Hlavní obsah

Maminky se v den svého svátku mají jen hýčkat

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá květnová neděle je význačným dnem. Proč? Mají totiž svátek všechny matky. Tento den by všechny maminky měly být hýčkané, rozmazlované a obdarované. Takže popřemýšlejte, čím byste té své udělali největší radost.

Foto: Profimedia.cz

Květiny udělají radost vždy každé ženě

Článek

Maminku byste mohli potěšit třeba snídaní do postele, krásnou květinou, pozváním na oběd, nebo sklenkou vína, či třeba popovídáním, na které nám v běžný den nezbude moc času ...

V Americe to maminky řeší následovně: v den svého svátku nemusejí nic dělat a jejich běžné denní činnosti a povinnosti za ně přebírají ostatní členové rodiny. Bylo by jistě pro české maminky příjemné inspirovat se u amerických kolegyň.

Symbolem svátku matek je bílý karafiát. My známe symbolické rudé karafiáty, ale ty měly vazbu na jiný svátek a jinou dobu ...

Proč se svátek matek slaví

Prapůvod svátku matek můžeme hledat už v starověkém Řecku, kde slavili svátek plodnosti a matek.

V roce 1900 vznikl v Americe svátek na počest Anny Reeversové-Jarvisové z Filadelfie, která byla velkou bojovnicí za práva matek. O dva roky později (v roce 1902) americký prezident Woodrow Wilson oficiálně vyhlásil Den matek svátkem. A od té doby se slaví po celém světě.

U nás to však svátek matek neměl moc jednoduché. Nápad na jeho zařazení do našich významných dnů přivezla v roce 1914 do Československa emancipovaná předsedkyně Československého červeného kříže Alice Masaryková, dcera našeho prvního prezidenta. Tato myšlenka ji oslovila během pobytu v USA, kde se seznámila s Křesťanským sdružením mladých žen - YWCA (Young Women´s Christian Associattion). Poprvé se ale u nás svátek matek slavil až v roce 1923.

Po roce 1948, kdy se moci chopili komunisté, byl svátek matek zatlačen do kouta. Na výsluní se hřál Mezinárodní den žen (MDŽ – slaví se 8. března). Přesto svátek maminek nikdy do zapomnění neupadl. V mnoha rodinách se držel dál a po listopadu 1989 se opět začal objevovat v kalendáři.

Pro doplnění: muži - tatínkové nemusí být smutní, Den otců se slaví každý rok třetí červnovou neděli.

Reklama

Související témata:

Související články

Čeští tátové chtějí také slavit Den otců

Slavíme různé svátky. V březnu je Mezinárodní den žen, prvního června Den dětí, druhou květnovou neděli Den matek, ale na tatínky se nějak zapomíná. Přitom ve...

Výběr článků

Načítám