Hlavní obsah

Penélope Cruzová: Jsem první pirátka v Karibiku a mám z toho radost

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už počtvrté se diváci řítí po rozbouřených pirátských mořích. Film Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna si odbyl svou velkou premiéru na právě probíhajícím filmovém festivalu v Cannes a v těchto dnech již brázdí i vody české distribuce.

Článek

Ke známým tvářím v čele s Johnnym Deppem v roli Jacka Sparrowa tentokrát přibyla další hvězdná tvář: Penélope Cruzová přijala svou první velkou roli v hollywoodském akčním trháku. A ještě k tomu hraje vůbec první pirátku v celé sérii.

Byla jste fanynkou prvních tří filmů? A s jakými pocity jste nyní přijala roli?

Viděla jsem všechny tři díly, a byla jsem nadšená - smála jsem se při nich nahlas. Postava, kterou Johnny Depp stvořil, mě udivovala. Vzpomínám si, že když jsem viděla první díl, říkala jsem si, jak to od něj bylo odvážné a geniální. A byla jsem velice šťastná, když mi režisér Rob Marshall nabídl roli. Byli jsme zrovna v Londýně, kde jsme dokončovali muzikál Nine, a on se mě zeptal, jestli bych se nechtěla s ním a s Johnnym pustit do natáčení čtvrtých Pirátů. A já samozřejmě bez váhání souhlasila.

Nikdy jsem takový film netočila, a měla jsem velkou radost už z představy, že budu s Johnnym a Robem znovu pracovat. S Johnnym jsme naposledy točili před deseti lety film Kokain, kde jsem hrála jeho manželku.

Foto: Profimedia.cz

Jack Sparrow v podání Johnnyho Deppa netuší, jestli mezi ním a pirátkou Angelikou jde o lásku, nebo se ho jeho dávná milá snaží jen využít.

Co vás na spolupráci s ním přitahuje?

Při natáčení Kokainu se z nás stali přátelé. Pak jsem se s ním dlouhou dobu neviděla, ale teď jsme spolu zase mohli strávit spoustu času, a den za dnem si rozumíme víc a víc. Když jsem ho poznala, jednou z věcí, které mě na něm nejvíce překvapily, byla jeho ohromná skromnost. Je vstřícný a na všechny moc milý a je opravdu geniální - chytrý, pohotový a velice vtipný. Je to jeden z nejvtipnějších lidí, jaké jsem poznala, a má obrovské srdce.

A co se vám líbí na spolupráci s režisérem Robem Marshallem?

Miluji Roba. Natáčení Nine pro mne bylo úžasným zážitkem. Vždycky jsem toužila po muzikálu. Rob pochází z tanečního světa, je to tanečník a choreograf, a já jsem tanec studovala. Nikdy jsem nebyla profesionální tanečnicí, ale tančila jsem 17 let, takže vím, jaké oběti musíte podstoupit a kolik potřebujete disciplíny, pokud se chcete stát v tomto oboru profesionálem.

A on se stejnou pracovní etikou přistupuje i k natáčení filmů, což má vliv na celkovou atmosféru, ovlivňuje to celý štáb. Vytváří kolem sebe překrásnou rodinu lidí, kteří pracují na stejné věci, a všichni mu chtějí udělat radost. Navíc dokáže zvládat stres, aniž by to na někom ventiloval. Nikdy se k nikomu nezachová nespravedlivě či zaujatě.

Za to ho opravdu obdivuji, protože vím, jak je to těžké, když máte na starosti tak rozsáhlý film. Každý den se vás ptá 400 lidí na všechno možné, a vy z toho šílíte. A Rob jedná neustále s každým mile a příjemně. I když třeba spí jen tři hodiny, stále zůstává gentlemanem.

V čem se čtvrtí Piráti liší od těch předchozích?

Rob v nich přichází s řadou nových věcí. Celý film je ještě humornější, je první v 3D a Jack Sparrow poprvé čelí milostné romanci. Já jsem první pirátka, a to působí svěže, nově a velmi zábavně. Mám z toho radost.

Jaká je tedy vaše Angelika?

Je to pirátka a jako pirát také uvažuje - je lstivá, manipulativní, a když je třeba, tak i nebezpečná. Miluje hrátky, ale má dobré srdce. Je ale do jisté míry věřící a vyznává pevné principy. Takže je plná rozporů a myslím, že právě tím je tak zajímavá. Ví, že když chce získat to, po čem touží, musí se chovat lstivě a manipulovat druhými - například Jackem Sparrowem.

A ví, že k tomu, aby se mu vyrovnala, musí být velice zdatná lhářka, velice dobrá herečka a velice dobrá manipulátorka. Touží se z osobních důvodů Jackovi pomstít, současně ho ale potřebuje. Jeden druhého se pokoušejí oklamat, ale zároveň si pomáhají. Je to takový velice chytrý a skvěle napsaný slovní tanec.

Myslím, že jsme měli k dispozici výtečný scénář. Bylo hezké vytvořit s Johnnym takovýto vztah. My dva v našich společných filmech ovšem neustále bojujeme a hádáme se: v Kokainu to bylo v každé scéně. V Pirátech máme podobných scén také spoustu. Je ovšem třeba dodat, že jsme vždycky nepřátelé, kteří se milují. Doufám, že jednoho dne natočíme nějaký film, ve kterém konečně nebudeme stát proti sobě.

Co vás napadlo, když jste poprvé vkročila na pirátskou loď?

Natáčení na té obrovské lodi bylo úžasné. Občas se tak dělo uprostřed noci a pokračovalo to až do východu slunce, což bylo opravdu magické. Měli jsme ale velké štěstí i proto, že jsme točili na spoustě nádherných míst na Havaji, v Portoriku, v Londýně, v Los Angeles. A na malém ostrůvku Palominitu - tam to bylo úchvatné.

Podobalo se natáčení filmu v nějakém smyslu dobrodružné výpravě?

Jedním z privilegií naší práce je to, že můžeme hodně cestovat a poznávat krásná místa. Všechna, která jsme viděli na Havaji, byla nádherná. A někdy vás vezmou tam, kam byste se, kdybyste se nevěnovali tomuto povolání, nikdy nedostali. Potřebujete k tomu totiž speciální povolení, jako například do všech budov, ve kterých se natáčelo v Anglii. A také máme příležitost naučit se různé zvláštní věci. Například bojovat s mečem.

Jak jste se na pirátku připravovala?

Před zahájením natáčení jsem dva měsíce trénovala, takže jsem se naučila celou choreografii. Trénovala jsem se specialisty, se všemi kaskadéry, a také se svou dvojnicí. Nemohla jsem dělat nic, co by bylo nebezpečné, a Rob, Johnny, moje dublérka Jerry, filmová společnost a všichni ostatní na mě dávali velký pozor.

Baví vás, když je role fyzicky náročná?

Ano. V Nine jsme měli pár rozsáhlých hudebních čísel a trénovali jsme je vlastně stejným způsobem, jakým jsme trénovali pirátské bojové scény. Rob vypracoval jejich choreografii takřka jako choreografii tanečních scén. Což nám všem pomohlo zvládnout je rychleji.

Foto: ČTK

Penélope Cruzová

Hlavním padouchem Pirátů je Černovous - čím je podle vás zajímavý?

No je zkrátka opravdu hodně nebezpečný. Myslím, že bylo velice chytré obsadit do té role Iana McShanea, protože té postavě dává něco, čím se jí daří popírat jakákoli klišé. Do všeho, co dělá, vkládá určitou upřímnost. A v očích jeho Černovouse je něco, co vás nutí se ho opravdu bát. Nikdy to není takové, že byste si okamžitě řekli: Á, tady máme padoucha. Ian vytvořil opravdu složitou osobnost, a to se mi líbí. Nedokážu si pro tu roli představit nikoho lepšího, protože je to úžasný herec a navíc má ohromný hlas.

Už jste film viděla - co se vám na Pirátech líbí jako divačce?

Podobných filmů se mnoho netočí a myslím, že jich bude dost možná ještě ubývat, protože jde o velice nákladný projekt. Pro mě jako pro herečku je velkou poctou moci se na něčem takovém podílet. Především proto, že mohu zevnitř vidět, jak takové filmy vznikají. Moc ráda pracuji v Evropě, a když natáčím v Americe, vybírám si většinou skromnější projekty s menším procentem akce, protože tam nacházím ty nejzajímavější postavy.

Musím ale přiznat, že v tomto případě jsem objevila obojí. Jde o velice zajímavou postavu ve filmu, který je opravdu hodně nákladný. A také mám moc ráda pirátský svět, protože je atraktivní, zábavný. Takže to z mnoha důvodů bylo skvělé.

Povězte nám ještě něco o novinkách, jakými jsou mořské panny a zombies…

Každý by chtěl vidět mořskou pannu. Všichni sníme o tom, jak by asi vypadaly, kdyby existovaly. A panny v tomhle filmu jsou krásné, ale nebezpečné. Vzpomínám si, že při natáčení všichni chtěli vidět ty dívky, mořské panny, a podívat se na náčrtky toho, jak budou vypadat ve finále, až budou dokončeny veškeré speciální efekty. A teď, když jsem to viděla, musím říct, že jsou opravdu krásné. Jsou velice atraktivní, sexy a také tajemné.

A co zombies? Co jste na ně říkala, když jste je viděla?

Těžko se jich mohu bát, protože byli všichni do jednoho napros to skvělí a strávili jsme spolu šest měsíců. Někteří z nich na sobě měli masky pět nebo šest hodin denně a je obdivuhodné nejen to, že to vydrželi, ale i to, co dokázali maskéři - museli vstávat ve tři hodiny ráno.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejsledovanější svatby celebrit roku 2010

Kulatý rok 2010 byl bohatý na svatby celebrit nejen českých, ale především zahraničních. Do manželství vstoupili po osmi letech například Harrison Ford...

Johnny Depp: Jack se vyvíjí

Americký herec Johnny Depp přišel na premiéru filmu Piráti z Karibiku na filmovém festivalu v Cannes. "Mám štěstí, že mě producenti přizvali, abych se na...

Výběr článků

Načítám