Hlavní obsah

Zbožňuju Hitlera, řekl návrhář a dostal padáka od Diora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzský módní salon Dior rozvazuje smlouvu se svým uměleckým ředitelem Johnem Gallianem, který byl obviněn z antisemitských výroků. Za důvod rozvázání smlouvy Dior označil návrhářovo "zvlášť odporné" chování a skutečnost, že Galliano na jednom videu řekl, že "zbožňuje Hitlera".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zbožňuju Hitlera, řekl návrhář a dostal padáka od DioraVideo: Reuters

 
Článek

"Velmi rozhodně odsuzuji to, co John Galliano řekl a co naprosto odporuje hodnotám, které (dům) Christian Dior vždycky hájil," uvedl v prohlášení výkonný ředitel salonu Sidney Toledano.

Dodal, že ke krokům k rozvázání smlouvy se rozhodl po zhlédnutí videozáznamu, na němž Galliano uráží lidi v jednom pařížském baru.

Foto: Hendrik Ballhausen, ČTK

Návrhář John Galliano

Brit Galliano je uměleckým ředitelem salonu Dior už 15 let. Už v pátek Dior pozastavil jeho působení v této funkci kvůli tomu, že večer předtím ho zadržela policie, poté co v baru napadl jednu dvojici a údajně ji zahrnul protižidovskými urážkami.

"Zbožňuju Hitlera. (...) Lidi jako vy by byli mrtví. Vaše matky, vaši otcové by ku... všichni šli do plynu."
John Galliano

V pondělí se na internetové stránce bulvárního britského listu The Sun objevil videozáznam incidentu. Viditelně podroušený Galliano na něm lidem u vedlejšího stolu (podle agentury AP majiteli baru) říká: "Zbožňuju Hitlera. (...) Lidi jako vy byste byli mrtví. Vaše matky, vaši otcové by ku... všichni šli do plynu."

Portmanová: Jsem znechucena

Jeho výroky v úterý - ještě před oznámením Diora - odsoudila čerstvá majitelka filmové ceny Oscar Natalie Portmanová. Uvedla, že je "šokována a znechucena". Portmanová je "tváří" Diorovy voňavky Miss Dior Chérie.

Rozhodnutí rozejít se s Gallianem Dior oznámil krátce před plánovaným pátečním předvedením jeho kolekce v rámci pařížského Týdne módy. Zatím není jasné, zda Dior tuto přehlídku neodvolá.

Padesátiletý módní tvůrce, který se narodil na Gibraltaru a jehož původní jméno je Juan Carlos Antonio Galliano, už léta působí v Paříži a je jednou z nejznámějších osobností takzvané vysoké krejčoviny (haute couture).

Vedle (dosavadní) práce pro Diora má i svůj vlastní salon, pro který navrhuje zvláštní kolekce. Salon John Galliano v úterý oznámil, že jeho vlastní přehlídka v rámci Týdne módy je stále na programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám