Hlavní obsah

Eva Greenová: V tajemných, narušených a zlých rolích se přímo vyžívám

Právo, Jana Rovenská

„Jsem tak trochu podivín. Když se se mnou lidé setkají poprvé, zdám se jim velice chladná. Pravda je, že si od každého držím odstup. Právě proto mě tolik láká hraní. Dovoluje mi nosit masku,“ prozrazuje Francouzka Eva Greenová, jedna z nejzajímavějších současných hereček.

Článek

Její kolegyně z nového britského seriálu Camelot se shodují v tom, že díky její silné osobnosti i nevšední chladné kráse se do ní musí zbláznit každý: „Je naprosto klidná, vyrovnaná a vždy tak elegantní v šatech od Chanela. Muži jdou před ní do kolen, jakmile se objeví. Líbí se jim způsob, jakým hovoří, její pronikavý a zároveň vášnivý pohled i to, jak šikovně s každým flirtuje,“ pějí ódy na jednatřicetiletou Pařížanku.

Foto: Profimedia.cz

Jako Artušova nemilosrdná a ambiciózní sestra Morgana v novém britském seriálu Camelot.

Traduje se, že kdo jednou viděl hrát tuto nestandardní krásku, která se neztratila ani po boku Jamese Bonda, už nezapomene. Eva se svou porcelánovou pletí, havraními vlasy, tmavým make-upem a tajemným výrazem vypadá na první pohled jako žena, která se stejně jako čachtická paní kvůli své kráse koupe v krvi panen. „Mám temné stránky, ostatně stejně jako všichni. Ale jako herečka se v tajemných, narušených a zlých rolích přímo vyžívám,“ přiznává.

Foto: Profimedia.cz

Na premiéře snímku Lůno (2010) v jednom z posledních modelů haute couture od Diora.

Už ve svém prvním snímku Snílci, který natočila v sedmnácti letech, začala rolí volnomyšlenkářské revolucionářky, pokračovala čarodějnicí ve Zlatém kompasu a vražednou lesbickou učitelkou v dramatu Trhliny. V seriálu Camelot ztvárnila zlou Morganu a právě natáčí film Tima Burtona o upírech Dark Shadows (Temné stíny).

Vysoký kredit má jak u kolegů, tak u tvůrců. Už režisér Snílků Ital Bernardo Bertolucci se nechal slyšet, že Eva vytváří kolem sebe hustý erotický opar a v těch nejkrizovějších momentech dokáže filmu vdechnout druhý dech. „Jistě ne náhodou mi v mnohém připomíná Jeanne Moreauovou.“

Foto: Profimedia.cz

Ani ve svém prvním filmu Snílci (2003) se nebála ukázat v rouše Evině.

Obdivně o ní mluví i Daniel Craig, současný představitel Jamese Bonda: „Jako Vesper v Casinu Royale je jednou z nové generace bondových dívek, které jsou natolik silné, že se dokonalému špiónovi nebojí postavit, prostě velká herečka.“

Podobný názor má i Eva. „Vesper není klasická Bondova sexbomba, která umí hlavně střílet jako o život. Je v ní daleko víc. Je jako sfinga, má spoustu vrstev. Bond se v ní nedokáže vyznat, proto ho tak přitahuje. Je to první žena, jíž citově otrlý agent podlehne a kterou se nakonec cítí zrazen. Právě ona mu dala důvod chovat se k těm dalším tak, jak se k nim choval,“ míní.

Přes všechnu chválu se Greenová, která se právě představila v romantické sci-fi Lůno a propaguje další romantické drama Perfect Sense, za ideální zdaleka nepovažuje. Naopak o sobě prohlašuje, že je francouzsky líná a mohla by pracovat daleko víc, vzápětí ale tuto vlastnost omlouvá. „Jsem totiž velice vybíravá a náročná. Strašně ráda se zamilovávám do všeho, co dělám, platí to i o filmu. Musím se pro něj i pro režiséra nadchnout ještě dřív, než podepíšu smlouvu. Miluji černý humor i velice silnou love story. Možná právě proto nepracuji tolik, kolik bych mohla,“ dodává.

O role se přesto bát nemusí. O herecké schopnosti dcery švédského dentisty Waltera Greena a francouzské herečky z Alžíru Marlene Jobertové projevuje zájem stále více režisérů. Velkou výhodou Evy je i znalost jazyků. Odmalička vyrůstala v dvojjazyčném prostředí a v Paříži, než šla studovat drama, chodila do americké školy.

Foto: Profimedia.cz

Ve fantasy Zlatý kompas (2007) si užila roli svůdné čarodějky.

Její milostný život je v porovnání s jejími zatím jedenácti filmy nepoměrně chudší. Podle dostupných zdrojů měla zatím jen jednu lásku, novozélandského herce Martona Csokase. Poznala ho v roce 2004 při natáčení Království nebeského, ale v roce 2009 se s ním rozešla. Od té doby žije v Londýně sama a jen vtipkuje o tom, že jejím manželem je milovaný čtyřnohý přítel borderteriér Griffin.

Foto: Profimedia.cz

Nepřehlédnutelná v roli pyšné Sibylly v Království nebeském (2005).

Na otázku, jestli začne pracovat v Hollywoodu, odpovídá: „To neplánuji. Problém je, že hollywoodská studia mají daleko větší moc než režiséři. Hollywood by mě nejspíš velice brzy zaškatulkoval jako femme fatale, a tak si svou hereckou kariéru určitě nepředstavuji. Moje ambice jsou momentálně jediné: najít dobrý scénář.

Čím se (ne)může pochlubit

Narodila se o dvě minuty dřív než její dvojvaječné dvojče, sestra Joy, obě byly blondýnky.

V sedmi letech poprvé navštívila Louvre a začala se zajímat o egyptologii.

Pro herectví se rozhodla ve čtrnácti, kdy viděla Isabellu Adjaniovou v životopisném Příběhu Adély H.

Je i výborná modelka. Vedle Armaniho si ji oblíbila kosmetická firma Lancome, je i tváří parfému Christiana Diora Midnight Poison.

I když žije od roku 2005 v Londýně, je každým coulem Francouzka. Miluje pařížskou módu, nedrží diety, kouří a necvičí.

S perfektní znalostí francouzštiny a angličtiny se považuje za mezinárodní herečku, začala se učit i japonsky.

Je bez vyznání, i když je po matce židovka. Říká, že se cítí občankou světa, protože život ani film žádné hranice nemají.

A ještě jedna věc k Hollywoodu. Nikdy jsem se při natáčení nebránila ukazovat nahá. Když jsem se dozvěděla, že pro americkou verzi vystřihli minutu z mé nudistické scény ve Snílcích, rozzlobilo mě to. Proč? Přemíra násilí jim ve filmu nevadila, ale má odvážná scéna je vyděsila k smrti,“ vysvětluje Eva.

Reklama

Související témata:

Související články

Současná Bondova děvčata nejsou jen na okrasu

Atraktivní dívky jsou pro bondovky nepostradatelné stejně jako rychlá auta, důmyslné pomůcky a špičkové zbraně. Léta to byly jen vnadné bárbíny, které ochotně...

Výběr článků

Načítám