Hlavní obsah

Tipy, jak si zvednout sebevědomí

Novinky, das

S dostatečným sebevědomím se sice můžete narodit, ale o tom, zda budete v životě průbojní či ne, nakonec rozhoduje především výchova. Rodiče svým přístupem k dítěti v podstatě ovlivní i jeho kariéru, ale i výběr partnera a vše, co s tím souvisí. Způsob, jak vnímáme sami sebe, totiž velmi ovlivňuje to, jak nás vnímají ostatní.

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kteří trpí nedostatkem sebevědomí, málokdy dosáhnou toho, co si přejí.

Článek

Sebevědomí jako takové se z 80 %  vytváří v našem dětství. Záleží tedy na tom, jak k nám v dětství přistupovali rodiče či další lidé, kteří na nás měli vliv.

"To, co dnes od své vlastní hlavy posloucháte z hlediska vašeho sebevědomí, je pouze hlas vašich rodičů. Představte si v hlavě magnetofonovou pásku s názvem „máma“ nebo „táta“, která se vám za určitých situací spouští a jede pořád dokola…Jsi k ničemu...nikdy nedotáhneš nic do konce ...nejsem tak dobrý ...má práce nemá smysl... podívej se na sebe, jak vypadáš ... stejně tě takového nikdo nebude chtít ... mluvíš nesmysly...měla bys se sebou něco dělat, vypadáš příšerně ...," vysvětluje koučka Lenka Černá ze serveru Můj-vztah.cz a dodává:

"Řekněte mi, kolik toho od své vlastní hlavy každý den posloucháte? A doopravdy si myslíte, že informace, které posloucháte, jsou vaší vlastní výrobou? Jednoduše máte nevhodně nastavené emoční rovnice, které je nutné za pomoci odborníka odstranit."

Bez dostatku sebevědomí se úspěchy nedosahují

Lidé, kteří trpí nedostatkem sebevědomí, málokdy dosáhnou toho, co si přejí. Tito lidé mají tendenci se předčasně vzdávat hned při prvním neúspěchu, přičemž kdo si sám sebe váží a zná svou cenu, má daleko větší šanci uspět, než ten, kdo působí neprůbojně a bojácně.

Nicméně i s nedostatečným sebevědomím se dá něco dělat. Přestože na tento problém neexistují žádné zázračné pilulky, lze sebevědomí pravidelně trénovat a posilovat.

Existuje několik tipů, jak to zvládnout i bez odborníka. Nicméně s pomocí psychologů či koučů dosáhnete zajisté mnohem větších úspěchů. Díky nim totiž snáze odhalíte prapůvod vašeho nízkého sebevědomí a snáz se s celou situací vyrovnáte.

Jak si zvednout sebevědomí
Narovnejte se: Stáhněte lopatky k sobě, zatáhněte bříško, vystrčte bradu a usmějte se na svět. Budete-li chodit vzpřímeně, nejen, že budete vypadat vyšší, ale budete také působit sebevědoměji. Na své okolí budete navíc působit mnohem přitažlivěji.
Naučte se přijímat své nedostatky: Nikdo není dokonalý, ani vy ne. Trápí-li například vás odstálé uši nebo malá prsa? Tak se rozhlédněte po ulici. Kolik vidíte žen či dívek jako z katalogu? Nesrovnávejte se s modelkami z časopisů, jejich dokonalé křivky jsou většinou jen šikovným dílem grafiků. Místo toho se přijměte taková, jaká jste.
Naučte se říkat nahlas svůj názor: Během diskuse se nebojte ptát na to, co vás zajímá. Stejně tak se nebojte sdělit, co si myslíte vy. Hodně lidí se nevyjadřuje, a to většinou ze strachu, že řeknou něco hloupého a před ostatními se znemožní. Chcete-li ale, aby s vámi ostatní počítali a brali vás jakou součást kolektivu, překonejte stud a začněte se do diskusí zapojovat.
Noste to, v čem se cítíte dobře: Přestaňte řešit nejnovější trendy a oblečte si to, v čem se cítíte dobře a pohodlně. Pokud si nevíte rady, zeptejte se přítele nebo kamarádky, aby vám poradili, co vám nejvíce sluší.
Červená a rudá jsou sexy: Odborné studie prokázaly, že červená barva zvyšuje sebevědomí a působí přitažlivě i pro opačné pohlaví. Pokud jsou pro vás červené šaty, kabát nebo tunika moc velké sousto, začněte třeba s doplňky a kupte si červenou čelenku, boty či kabelku. Lidé, kteří nosí červenou, jsou ve společnosti považováni za sebevědomé, proto neváhejte a vyrazte na nákupy. Pro inspiraci můžete navštívit Redfashion.cz.
Rozmazlujte se: Zajděte si na masáž, kosmetiku, manikúru a nechte se aspoň hodinku týdně takto hýčkat. Budete se cítit lépe na duchu a vaše tělo se vám za to odmění.
Milujte se: Dopřávejte si pravidelný sex. Mazlením a fyzickým kontaktem vaše tělo vylučuje tzv. „hormony štěstí“ stejně, jako je tomu u sportu. Využijte svých ženských zbraní a sveďte přítele ve chvíli, kdy to bude nejméně čekat. Užijete si to oba dva.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč ženy rády pomlouvají

Pomlouvání nepatří zrovna mezi kladné lidské vlastnosti. K tomuto nešvaru se uchylují především ženy. Angličtí psychologové nyní zjistili, proč k němu ženy tak...

Dvacet věcí, které snižují mužům sebevědomí

Vzhled a celková image začíná být čím dál důležitější i pro muže, kteří dnes již pečují nejen o svou postavu, oblečení, ale i o vystupování. Připravili jsme...

Výběr článků

Načítám