Hlavní obsah

Těhotenství švédské princezny má spasit monarchii

Právo, Vladimír Plesník

Země je vzhůru nohama. Celé Švédsko se společně s korunní princeznou Victorií (34) a jejím manželem Danielem (38) těší na královský přírůstek. Ba co víc – těhotenství následnice trůnu se stalo důležitou státní záležitostí.

Foto: Reuters

Švédská korunní princezna Victoria s manželem Danielem Westlingem

Článek

Při slavnostním obědě ve stockholmském Grand hotelu na konci srpna ještě nešlo nic poznat. Ve výtečné, uvolněné náladě se Victoria setkala u galatabule se zástupci firem i bank. Ve 14.55 odpovídala s obvyklou trpělivostí na dotazy novinářů, usmívala se do kamer a nakonec vklouzla do přistavené černé limuzíny.

O pět minut později ohlásil královský dvůr na svém webu dlouho očekávanou senzaci. „Korunní princezna Victoria a princ Daniel mají to potěšení oznámit, že čekají dítě.“ Královský server se po dalších pěti minutách zhroutil – kvůli přetížení. Před stockholmským královským zámkem se spontánně shromáždilo několik set lidí, aby se spolu radovali.

Fotoreportéři a kameramani Victorii ještě téhož dne zachytili na zadním sedadle automobilu, když se v podvečer vracela do zámku Haga na předměstí metropole. Její otec nechal nádherný komplex s 41 pokoji rekonstruovat pro „mladé“ za čtyři milióny eur (98 mil. korun).

Tak vypadá štěstí

Média mezitím nezahálela. Na tu zprávu téměř horečně čekala od svatby loni v červnu a s naplněním ne méně než dvaceti stránek zvláštních příloh neměly bulvární deníky sebemenší potíže. To, jak se princezna cítí, nemusely sáhodlouze líčit – to viděl každý na vlastní oči. „V limuzíně zářila takovým štěstím, že to vypadalo, že její úsměv prorazí i opancéřované sklo,“ líčila televize ZDF.

Foto: Profimedia.cz

Korunní princezna Victoria a princ Daniel – budoucí rodiče září štěstím.

A když o den později na okraj jedné akce vystoupila s kratičkým prohlášením, aby poděkovala za všechna blahopřání, euforie ji neopustila. „Působí v těchto dnech přešťastně – a prostoupená úlevou,“ všimla si televize RTL.

Victoria miluje děti a toužila stát se matkou. V rozhovorech to řekla mockrát. Stejně tolikrát média zopakovala, že matkou prostě být musí. K jejím povinnostem totiž náleží i zajištění nástupnictví, což souvisí s ústavou, podle níž mohou Bernadottové ve Švédsku vládnout.

Tlak ničil páru nervy

Na novomanžele se navalila obrovská očekávání. Od svatby neuběhl jediný měsíc bez spekulací bulváru. Zakulacuje se jí bříško? Proč je tak ploché? Zdroje od dvora potvrzovaly, že mladý pár takový tlak těžce snáší.

Naděje zesílila, když se Victoria na svatbě britského prince Williama a Kate Middletonové letos v dubnu v Londýně a také při návštěvě německého pivovaru na sklonku května nedotkla alkoholu. Ačkoli mluvčí dvora ujišťoval, že princezna si při oficiálních příležitostech podle nepsaných pravidel nesmí ani přiťuknout, fámy o radostné události už žily vlastním životem.

O to větší pak vypukla radost z toho, že to klaplo. „Nejmladší Bernadotte v každém případě dvůr posílí,“ uznala i Lena Mahlinová, zapřisáhlá kritička monarchie a komentátorka deníku Aftonbladet.

Potomek, který přijde na svět zřejmě v březnu, dostane do kolébky titul prince či princezny a v nástupnickém žebříčku zaujme druhou příčku, hned za matkou. Ta by jednoho dne měla převzít po otci Carlu XVI. Gustafovi (65) korunu.

V každém případě přišla příznivá zvěst pro dynastii jako na zavolanou. Až zoufale potřebovala pozitivní publicitu. Rok po svatbě jí přinesl samé jobovky. Královy skandály s prostitutkami a mafiány a odhalení nacistické minulosti královnina otce opanovaly titulky novin.

Foto: Profimedia.cz

Král Carl XVI. Gustaf a královna Silvia se po sérii skandálů mohou zase usmívat.

Loni na podzim totiž zaútočila na přední příčky bestsellerů kniha trojice publicistů s názvem Den Motvilliga Monarken (Monarchou proti své vůli). Líčí panovníka jako kamarádíčka mafiánů, milovníka dekadentních večírků s placenými společnicemi a organizátora „pánských jízd“ ve striptýzových barech. Zmiňuje se i o choulostivých fotografiích z jeho sexuálních dobrodružství.

Eskapády Carla XVI. Gustafa otřásly staletou náklonností Švédů ke svým vladařům. Letos na jaře, když se panovník pokusil – podle mínění prakticky všech médií – poněkud arogantně a především neobratně o obhajobu, došlo k něčemu nepředstavitelnému. Tisk mu dal co proto a nepokrytě ho vyzval k odchodu. „Měl by poznat, že je čas abdikovat. Z respektu k lidu,“ troufl si Aftonbladet.

Oekelbo slavilo šampaňským

Zátky od šampaňského bouchaly ostošest také v městečku Oekelbo, kde se narodil princ Daniel. „Jsem si jist, že jsme u nás vlastně všichni na takovou novinu čekali,“ radoval se starosta Lars Sjödin.

Daniel, obyčejný človíček z ulice, v očích mnoha Švédů dynastii obohatil. Bývalý trenér z fitness centra si musel jako mladý muž bez modré krve svou lásku vybojovat. Není žádným tajemstvím, že zejména tchán toužil po jiném zeti, přesněji řečeno po zeti s erbem.

I po proniknutí do královské rodiny zůstal Daniel, občanským příjmením Westling, skromným a příjemným chlapíkem. Jen málokdo pochybuje o tom, že bude spolehlivým a spokojeným otcem. A vzhledem k tomu, že příslušníci královské rodiny dostávají od státu apanáž a jsou vlastně státními zaměstnanci, „možná si vezme otcovskou dovolenou“, prorokuje sloupkařka Ebba von Sydow z deníku Agens Nyheter.

Reklama

Související články

Dánská princezna Mary porodila dvojčata

Dánská královská rodina se v sobotu rozrostla o dva členy. Korunní princezna Mary ve svých osmatřiceti letech porodila dvojčata. Chlapec a holčička jsou zdraví...

Výběr článků

Načítám