Hlavní obsah

Jak se Kate učí být princeznou a dvůr připravuje na svatbu snů

Právo, Vladimír Plesnik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Williamova nevěsta se trpělivě a odhodlaně učí "býti princeznou", tým expertů připravuje každičkou podrobnost supersvatby na dvoře windsorském.

Foto: Reuters

Kate při návštěvě Severního Irska

Článek

Jamie Lowther-Pinkerton (50) je důstojník a gentleman, jaký se vyskytuje snad už jen v Británii. Narodil se do kolébky s erbem, takže ho nemohla minout kariéra v elitním vojenském oddíle. Jako dvaadvacetiletý válčil na Falklandech. Na dva roky pak „přestoupil“ do kanceláře královny-matky a pak znovu navlékl uniformu.

Jako člen speciálního výsadkářského komanda SAS pronásledoval drogové barony v Kolumbii, sloužil v roce 1991 v první válce v Zálivu a pak i v Bosně. Generálové ho oceňovali jako jednoho z nejschopnějších velitelů ve Spojeném království.

Avšak nejobtížnější misi v životě má tento decentní, ale rázný major ve výslužbě teprve před sebou. Uprostřed Londýna, hned vedle Buckinghamského paláce, řídí Lowther-Pinkerton, osobní tajemník princů Williama (28) a Harryho (26), pozoruhodnou neozbrojenou jednotku. Její poslání zní: vypořádat se se svatbou snů.

Foto: Reuters

Kate ve věku tři a půl roku o dovolené rodičů v severní Británii.

Vědí, ale neřeknou

Než si William 29. dubna řekne Ano se snoubenkou Kate Middletonovou (29), musí Lowther-Pinkerton, vrchní svatební plánovač, promyslet a zařídit možné i nemožné. Troufá si naprosto v souladu s protokolem zinscenovat skvělou podívanou pro desetitisíce zvědavců přímo v metropoli nad Temží a až pět miliard u televizních obrazovek, vyslat v pravý čas na pravé místo pět pozlacených kočárů, ohlídat puky na kalhotách čestné stráže a dirigovat přehlídku.

„Málem bych zapomněl – ještě maličkost. Současně by měly tyto historické okamžiky zůstat pro snoubence tak intimní a soukromé, jak si přeje každá dvojice v den svého sňatku,“ svěřil se s úsměvem do kamery televize ZDF.

Naštěstí má k ruce partu zkušených profesionálů. Každý z nich vyniká v něčem jiném. Helen Aspreyová (51) působí už přes deset let jako osobní asistentka a mateřská důvěrnice, Miguel Head (32) pracoval jako tiskový mluvčí ministerstva obrany, teď dostal ve službách Williama, Kate a Harryho na starost styk s veřejností. Je to muž, jenž zná všechna tajemství. Ví třeba, kdo navrhne pro Kate svatební šaty, avšak mlčí.

Protože se William chce ženit jako kterýkoli jiný mladý muž, tuší jen to, že šaty budou nejspíš bílé. Přesně v jedenáct hodin dopoledne 29. dubna se dozví vše. To bude stát před oltářem Westminsterské katedrály a bude upírat zrak na Kate, jak k němu bude kráčet zavěšena do rámě svého otce a doprovázena čtyřmi družičkami.

„Snažím se, aby i pro snoubence nevyzněla svatba jako tuctový všední den, který už patnáctkrát prožili,“ řekl nedělníku The Sunday Times zasvěcený zdroj z paláce. Head není jen tiskový mluvčí, ale také ranař, který má kolty proklatě nízko. Médiím dal bez okolků na vědomí, že na ně poštve tým právníků, pokud se budou pokoušet proniknout do soukromí Kate a Williama. Jeho hrozba („nulová tolerance“) zabírá. Zatím si žádné noviny nedovolily zveřejnit snímek osamělého domku na ostrově Anglesey, kam se, daleko od veškerého mumraje, snoubenci uchýlili.

Dívka z lidu se mění na královnu Kateřinu

Sir David Manning (61), senior svatebního týmu, má za úkol připravit Williama a především Kate na život „potom“. Také Manning už prošel choulostivými misemi: během války v Iráku sloužil jako velvyslanec ve Washingtonu a předtím si získal ostruhy jako klíčový zahraničněpolitický poradce premiéra Tonyho Blaira.

Královna ho v roce 2009 osobně požádala, aby dohlédl na Williama. Diplomat tudíž doprovázel přespříštího následníka trůnu do Austrálie a na Nový Zéland. Právě sem směřovala loni Williamova první oficiální zahraniční cesta, která měla utlumit tamní sílící republikánské nálady. Teď si Manning vzal do parády Kate, aby dokončil přeměnu „dívky z lidu“ na budoucí „královnu Kateřinu“.

Diana neměla nikoho, kdo by ji profesionálně vyzbrojil na královský život, žádného „zlého psa“ na média, žádného rádce. Když se Williamova matka stala ve dvaceti letech princeznou, byla, jak sama později přiznala, „hloupá jako pařez“. „Tím, že Kate prochází tvrdou přípravou, chce palác zabránit tomu, aby se opakoval Dianin tragický příběh,“ poznamenal zdroj z paláce.

V rozvrhu Kate nechybějí předměty jako dějiny rodu Windsorů, tiskový zákon a zvláštnosti konstituční monarchie. Kromě toho si „piluje“ dovednosti jako suverénní výstupy před kamerou, společenskou konverzaci, hladké nastoupení do kočáru a vystoupení z něj, kynutí davům. „V těchto disciplínách očividně prokazuje přirozené nadání,“ nechal se slyšet zdroj z paláce.

Minulý týden Kate zazářila. Když po Williamově boku křtila ve Walesu nové plavidlo válečného námořnictva, bez problémů zazpívala píseň Mae Hen Wlad Fy Nhadau, velšskou národní hymnu. Na ní Diana kolosálně ztroskotala – nikdy se ji nedokázala naučit.

Kate a William se vrchnímu veliteli své svatby už teď navýsost odměnili. Kromě družiček doprovodí snoubence k oltáři také dvě pážata. Jedním z nich bude i desetiletý William Lowther-Pinkerton, nejmladší ze čtyř potomků muže, který celou tu slávu režíruje.

Reklama

Související témata:

Související články

Prince Williama povýšili na plukovníka

Britský korunní princ William se ve svých 28 letech dočkal dalšího povýšení, když se stal plukovníkem Irské gardy. V pátek to napsal deník The Daily Telegraph.

Výběr článků

Načítám