Hlavní obsah

Tradiční sladké dobroty s jablky a hruškami

Právo, Eva Müllerová

Jablkům se v našich zemích vždy dařilo, i dnes tu roste na 24 miliónů jabloní. V těsném závěsu následují hrušky, které tvoří druhé nejoblíbenější ovoce mírného pásma.

Foto: Profimedia.cz

Jablka a hrušky lze použít na nejrůznější dobroty

Článek

Připočteme-li ještě jejich obsah cenných nutričních látek, mělo by se toto ovoce objevovat na stolech denně. Navíc právě podzimní sezóna přináší jablka i hrušky v nejširší škále chutí. Nejzdravější jsou sice čerstvé, ale ani v slaďoučkém pečivu nebývají k zahození.

Nejen tradiční štrúdl

Česká kuchyně nabízí celou řadu sladkých dobrot s jablky i hruškami. Hlavně nadýchaný jablečný štrúdl. Mimochodem – vůbec nejlepší jsou v něm podle zkušených cukrářů podzimní, lehce nakyslé plody, třeba odrůdy Rubín. Ve sladké kuchyni se jablka skvěle doplňují také s ořechy, brusinkami, malinami či švestkovými povidly.

S hruškami je to v domácí sladké kuchyni jen o málo slabší. Mezi delikatesy patří třeba studená polévka z máslovek a kysané smetany, stříknutá pálenkou a ovoněná skořicí, džem s ořechy a rozinkami či knedlíky plněné letními hruškami.

Už jen tento stručný výčet stačí, aby se chuťové pohárky zatetelily blahem. Vzápětí ale vyskočí vykřičníky tloustnutí, nadváhy a obezity.

Proč nás tak honí mlsná na sladké?

Sladká jablka i hrušky, sladké ovocné moučníky, proč má člověk takovou potřebu uspokojovat právě tuto chuť? Není na tom nic divného. Sladkost u potravin totiž signalizuje, že jde o zdroj rychle využitelné energie. Proto se u lidí vyvinula její preference například při náročné práci, proto sídlí na špičce jazyka, aby se okamžitě zjistilo, zda jídlo dodá rychle energii.

Jen málokdo dokáže úplně odbourat touhu po sladkém, musel by potlačovat přirozenou chuťovou vlohu. Přesto je ale možné jíst cukry, aniž by ohrožovaly naše zdraví. Když se dodrží stále platné „Všeho s mírou“ a přidá se k tomu víc pohybu i fyzické aktivity, neohrozí naši linii ani jablečné a hruškové moučníky.

Hruška Helene
Těsto: 1 vejce, 300 g másla, 1 rovná lžička strouhané citrónové kůry, 1 směs na Bábovku Dr. Oetker. Náplň: 1 Créme Olé puding bez vaření s čokoládovou příchutí Dr. Oetker, 300 g šlehačky, 3 zarovnané lžičky moučkového cukru. Na ozdobení: 1 větší konzerva loupaných hrušek (hmotnost po odkapání asi 300 g), 1 balíček čirého Dortového želé Dr. Oetker
Vejce utřeme s máslem i citrónovou kůrou a vsypeme směs na bábovku. Vyválíme těsto, dáme je do vymazané koláčové formy a pečeme 20 minut v předehřáté troubě.
Hrušky necháme okapat (šťávu schováme), Créme Olé připravíme podle návodu na obalu, jen místo mléka použijeme šlehačku. Krémem potřeme upečený korpus a pak na něj rozložíme odkapané hrušky.
Dortové želé uděláme podle návodu, jako tekutinu použijeme šťávu z hruškového kompotu. Necháme je trochu zchladnout, pak nalijeme na koláč, který můžeme ještě ozdobit hoblinami čokolády a tuhou šlehačkou.
Jablečné řezy se šlehačkou
Těsto: 125 g másla (margarínu), 125 g moučkového cukru, 1 Vanilínový cukr Dr. Oetker, 1 skořicový cukr, sůl, 1 vejce, 175 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 50 ml studeného mléka, 1 vejce na potření, 100 g plátkových mandlí, 1 skořicový cukr. Jablečná náplň: 400 g jablek, 300 ml vody, 50 g cukru, 1 skořicový cukr, šťáva z půlky citrónu, 1 Puding s vanilkovou příchutí Dr. Oetker Originál. Šlehačková náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 300 g bílého jogurtu, 20 g moučkového cukru, 1 skořicový cukr, 1 Želatinový ztužovač Dr. Oetker, 100 ml vody
Máslo, cukr, vanilínový i skořicový cukr, sůl a vejce ušleháme do pěny elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni. Mouku smícháme s kypřicím práškem a spolu s mlékem opatrně vmícháme do vyšlehané hmoty.
Těsto rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný plech, opatrně potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi smíchanými se skořicovým cukrem a vložíme na 12 minut do předehřáté trouby. Hned po upečení plát podélně rozkrojíme na část s mandlemi a bez nich.
Oloupaná jablka zbavíme jádřince, nakrájíme je na kostičky a povaříme sedm minut s vodou, cukrem, skořicovým cukrem a citrónovou šťávou. Pak k nim přilijeme pudink smíchaný s troškou vody a za stálého míchání ještě minutu povaříme. Plát bez mandlí dáme na plech s vyšším okrajem, potřeme jej jablečnou náplní a necháme vychladnout.
Želatinový ztužovač připravíme podle návodu, jogurt ochutíme cukrem a skořicovým cukrem a pak vše smícháme s tuhou šlehačkou. Okamžitě navrstvíme na jablečnou náplň, zakryjeme druhým plátem těsta a dáme do studena. Podáváme vychlazené.
Jablkový koláč se skořicí a vanilkou
Těsto: 250 g měkkého másla, 200 g moučkového cukru, sůl, 2 vanilkové cukry, 3 vejce, 350 g polohrubé mouky, 2 lžičky Kypřicího prášku do pečiva Dr. Oetker, 2 lžíce strouhanky, 125 ml mléka, tuk na vymazání, 8 malých oloupaných jablek. Náplň: 100 g strouhaných mandlí, 100 g rozinek, 1 lžíce rumu, 3 lžíce vody, 1 Skořicový cukr Dr. Oetker
Máslo s moučkovým i vanilkovým cukrem a solí vyšleháme do pěny, kam pak postupně přidáváme vejce, mouku s kypřicím práškem, strouhanku i mléko a vše dobře promícháme. Třetinou těsta vyplníme dno vymazané a strouhankou vysypané dortové formy (průměr 26 cm).
Jablka rozdělíme na poloviny a vypíchneme jádřince. Suroviny na náplň smícháme, směsí vyplníme otvory po jádřinci a ovoce položíme na těsto ve formě. Zbytek náplně vmícháme do těsta, jež zůstalo, a nalijeme na jablka. Povrch uhladíme a koláč dáme na 75 minut do předehřáté trouby. Hotový necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Bábovka s mákem a hruškami
Těsto: 500 g hladké mouky, půl balíčku kypřicího prášku do pečiva, 250 g nízkotučného tvarohu, 160 ml mléka, 160 ml oleje, 2 rovné lžičky cukru, 2 rovné lžičky soli. Náplň: 1 hruškový kompot (hmotnost po odkapání 460 g), 1 balíček (250 g) hotové makové náplně, 75 g loupaných slunečnicových jader, 1 Vanilínový cukr Dr. Oetker, 1 lžička Mandlového aroma Dr. Oetker, 3 lžíce medu, 2 rovné lžíce ovesných vloček (strouhanky), 150 ml šťávy z hruškového kompotu. Na ozdobení: 1 balíček Polevy světlé Dr. Oetker, 2 rovné lžíce meruňkové marmelády
Hrušky necháme dobře odkapat na sítku a nakrájíme na kostičky. Makovou náplň (1 lžíci necháme na ozdobení), slunečnicová jádra, vanilínový cukr, aroma, med a ovesné vločky promícháme a doplníme šťávu z kompotu i nakrájené hrušky.
Na válu smícháme mouku s kypřicím práškem, přidáme tvaroh, mléko, olej, cukr, sůl a ručně zpracujeme na hladké těsto. Poprášíme je trochou mouky a vyválíme obdélník (40 x 35 cm), na který rovnoměrně rozetřeme náplň - necháme jen volný, asi 2 cm široký okraj. Z kratší strany jej zavineme, dáme do formy „švem“ vzhůru a pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut.
Hotovou bábovku vyklopíme a necháme vychladnout. Polevu rozpustíme podle návodu, polijeme povrch pečiva a necháme zatuhnout. V marmeládě rozmícháme zbylou makovou náplň a bábovku dozdobíme pomocí mašlovačky.
Recepty a foto archív společnosti Dr. Oetker.

Pár ověřených zkušeností

Hnědý cukr se do pečiva používá hlavně kvůli zdraví, tělo jej lépe zpracovává. Těsto ovlivní jen barvou a nepatrně v chuti, která získá lehce karamelový nádech.

Mouka pro pečení by měla mít aspoň pokojovou teplotu, ještě lepší je ale nahřátá.

Kynutý moučník bude vláčnější, přidáme-li se do těsta vařený brambor.

I vejce mají být v pokojové teplotě. Když se našlehají vidličkou, je pečivo křehčí.

Sníh z bílků se rychleji ušlehá se špetkou soli. Metly i nádoba musí být studené, a hlavně dobře umyté. I stopa tuku znemožní našlehání.

V pečivu posílí vůni máku opražení nasucho ještě před jeho umletím.

Vůně i chuť ořechů zesílí, dají-li se na 10 minut do trouby vyhřáté na 175 °C.

Vál je lepší potřít olejem než sypat moukou, těsto je vláčnější a dobře se tvaruje.

Reklama

Související témata:

Související články

Zakysaná smetana: malý zázrak

Používáte-li zakysanou smetanu jen na salát, děláte vážně chybu. Možnosti jejího využití v kuchyni jsou totiž daleko pestřejší. A navíc je cenná i nutričně.

Výběr článků

Načítám