně prozradím, co mi tuhle sdělil Joe. Obrátil se ke mně a řekl: ,Jednoho dne i já budu mít přítelkyni nebo přítele. Co by se ti víc líbilo?‘ Odpověděla jsem: ,To bude jen a jen na tobě, hlavně abys byl ty šťastný.‘ No, není to fantastické, že v sedmi letech ví, že se v lásce může stát cokoli?“ dodává s úsměvem výjimečná herečka i matka Kate.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám