Hlavní obsah

Nejkrásnější róby za posledních šedesát let jsou k vidění v Praze

Právo, Stáňa Seďová

Umělecko-průmyslové muzeum (UPM) přišlo s další impozantní výstavou historických i současných oděvů. Až do 4. září mají návštěvníci možnost vidět v jeho prostorách výstavu Glamour, která představuje dámské večerní šaty, jež na sebe oblékaly ženy v posledních šedesáti letech.

Článek

Vystaveny jsou tu šaty, které reprezentovaly módu daného desetiletí, a to nejen v Česku, ale i v USA, Velké Británii, Itálii anebo Bejrútu. Milovníci módy tu objeví i kousek z roku 1997 od Blanky Matragi.

„Název Glamour prošel stejně jako diktát módy řadou výkladových proměn. Původně tento výraz označoval magicko-okultní kouzlo, které dodávalo věci či osobě neodolatelnou přitažlivost. Ke konci devatenáctého století pouze označovalo snahu zvýšit atraktivitu zjevu. Dnes znamená fascinaci člověkem nebo věcí, který prostřednictvím luxusu a elegance překračuje hranice všednosti,“ objasnila název výstavy mluvčí muzea Jana Ulipová.

Hranice všednosti jistě překračují i vystavené šaty, z nichž nejstarší modely reprezentují období 50. let minulého století, kdy s postupnou demokratizací života se dostávala svoboda i do společenského odívání.

Šedesátá léta autoritu dřívějšího módního diktátu monarchií a společenských elit definitivně zbourala.

Vliv různých zemí a kultur umožnil boom minisukní a svoji slavnou éru zahájily i ženské kalhoty. Některé kolekce v této době ani vůbec nezahrnovaly večerní šaty. V sedmdesátých letech byla populární žena s dvojí identitou. Přes den v pracovním, nevýrazném až mužském oděvu a večer královna, romantická svůdnice, někdy až žena vamp.

Foto: Stáňa Seďová , Právo

Na výstavě jsou malé černé šaty, koktejlky, plesové róby i taneční šaty od roku 1950 až dodnes.

Devadesátá léta přes den přála spíše minimalismu, zato večer ženy oblékaly svůdné, přiléhavé a často i průhledné šaty.

Pro nové tisíciletí je typická tvůrčí svoboda, ale doby, kdy lidé mohli svým oděním ještě šokovat, jsou podle odborníků už pryč.

Reklama

Související témata:

Související články

Česká Miss v róbách od světového návrháře

Obléká první dámy Spojených států, významné osobnosti i slavné herečky a zpěvačky. Ovšem vystrojil také čtrnáctku nejkrásnějších dívek České republiky. Jeden...

Výběr článků

Načítám