Hlavní obsah

Boubelky v Argentině bojují za "zákon velikostí"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vychrtlé modelky měly pro jednou utrum. Molo v argentinském Buenos Aires minulý týden zaplavily dámy nadměrných velikostí. Akce s názvem XXL: Nikdo neměří tvé tělo, měla speciální poslání, a sice upozornit na takzvaný "zákon velikostí".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Modelky XXL se předvedly na módní přehlídce v ArgentiněVideo: Reuters

 
Článek

Zákon, který nebylo snadné v Argentině prosadit, vyžaduje, aby obchody měly v dané době na skladě všechny velikosti oblečení. Platí od roku 2006 v metropoli a některých provinciích, ale prodejci mají s jeho dodržováním stále potíže. Podle oficiálních údajů odhalily kontroly selhání u 95 procent prodejců, kteří si svým laxním přístupem vysloužili pokutu.

Akce XXL byla z části organizovaná předsedou dolní komory Kongresu provincie Buenos Aires, Horaciem Gonzalezem, který tvrdí, že každý má právo, aby měl ze sebe při nakupování dobrý pocit.

"Má to co dělat s osvětou i s právy. Každý má mít právo se oblékat, mít možnost přístupu k vhodnému oblečení, které pasuje našemu tělu bez tlaku a bez diskriminace," řekl Gonzalez. Původně se zákon vztahoval pouze na ženy, letos byl rozšířen i na muže a děti.

Malé velikosti jako sociální násilí

Argentinská akce měla daleko do vyhlášených módních událostí v Paříži, Miláně či New Yorku, kde se to štíhlými modelkami jen hemží. Podle organizátorů tato "štíhlá image" zcela ovládá výrobní linky i výlohy, kde se nadměrné velikosti nikdy neobjeví, pokud je vůbec obchod nabízí.

Nevládní organizace, které se na organizaci podobných akcí podílejí, tvrdí, že absence přístupu k velikostně vhodnému oblečení je určitou formou sociálního násilí.

Módní průmysl se naštěstí v poslední době odvrací od vyhublých modelek. Odborníci varují, že kultura propagující extrémní štíhlost, včetně médií, je jednou z příčin anorexie a dalších poruch příjmu potravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám