Hlavní obsah

Na první dámu Číny aspiruje zpěvačka

Právo, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína už dlouho mění svůj styl. Teď by nejlidnatější země světa s druhou hlavní ekonomikou po USA a například i vlastní formulí F1 mohla seznam svých „nej“ prodloužit. Je velká šance, že po boku příštího prezidenta ČLR stane hodně zajímavá žena: oblíbená zpěvačka a generálmajorka navíc. První dámy světa, třeste se!

Článek

S mikrofonem v ruce a na televizních obrazovkách umí mladistvě vypadající Pcheng Li-jüan (47) přibít diváky do křesel. I když v jiném stylu než Carla Bruniová-Sarkozyová. Zpívá hlavně čínské lidové písně a operu.

Až Chu Ťin-tchaovi (68) bude na podzim příštího roku a na jaře 2013 postupně končit druhé funkční období šéfa strany a hlavy státu, Peking podle všeho znovu sáhne k uspořádanému předání moci. A kdo jiný by jej měl v poklidu střídat než současný viceprezident Si Ťin-pching (57), zvolený v březnu 2008?

Nová image

Silné manželky nejsou čínské politice zcela cizí. Stačí připomenout někdejší herečku Ťiang Čching, čtvrtou ženu Mao Cetunga, která se podílela na rozpoutání teroru tzv. kulturní revoluce (1966-76). Teď je však Čína diametrálně jiná a nabízí i nový typ první dámy. A pro takovou roli má Pcheng dobré předpoklady.

Foto: Profimedia.cz

Zazářila i v roli Mulan při představení čínského souboru ve Vídeňské opeře v roce 2008.

Když se po posledním stranickém sjezdu roztrhl pytel s články o možném nástupnickém páru, ústřední televize CCTV jeden z nich nadepsala „Pcheng o šťastném rodinném životě“.

„Má to hodně co dělat s rodinou,“ uvedla zpěvačka. „Kdybych neměla šťastné manželství, což by mi ničilo srdce, nedokázala bych si udržet svěží image.“ A kdyby náhodou lidé přemýšleli o prioritách možné příští první dámy, raději dodala: „Rodina je pro ženu klidný přístav a skála.“

Takže je to jasné: i se svým talentem, svěžestí a slávou bude „první dáma na čekačce“ stát vždy hlavně po boku svého manžela.

Pcheng je absolventkou Čínské konzervatoře v Pekingu, má bakalářský i magisterský titul. Specializuje se na folklór, ale vystupovala také v čínské i západní opeře. Jednou se dokonce za doprovodu Braniborského symfonického orchestru zhostila role Mulan. Ta podle staré čínské legendy vstoupí do armády, aby nemusel rukovat její starý otec, a s pomocí duchů a rodinného draka uchrání zemi před nájezdem dobyvatelů.

Tvář ústřední TV

Stala se jednou z nejznámějších tváří CCTV, určitě stálicí jejích novoročních programů. S výjimkou roku 2008 poté, co byl manžel povýšen na viceprezidenta. To, že 40 vlasteneckých textařů předtím podepsalo petici, v níž vyzdvihlo repertoár Pcheng jako skvělý příklad pro čínskou mládež a vyzvalo k bojkotu „nezdravé“ pop music, často soustředěné na sex, je spíš jen ozvěnou starých časů.

Její písničky s názvy jako Na pláních naděje a Dcera strany dobře souznějí s věčným voláním Chu Ťin-tchaa po „harmonické společnosti“.

Foto: Profimedia.cz

Pcheng Li-jüan ani ve strohé uniformě generálmajorky nevypadá šedě a konformně, jako většina dosavadních manželek čínských představitelů.

Její nejznámější titul Mount Everest má popěvek: „Na vlast vějí svěží větry.“

Pcheng neváhá zaštiťovat svou tváří i čínskou armádu.

Když jde o vlastenectví, klidně si na sebe vezme i svou slavnostní uniformu generálmajorky.

Koneckonců do armády vstoupila už v 18 letech. Začala jako normální vojanda, ale díky svému hlasu brzy začala vystupovat na estrádách, aby podpořila morálku vojska. Prostě takový armádní soubor písní a tanců.

Působí také jako čínská ambasadorka pro boj s AIDS a je delegátkou Všečínského politického poradního shromáždění - jakési obdoby Národní fronty. Pod tuto hlavičku se i dnes v Číně kdokoli vejde: určitě celebrity, podnikatelé či vůbec miliardáři. Z pevniny či Hongkongu nebo Macaa.

Syn revolucionáře

Si a Pcheng seznámili jejich přátelé, brali se v roce 1987 a mají dceru. Dnes pochopitelně i vlastní internetovou stránku - na největším webovém trhu světa to ostatně jinak nejde. Skutečnost, že jde o druhé manželství Siho a že on i Pcheng žili odděleně po několik let uprostřed spekulací, že manželství klopýtá, se v posledních profilech neobjevuje. Nově zdůrazňovaná vášeň a věrnost Pcheng to má nejspíš přikrýt.

Si nemá hvězdný appeal své manželky, ale nepostrádá charisma: je synem Si Čung-süna, hrdiny Dlouhého pochodu, který byl v letech 1959-62 za Maa dokonce místopředsedou vlády. Pak jej ovšem Velký kormidelník při politických čistkách degradoval: byl mučen a vězněn. I jeho potomek musel na šest let na venkov na převýchovu.

Foto: Profimedia.cz

Si Ťin-pching na zasedání parlamentu v Pekingu - na rozdíl od své ženy působí nenápadně.

Když se po Maově smrti ujal moci Teng Siao-pching, byl Si spolu s desetitisíci dalších rehabilitován a stal se jedním z klíčových členů proreformní frakce. Syn, chemický inženýr s titulem doktora práv, šel v jeho stopách. Zastával několik vedoucích funkcí, od provincií Fu-ťien a Če-ťiang až po kosmopolitní Šanghaj.

Dcera na Harvardu

Ambiciózní byl od začátku, upozornil Financial Times. Než si vzal Pcheng, měl za ženu Kche Siao-ming, dceru velvyslance ČLR v Londýně z konce 70. let. Dcera, narozená v roce 1992, studuje na Harvardu, sestra žije v Kanadě.

Je to však Pcheng, která je slavnější než její manžel. Zazpívá také při zahraničních cestách, pokud se stane první dámou? Po většinové řadě nemastných neslaných čínských vůdců, jak se vyjádřila agentura AP, by to znamenalo nový scénář a příjemnou změnu.

Počkejme si. Si se zatím drží v pozadí. To nejhorší, co by mohl udělat, aby sabotoval své dosazení na dračí trůn, by bylo předkládat smělé myšlenky už nyní. Byť prý už kritizoval oficiální stranická prohlášení za spoustu partajních frází a žádal větší otevřenost.

Ale nepřehání to. Při banketu na radnici v Mexiku se vysmál názorům, že Čína kráčí špatným směrem. „Existuje pár cizinců, kteří s vypasenými pupky nemají nic lepšího na práci než stále ukazovat na naši zemi,“ napadl nevybíravě kritiky čínského režimu.

Reklama

Související témata:

Související články

Čína uznala Kimova syna jako jeho nástupce

Představitel čínské vlády podpořil plán severokorejského vůdce Kim Čong-ila na předání moci jeho 27letému synovi Kim Čong-unovi. Podle úterního oznámení...

Výběr článků

Načítám