Hlavní obsah

Pohádka o akčním hrdinovi a kennedyovské krásce končí

Právo, Vladimír Plesnik

Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Příběhu o svalnatém chasníkovi, který se vydal na zkušenou za velkou louži, kde si získal srdce krásné a bohaté princezny. Měli spolu čtyři děti a až do počátku května platilo, že pokud nezemřeli, žijí tam šťastně dodnes. Teď se ale rozcházejí.

Foto: Profimedia.cz

Arnold Schwarzenegger a Maria Shriverová

Článek

Začátek jejich vztahu zapadá jako ulitý do červené knihovny. Třicetiletý Arnold Schwarzenegger se předváděl v srpnu 1977 na centrálním tenisovém dvorci ve Forest Hills na dobročinném turnaji pořádaném Nadací Roberta Kennedyho. Po prvním setu se svlékl do půl těla, svaly mu jen hrály, hýřil úsměvy.

Ve VIP lóži ho pozorně sledovala jednadvacetiletá Maria Shriverová, neteř bratrů Kennedyových - zavražděného prezidenta Johna Fitzgeralda, zavražděného prezidentského kandidáta Roberta Francise a legendárního senátora Edwarda Moora. „Velmi zdvořile a přitom důrazně, jak jen ona to umí, mě požádala, abych je seznámil. Copak můžete odmítnout, když vidíte, jak jí touhou září oči?“ vzpomínal Tom Brokaw, klasik americké televizní žurnalistiky.

Pak přemluvila otce, aby rakouského kulturistu, který tou dobou neoslňoval skvělou angličtinou, pozval hned na příští víkend do Hyannisportu, rodinného sídla jednoho z nejvlivnějších klanů v americkém veřejném životě. Svalovec nabídku bez váhání přijal, ale nepochlubil se s ní ani nejlepším přátelům.

Úspěch začal Barbar

Vzali se až po devíti letech a byla to svatba, jakou Kennedyovi milují - obří, hlučná, chlubivá. Maria mezitím držela palce Arniemu, jenž se - dlouho bezvýsledně - pokoušel prosadit jako herec. „Nejen to. Dlouhé prsty její rodiny, jež si s Hollywoodem odjakživa báječně rozuměla, otevíraly jinak beznadějně zabouchnuté dveře,“ vybavuje si Brenda Riordanová, majitelka reklamní agentury a přítelkyně Marii.

Foto: Profimedia.cz

Arnold Schwarzenegger v Barbaru Conanovi

Šťastná hvězda Arnoldovi zasvítila až v roce 1980, kdy udělal díru do světa titulní rolí ve fantasy Barbar Conan. Ačkoli se mu kritika posmívala, že ve výpravném filmu z dávnověku, polonahý a v bederní roušce, utrousí všeho všudy čtyři věty, strmé kariéře rodilého Rakušana už nemohlo nic ani nikdo zabránit.

Maria ho do světa filmu tlačila, jak jen mohla. Nijak se jí nedotkly fámy, že Arnold celých devět let udržoval paralelní vztah s jednou herečkou v Los Angeles. Nevykolejily ji ani zvěsti, že v roce 1985 měl při natáčení filmu Rudá Sonja poměr s Brigitte Nielsenovou, jež tou dobou chodila s jiným akčním hrdinou Sylvesterem Stallonem.

Čtvrtstoletí ztělesňovali úsloví o tom, že protiklady se přitahují. Oba žili vlastní životy.

Ona se obklopovala přítelkyněmi, on svými kumpány, s nimiž se o sobotách scházel na doutníček a pak si večer zašli na kulečník a do vířivky.

Foto: Reuters

Leden 2009, inaugurační recepce prezidenta Baracka Obamy - Maria Shriverová politiku nesnáší, přesto Arnolda ze všech sil podporovala v jeho kariéře.

Další meta? Politika

Vztah výrazně zatížilo Schwarzeneggerovo rozhodnutí ucházet se v roce 2003 o křeslo kalifornského guvernéra. Maria se totiž mezitím prosadila jako úspěšná televizní novinářka. V sedmnácti, když její otec Sargent Shriver neúspěšně kandidoval za Demokratickou stranu na viceprezidenta, se jako dobrovolnice v jeho kampani dostala na palubu vrtulníku s televizními štáby. „Byla to ta nejlepší věc, která se mi stala,“ hodnotí zážitek. Novinařina jí učarovala, politika právě naopak.

Vyhýbala se jí jako čert kříži. Především chtěla zabránit dopadům na děti - dcery Katherine a Christinu, syny Patricka a Christophera. Moc dobře si pamatovala, jak média pronásledovala její bratrance a sestřenice, jak rodiny žily od jedné volební kampaně ke druhé, jak život dvou ze tří strýců přeťaly kulky atentátníků. Arnold přesto - nebo právě proto - nechtěl nic slyšet a vrhl se v Kalifornii do boje.

Mimochodem: během kampaně ho šest žen nařklo ze sexuálního obtěžování. Nebylo to poprvé. V prosinci 2000 osahával při rozhovoru ňadra novinářky, se kterou hovořil. „Chtěl jsem vědět, zda si pomohla silikonem,“ tvrdil pak. O rok později vyšlo najevo, že při natáčení Terminátora 2 se nevybíravě domáhal sexu na maskérce.

Maria reagovala zdrženlivě. „Pravá Kennedyová z něčeho takového drama nedělá,“ nechal se slyšet rodinný přítel. Postavila se za manžela, ten se omluvil: „Dělal jsem špatné věci. Všem, kterým jsem ublížil, se omlouvám.“ „Projevit veřejně pokání, to si žádá pořádnou porci odvahy,“ komentovala to Maria.

Foto: Profimedia.cz

Slavnostní uvedení do úřadu kalifornského guvernéra v Sacramentu v listopadu 2003 prožíval Arnold po boku své ženy a dětí - (zleva) Christophera, Patricka, Katherine a Christiny.

Levoboček rozhodl

Její loajalita, její láska rozhodly o tom, že v listopadu 2006 post guvernéra obhájil. Ale teď, když letos v lednu jeho politická kariéra skončila, naplnilo se přísloví Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu… Maria už nehodlala zachovávat fasádu všeodpouštějící, chápavé manželky. Stalo se tak poté, co se jí Arnold přiznal, že má desetiletého levobočka - nemanželského syna Arnolda s Mildred Patricií Baenovou, která rodině vedla domácnost.

Foto: Profimedia.cz

Poslední kapkou, která rozhodla, že Maria Arnolda opustí, bylo jeho přiznání k desetiletému nemanželskému synovi, kterého má s jejich hospodyní Mildred Patricií Beanovou. Spekuluje se, že Schwarzenegger musel s pravdou ven kvůli vydírání.

Od sklonku loňského roku se takřka nevídali. Arnie se toulal spolu s režisérem Jamesem Cameronem po Brazílii. V Londýně slavil narozeniny Michaila Gorbačova. Zalyžoval si ve Francii. Maria se dál starala o charitativní projekty, hledala na východním pobřeží střední školu pro syna Patricka.

Prý tvořili snad nejabsurdnější pár světa

On: syn policisty z rakouského Štýrska, hollywoodský akční hrdina a kalifornský guvernér, občas obhroublý, ultrakonzervativní. Odhadovaný majetek: 6, 7 miliardy korun

Ona: neteř prezidenta Kennedyho, úspěšná televizní novinářka, vede několik charitativních nadací, distingovaná, ultraliberální. Odhadovaný majetek: 1, 6 miliardy korun.

Americká média Arnieho nijak nešetří. „Hollywoodský svalovec. Nakonec neměl sílu na to, aby zachránil své manželství,“ rýpl si deník San Francisco Chronicle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám