Hlavní obsah

Bernadette Chiracová chytila druhou mízu

Právo, Lenka Dostálová

Zatímco bývalý francouzský prezident Jacques Chirac (78) zápolí se slábnoucí pamětí a zdravotními potížemi, hvězda jeho o rok mladší ženy Bernadette stoupá. Loni zahájila pozdní kariéru v módním průmyslu a od té doby se pravidelně ukazuje na přehlídkách vysoké krejčoviny, po boku hvězd navštěvuje prestižní noční kluby a v řadách pařížské zlaté mládeže má spoustu fanoušků.

Foto: Profimedia.cz

Bernadette Chiracová

Článek

Dříve konzervativně vyhlížející Bernadette Chiracová se stala módní ikonou Francouzů poté, co loni přijala nabídku zasednout ve správní radě koncernu LVMH. Ten patří šéfovi módního domu Christian Dior Bernardu Arnaultovi a zahrnuje několik desítek luxusních značek, jako je Louis Vuitton, Donna Karan, Guerlain nebo Givenchy. Od té doby bývá bývalá první dáma pravidelně mezi prvními, kdo na přehlídkách gratulují Karlu Lagerfeldovi a jiným módním velikánům k nové kolekci.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá první dáma je ve světě módy jako doma - na snímku při přehlídce značky Chanel s Karlem Lagerfeldem.

Křepčí v nočních klubech s celebritami

A co víc - se smetánkou si vyráží i po večerech. A byly to právě fotografie, na kterých po boku celebrit křepčila ve VIP salónku nočního klubu na francouzské Riviéře, které katapultovaly Bernadette k roli miláčka mládeže. Snímky totiž viděl jedenadvacetiletý návrhář Marc Delattre a dostal nápad vytvořit kolekci triček s portrétem Chiracové.

„Připadalo mi, jako bych tam viděl svoji babičku. Úplně se to vymykalo realitě. Podle mě je bezvadná - má mladou duši a je odhodlána si ji udržet,“ vysvětluje Delattre svůj tvůrčí počin. Trička s obrázkem bývalé první dámy v extravagantních tmavých brýlích a růžovém sáčku nyní mezi těmi, kdo chtějí být „in“, neobvykle frčí.

Dokonce víc než oblečky s tvářemi módních hvězd, jako jsou milionářská dcerka Paris Hiltonová nebo mocná šéfredaktorka amerického Vogue Anna Wintourová.

V nové roli se Chiracová očividně cítí dobře. Žena, která si dřív úzkostlivě chránila soukromí, poslední dobou roztála a občas veřejnosti prozrazuje pikantnosti z manželského života. „Víte, s ním si člověk moc legrace neužije. Nikdy nechtěl moc chodit do společnosti, je to ostuda,“ postěžovala si na chotě v nedávném rozhovoru.

Svěřila se také s tím, že manžel je učiněný macho. „Myslí si, že úloha ženy je stát za jeho židlí a čekat, aby mu mohla posloužit,“ nechala se slyšet v rozhovoru pro časopis Paris Match. Chirac prý také špatně snáší, když ho žena nechá doma samotného a věnuje se svým koníčkům.

„Občas mě pak štval tím, že mi xkrát za den telefonoval,“ vzpomíná Bernadette. Jedním dechem dodává, že na nervy jí manžel brnká i při sledování televize. „Hned začne vykládat rozumy, takže už pak skoro nic neslyším,“ popisuje.

Hlasité komentování dění na obrazovce ale není to nejhorší, co ji ruší v pokojném sledování pořadů - Chirac totiž kromě něj prý také neustále přepíná, aby viděl, co dávají na ostatních kanálech.

Foto: Profimedia.cz

V dobách, kdy byl její manžel ve funkci, se Chiracová oblékala mnohem usedleji.

Kvůli nevěrám zvažovala rozvod

S Chirakem se Bernadette seznámila na prestižní pařížské univerzitě politických věd známé jako Sciences Po. Každý přitom pocházel z odlišného prostředí - Bernadette byla členkou váženého a zámožného rodu, Jacques vyrostl v rodině republikánského bankovního úředníka a v mládí se netajil sympatiemi k levici.

Bernadette ze školy zanedlouho odešla, aby mohla svého snoubence podporovat v kariéře. Časem se jim narodily dvě dcery. Mladší Claude (48) otci v době prezidentování dělala poradkyni pro vztahy s veřejností a dnes je šéfkou komunikace v LVMH.

Bolestivým tématem je ale pro rodinu starší dcera Laurence (53), která ve dvaceti letech onemocněla mentální anorexií. Dlouho se léčila na psychiatrii, v sedmatřiceti letech se pokusila o sebevraždu skokem ze čtvrtého patra a s psychickými problémy bojuje dodnes.

Manželé jsou ještě pěstouny vietnamské uprchlice Anh Dao Traxel, kterou v roce 1979 jako jedenadvacetiletou uviděli plakat na pařížském letišti a vzali ji k sobě domů.

Foto: Profimedia.cz

Na jednom z večírků v Saint Tropez.

Život s pohledným mužem, který u žen slavil úspěchy, ale nebyl pro Bernadette snadný. Před pár lety naznačila, že kvůli manželovým nevěrám přemýšlela o rozvodu. „Dnes se lidé při prvních problémech prostě rozejdou. Já jsem vždycky váhala kvůli dětem, ale také proto, že jsem byla vězněm rodinných tradic,“ připustila.

Jak se na bývalou první dámu patří

Narodila se 18. května 1933 v Paříži jako Bernadette Chodron de Courcel.

Vyrostla v silně věřící, movité a konzervativní rodině, kde se jí dostalo přísné výchovy.

Vystudovala archeologii na Sorbonně.

Od sedmdesátých let je činitelkou v místní samosprávě středofrancouzského departementu Correze, odkud pochází Chirakova rodina a kde s manželem vlastní zámeček.

Hodně se věnuje charitě. Mimo jiné předsedá organizaci, která shromažďuje prostředky na modernizaci dětských nemocnic.

„Abych dostála společenským zvyklostem, dělala jsem v takových situacích, že se nic neděje, a všechno přešla,“ přiznala trpce.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud s Chirakem odročili, možná skončí

V Paříži v úterý na přinejmenším tři měsíce odročili soud s bývalým francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem. Odvolací soud má rozhodnout, zda je vůbec...

Výběr článků

Načítám