Hlavní obsah

Seznam se bezpečně na veletrhu neziskových organizací

Máte-li chuť pomáhat, ale nevíte jak a komu, přijďte se v pátek 29. dubna podívat do Národní technické knihovny na veletrh neziskových organizací NGO Market. Mezi 150 neziskovkami nejrůznějšího zaměření určitě najdete tu pravou. Kromě toho se můžete těšit na hudební vystoupení, tvůrčí dílny i na projekci unikátního filmu Seznam se bezpečně.

Článek

Seznam se bezpečně je odstrašující snímek o tom, jaká nebezpečí číhají na děti na internetu. Podle skutečných událostí jej natočila česká portálová jednička Seznam.cz a v rámci kampaně za bezpečný internet jej promítala po celé republice.

V jednotlivých příbězích jsou ukázána rizika anonymního seznamování: příběh Andrey, která byla na schůzce naslepo znásilněna; nebo příběh malé Moniky, která si dopisovala s pedofilem. Co vše se může stát, pokud děti poskytnou své nahé fotografie, jaké to je být vydírán, a že jsou i případy, které bohužel končí tragicky. Film je určen zejména dětem ve věku 13 až 16 let, jejich rodičům a pedagogům.

Snímek můžete zhlédnout v rámci semináře Seznamu od 12 do 13.30 hodin. Kampaň za bezpečný internet je jen jedním z příkladů, jak soukromá společnost dobrovolně pomáhá.

Tu pravou najde každý

Veletrh neziskovek ovšem zdaleka necílí jen na firmy a instituce, snaží se získat pro dobrovolnou pomoc širokou veřejnost. Je tak zaměřen především na studenty a mladé lidi, kteří mají zájem pomáhat na maminky s dětmi, které zde mohou najít aktivity pro sebe i své děti, nezaměstnané i seniory.

Na veletrhu mají možnost zjistit, že se neziskové organizace nezaměřují vždy jen na hendikepované občany, ochranu přírody či pomoc hladovějícím dětem v Africe. Jejich poslání jsou rozmanitá a tak si tu pravou neziskovku jistě najde každý, slibují pořadatelé.

Nerozhodným a zvědavým může napomoci diskuze o dobrovolnictví. Mnohé překvapí, kolik podob má a  že pomáhat se dá málo, hodně, pravidelně i občas, z domova i na čerstvém vzduchu ... Zástupci firem a institucí se zase mohou nechat inspirovat na přednášce o společenské odpovědnosti firem.

"Každá velká cesta začíná malým krokem a každá pomoc se počítá," říká patronka letošního veletrhu Tonya Graves. Kromě ní je patronem letošního ročníku i mim Boris Hybner. Záštitu nad veletrhem převzal Václav Havel.

Požitek pro břicho i uši

Letošní, v pořadí už 12. ročník nabídne i řadu příjemných doprovodných akcí. O hudební zážitek se postarají kazašská skupina Jagalmaj, zpěvačka Veronika Diamant, syrský lutnista Marwan Al Solaimanči world music skupina Piosenki. Vyvrcholením veletrhu bude vystoupení patronky letošního ročníku Tonye Graves.

Rytmicky zaměření návštěvníci si budou moci vyzkoušet skupinové bubnování s Drum Circle, labužníky zase jistě potěší příležitost ochutnat indická a arménská jídla i Fair Trade kávu. Kreativci si mohou vyrobit vlastní potisk na trička. Klidnou prohlídku programu maminkám s dětmi zajistí dětský koutek.

Veletrh poběží v  pátek 29. dubna v Národní technické knihovně v Praze 6 od 10 do 19 hodin. Účast na veletrhu je zdarma.

Seznam vystavovatelů a podrobný program akce najdete na stránkách www.ngomarket.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám