Hlavní obsah

Neodříkejte si drobné neřesti, budete šťastnější

Novinky, bok

Přiznejme si to na rovinu, kdo z nás dokáže dlouhodobě odolávat různým nástrahám a pokušením, například v podobě lahodných sladkostí? Po pravdě asi málokdo. Po takovém osobním "selhání" ale jistě mívá mnoho z nás špatné svědomí. To už ale rozhodně nemusíme. Podle odborníků je takové drobné hřešení pro náš život rozhodně prospěšnější, než vytrvalé odříkání.

Foto: Profimedia.cz

Také občas podlehnete svodům a jdete mlsat?

Článek

Hřešení k lidskému životu patří. Jen málokdo může s klidným svědomím říct, že nikdy neudělal v životě nic, co by se nemělo. Pomineme-li partnerské či sexuální hřešení, provází náš život i další "nepatrné" přestupky, které konáme i přesto, že víme, že nám zrovna neprospívají.

Právě takovými neřestmi (zbytečné nakupování, tajné mlsání, brouzdání po internetu v pracovní době....) se zabývala i jedna z posledních britských studií.

Hned z počátku je vhodné upřesnit, že daná studie se týkala výhradně žen, což ale neznamená, že by muži ve stejných či podobných situacích nikdy nehřešili. Je ale nutné přiznat, že ženy takové "neřesti" přepadají mnohem častěji než muže.

Téměř každá žena si čas od času dá ráda sladké, nebo si jde koupit něco na sebe jen tak pro radost, i když se třeba zrovna nejedná o kus oděvu či doplněk, který by zrovna potřebovala. Mnohé pak kratší či delší dobu trpí výčitkami svědomí, že neodolaly.

Foto: Profimedia.cz

Že nepotřebujete další novou sukni? Nevadí, čas od času si přece můžete koupit něco jen tak pro radost.

Právě takové "občasné selhání" ale není vůbec na škodu, uvádí server Daily Mail. Jedinci, kteří občas hřeší a dokáží si takové chvilky náležitě vychutnat, jsou v životě prý mnohem šťastnější.

Nehřešíte? Budete mrzutí

Naopak oplýváte-li vlastností, že dokážete takovým svodům dlouhodobě odolávat, máte podle vědců mnohem vyšší sklony k celkové nespokojenosti.

"Množství důkazů naznačuje, že dlouhodobé odolávání pokušení náš činí spíše zlostnými. Takovéto drobné hřešení, převážně v obtížném období, je tak pro nás vlastně i jakousi odměnou," uvedl k problematice neurolog Jack Lewis.

Z konkrétního zjištění mezi 2000 ženami pak vyplynulo, že téměř 90 procent žen se takto "odměňuje" čas od času, 60 procent pak tak činí každý den. Každodenní hříšnice se ale pak podle svých slov cítí dlouhé hodiny velmi provinile.

Reklama

Související témata:

Související články

Mlsání čokolády má blahodárný vliv na srdce

Milovníci čokolády mají dobrý důvod, proč se své milované pochoutky nevzdávat. Vědci přišli s tvrzením, že u lidí, kteří pravidelně konzumují čokoládu, se...

Výběr článků

Načítám