Hlavní obsah

James McAvoy: Došlo mi, že nemusím vzít každou lákavou roli, která se nabízí

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární Skot James McAvoy má sice po svém dalším akčním hitu X-Men: První třída dveře v Hollywoodu otevřené dokořán, přesto se tam nehrne.

Článek

„Za jedenáct let mé herecké dráhy jsem v Americe pracoval všeho všudy šest týdnů na závěru X-Menů a deset v novém snímku Conspirator, jinak všechny filmy, ve kterých jsem chtěl hrát, se točily v Evropě. Proti Los Angeles ani Americe nic nemám, ale stěhovat se tam kvůli kariéře by podle mě byla hloupost. Ze Skotska jsem se už jednou stěhoval, další potřebu měnit adresu nemám,“ vysvětluje James, který se ve dvaceti letech, hned po úspěšném zakončení Královské skotské akademie dramatických umění, přestěhoval do Londýna.

A nejsou to jen tyto důvody. „Jde také o to, že mi naštěstí včas došlo, že nemusím vzít každou lákavou roli, která se mi nabízí. Po snímku Pokání (2007), když se s nimi roztrhl pytel, jsem se naučil říkat ne. Místo pěti filmů za rok natočím jeden nebo dva a svět se taky nezboří.

Ne, že bych nebyl ctižádostivý, ale snažím se mít kariéru pod kontrolou, mít čas na rodinu a kamarády,“ říká James.

Foto: Profimedia.cz

Pokání po boku Keiry Knightleyové mu otevřelo dveře do Hollywoodu.

Loni v březnu přišel o víc než milión liber, když odmítl titulní roli v hollywoodském snímku I’m With Cancer (Mám rakovinu) jen proto, aby mohl být u porodu prvního dítěte, syna Andrewa. Právě kvůli němu si ještě víc střeží soukromí.

Má ho s o devět let starší anglickou herečkou Anne-Marie Duffovou. Seznámili se v roce 2004 při natáčení britského seriálu Shameless a v roce 2006 se vzali. „Dva roky jsme spolu hráli v seriálu dvojici a tak se nám to zalíbilo, že jsme si to zkusili v reálném životě. Navzájem si radíme a herecké manželství nám velice vyhovuje. Nechodíme na žádné večírky a střežíme se bulvárů. Podařilo se nám utajit svatbu, jméno syna jsem prozradil teprve nedávno,“ pyšní se dvaatřicetiletý zodpovědný otec.

Foto: Profimedia.cz

S manželkou, anglickou herečkou Anne-Marií Duffovou, má ročního syna Andrewa.

Proč se herec, který dává přednost rolím v zajímavých lidských příbězích, jakým byla životní láska Jane Austenové ve Vášni a citu, tragická z Pokání či doktor v Posledním skotském králi, rozhodl hrát ve sci-fi o superhrdinech z komiksů v X-Menech?

„V prvním akčním snímku Wanted se mi zalíbily kaskadérské kousky a bavilo by mě být inteligentním tajným agentem, takže jsem si řekl, že to zkusím znovu. Na nových X-Menech mě zaujalo, že příběh mladého profesora Charlese Xaviera je také hluboce lidský. Především mě ale lákalo, že jsem dostal roli, kterou v předešlých dílech hraje Patrick Steward. Je to vůbec můj nejoblíbenější herec. Jsem totiž ohromný fanda Star Treku, a tak jsem se musel strašně hlídat, abych ho v jeho typických výrocích, které miluju, neimitoval.“

A jaká je jeho dosud nejzajímavější role? „Velice pyšný jsem na postavu osobního lékaře diktátora Idiho Amina ve Skotském králi, tu jsem si jako první mohl vybrat sám. Tam jsem se také přesvědčil, jak je v herecké kariéře důležitá šance. O Forestu Whitakerovi dvacet let nikdo nevěděl, pak zahrál Idiho Amina a dostal Oscara.“

Díky natáčení v Ugandě také přehodnotil názor na svůj dosavadní život. „V mládí jsem měl pocity méněcennosti z chudého dělnického prostředí, ve kterém jsem vyrůstal. Když jsem ale viděl, v jakých podmínkách žije většina Uganďanů, za ty své pocity jsem se v duchu omlouval.“

Jamesovi rodiče se rozvedli, když mu bylo sedm let. Vyrůstal se sestrou Joy, dnes zpěvačkou známé skotské skupiny Streetside, u přísných prarodičů na předměstí Glasgowa. Jako kluk o herecké kariéře rozhodně nesnil, chtěl být buď knězem, nebo námořním důstojníkem.

Jeho plány změnila školní beseda s hollywoodským režisérem Davidem Haymanem v katolické střední škole. Tehdy patnáctiletý James šel po přednášce za ním a zajímal se o jeho budoucí projekty.

O rok později vyhrál konkurz na roli v jeho dramatu o dětské prostituci The Near Room.

Čím se může pochlubit

V roce 2003 si ho v německém sci-fi seriálu Děti planety Duna a v britském komediálním dramatu Rozverná mládež poprvé všiml Hollywood.

V roce 2004 patřil ve Velké Británii díky roli šarmantního zloděje aut v seriálu Shameless už mezi nejpopulárnější mladé herce.

V roce 2007 zvládl v akčním filmu Wanted většinu kaskadérských kousků, americký akcent i líbání s Angelinou Jolie.

Při natáčení Wanted ho okouzlila Praha, kde strávil patnáct měsíců. Je podle něj fantastická a moc rád by se do našeho hlavního města vrátil.

V roce 2009 si v romantickém dramatu The Last Station (Poslední stanice) o konci života Lva Nikolajeviče Tolstého zahrál se svou ženou i s hvězdnou Helen Mirrenovou.

V roce 2010 si udělal řidičák, aby mohl řídit i v LA, kde se bez auta fungovat nedá.

Letos ho ještě uvidíme v dramatu The Conspirator (Spiklenec) o pozadí atentátu na Abrahama Lincolna v režii Roberta Redforda.

Kdyby si mohl vybrat další povolání, byl by ochráncem přírody a členem záchranného týmu v horách.

A o jeho životní dráze bylo rozhodnuto. Filmovou slávu si musel ale tvrdě vybojovat. „Dělal jsem konkurz úplně na každou roli, kterou jsem kdy hrál, pokaždé jsem někoho musel přesvědčovat, že na to mám,“ dodává James. Dnes už nikoho o svém hereckém umění přesvědčovat nemusí. „Trochu lituji, že mě minuly role v Jacksonově fantazii Pán prstenů, kterou miluji od jedenácti let, tím ale není mým snům konec. Kromě fantasy a sci-fi mám moc rád fotbal. Jsem velkým fandou slavného Keltského fotbalového klubu a moc bych si chtěl zahrát jeho legendu Jimmyho Johnstonea. Třeba se mi to jednou splní,“ přeje si nenápadný, jen metr sedmdesát vysoký rodák z Glasgowa.

Reklama

Související témata:

Související články

Kirsten Dunstová: Sluší mi přirozenost

Je krásná a nenápadná zároveň. Devětadvacetiletá americká herečka Kirsten Dunstová je typická modrooká blondýna, kterou má kamera hodně ráda: na plátně působí...

Výběr článků

Načítám