Hlavní obsah

Colin Firth: Při výchově dětí musí být člověk velice opatrný

Právo, Jana Rovenská

Vysoký pohledný Angličan si na nedostatek pozornosti jistě nemůže stěžovat. Vlastně se o něm nepřestalo mluvit od loňských Oscarů, kdy byl nominován za roli homosexuálního profesora v dramatu Single Man a zlatá soška ho minula jen o vlásek.

Článek

O to víc si ji Colin Firth vychutnává teď za strhující výkon v roli koktavého krále v Králově řeči. „Film měl úspěch hned od chvíle, kdy ho viděli první odborníci, moc jsem si ale přál, aby se stejně tak líbil i divákům v kině. Pozornost, která je mi v souvislosti s rolí krále Jiřího VI. věnována, mě moc těší. Měl jsem velké štěstí, že si, když nabídku odmítl Hugh Grant, režisér Tom Hooper vybral mě,“ říká padesátiletý Colin.

Nezapírá ale, že mu role dala zabrat. „Kdybych hrál taxikáře, pár dnů bych nejspíš taxikařil, kdyby astronauta, sešel bych se s některým, ale s králem to takhle nefunguje. A co se vady řeči týče? Jistě, existuje řada odborníků, kteří odnaučí lidi zadrhávat, ale koktat vás nenaučí nikdo. Nepomohla mi ani moje sestra, která je logopedka. Byl jsem na ten úkol sám jen s nahrávkami skutečného Jiřího VI.

Opakovaně jsem je studoval, věděl jsem ale, že nejde pouze o koktání, že k tomu musím pochopit, co se v hlavě tohoto krále odehrávalo,“ vysvětluje herec, který se stal populárním především díky rolím romantických hrdinů. Těch si v nejrůznějších podobách zahrál už bezpočet.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Zleva herci Colin Firth, Helena Bonham Carterová a režisér Tom Hooper, kteří v Berlíně představili Královu řeč.

Známý se stal vlastně díky Miloši Formanovi, který si ho v roce 1989 vybral za hlavního představitele do své adaptace Nebezpečných známostí s názvem Valmont. Colin se stal okamžitě miláčkem žen. Záhy je však trpce zklamal, když se při natáčení zamiloval do americké herečky Meg Tillyové.

Po Valmontovi se mu role jen hrnuly, ale Firth, brzy otrávený hollywoodskými snoby a příliš rušným společenským životem, se s Meg odstěhoval na kanadský venkov. „Dělal jsem si tam nábytek, vychovával našeho prvního, dnes už jednadvacetiletého syna Williama a bylo mi blaze.“ Po pěti letech života na okraji nekonečných kanadských lesů byl ale jejich pohádkovému vztahu konec a v klidu se rozešli.

Foto: Profimedia.cz

V Lásce nebeské se zamiluje do portugalské uklízečky v podání Angličanky kubánského původu Sienny Guilloryové.

Další Colinovou láskou byla opět Američanka - Jennifer Ehleová, se kterou se seznámil při natáčení britského seriálu podle románu Jane Austenové Pýcha a předsudek (1995). Po dvou letech vztah skončil. Nedávno je dohromady svedla opět právě Králova řeč, ve které Jennifer hraje manželku učitele řeči Geofreyho Rushe. „Na scéně jsme byli spolu ani ne minutu, ale bylo to příjemné. Moc rád jsem Jennifer zase viděl,“ přiznává Colin.

Do třetice, tentokrát italské, se zamiloval do o devět let mladší dokumentaristky Livie Giuggioliové, při natáčení v Kolumbii. Vzali se v roce 1997, po čtyřech letech se jim narodil syn Luca, dva roky nato Mateo. „Byla to láska na první pohled. Livie je nejen jižní kráska, ale i nejchytřejší žena na světě,“ dodává světem uznávaný herec.

Foto: Profimedia.cz

S o devět let mladší manželkou Livií Giuggioliovou žije už čtrnáctý rok.

Herecká sláva ale není pro Firtha to nejdůležitější. „Hraní je moje práce. Mám ale i svůj soukromý život, do kterého, myslím, investuji víc než do profese. Mám nádherný domov, kam se každý večer rád vracím, což je stejně důležité jako přátelé mimo showbyznys,“ prozrazuje.

Firth má rád filmy, kde se nějakým způsobem řeší vztahy mezi lidmi, hlavně pak ty rodinné. „Patří k nejsložitějším. Vždycky se v nich i teď jako trojnásobný táta něčemu přiučím. Sám jsem neměl jednoduchý vztah s vlastním otcem. Znovu to svým způsobem prožívám i v Králově řeči. Díky té jsem si opět uvědomil, že být otcem není zadarmo a že při výchově musí být člověk velice opatrný. Chci si být jistý, že nikdy lidem kolem sebe neublížím,“ vysvětluje.

Foto: Profimedia.cz

Americká herečka Renée Zellwegerová si ho užila dvakrát v Deníku Bridget Jonesové.

Zároveň připouští, že ani vychovávat jeho nebylo jednoduché: „Byl jsem nejstarší ze tří dětí a určitě jsem našim dával dost zabrat. Nedělal jsem to, co ode mě očekávali, chodil jsem za školu, nechtěl na univerzitu, šel jsem svou cestou a za svými zájmy.“

Narodil se v anglickém Hampshiru, jeho otec Colin byl profesorem historie a matka Shirley učitelkou náboženství. Své první roky s nimi prožil v Nigérii, kde působili jako metodističtí misionáři už i jeho prarodiče. Afrika a anglický původ ovlivnily jeho povahu. „Na jedné straně jsem ohnivý a výbušný a na druhé britsky rezervovaný,“ říká o sobě.

V pěti letech se vrátil do Anglie a chodil do školy ve Winchestru, kde dostal svou první hereckou příležitost. Už tehdy si řekl, že bude hercem. Rodiče ale jeho zálibu nijak nepodporovali. Když se pak v Londýně nechal zapsat na divadelní školu, musel se o sebe starat sám. Pomáhal v restauracích a nočních podnicích.

Čím se může pochlubit

Na otázku, které jsou ženy jeho života, odpověděl: „Moje matka, manželka a spisovatelka Jane Austenová.“

Je politickým aktivistou za lidská práva, který bojuje především za rovnoprávnost původních domorodých kmenů v zemích třetího světa.

V roce 2009 založil se svou ženou webovou stránku Brightwide.com, která nabízí i aktuální snímky z rozvojových zemí, ke kterým se každý může vyjádřit.

V roce 2000 vydal sbírku povídek The Department of Nothing (Oddělení ničeho), jejíž výtěžek věnoval nadaci pro autistické děti.

Ve filmech Mamma Mia!, Jak je důležité míti Filipa a Láska ve vzduchu předvedl, že umí i dobře zpívat.

V lednu 2011 dostal na chodníku slávy v Hollywoodu svou hvězdu. Je 2429.

Právě natáčí kriminální thriller Tinker, Tailor, Soldier, Spy.

V květnu se s Cameron Diazovou chystají na remake kriminální komedie z roku 1966 Gambit, kde převezmou role Michaela Caina a Shirley MacLainové.

„Těžký život a bydlení v mizerných podmínkách mě naučily skromnosti a tvrdosti k sobě i k druhým. Vždycky budu našim vděčný za to, že jsem si cestu ke slávě musel prošlapat sám.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám