Hlavní obsah

Populární kuchař Gordon Ramsay nejde pro sprosté slovo daleko

Právo, Jiří Houdek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světově proslulý kuchtík Gordon Ramsay se dokáže ohánět ostrým jazykem stejně jako nebezpečně nabroušeným nožem. Slavný britský showman a šéfkuchař je, pravda, proslulý neurvalým, někdy až sprostým chováním, přesto (nebo právě proto) jeho show sledují statisíce lidí – a nejspíše ho i obdivují.

Foto: Profimedia.cz

Gordon Ramsay

Článek

Pro sprosté slovo nejde daleko, a to nejen ve chvíli, kdy před kamerami hodnotí své podřízené, ale ani například v okamžiku, když se vyjadřuje o jídle, které servírují na dvoře královny Alžběty II. „Člověk se nedozví, kdo ve skutečnosti vaří pro královnu, nikdy bych ho ale nezaměstnal, protože to jídlo byla děsná sr***ka!!!“ Takto označil luxusní pokrm, kterým ho pohostili v Buckinghamském paláci. Vyslovil se tak v americké talk show Jaye Lena.

Na Ramsayovu vulgaritu a egocentrismus si pomalu zvykají i jeho někdejší kritici, co ale předvedl před rokem na stanici Channel 4, nemá obdoby. Během stominutového kuchařského speciálu padlo tři sta dvanáct sprostých slov, z nichž dvě stě čtyřicet pocházelo právě z úst Gordona. Za pouhopouhých pětadevadesát vteřin dokázal svým „neschopným“ kolegům adresovat neskutečných sedmatřicet nadávek. No – vlastně je to rekordman!

Foto: Profimedia.cz

Každé jeho vaření je velká show

A ještě zloděj a lhář?

Nad jeho chováním se už dnes téměř nikdo nepozastavuje, televizním analytikům a programovým ředitelům všech TV stanic spíš začíná vrtat hlavou, zda jde o dokonale promyšlenou a překvapivě účinnou mediální hru, nebo jestli je ten chlap takový i ve skutečnosti.

Že s ním nebude nikterak lehký život, dokazuje svými vlastními prohlášeními. Ustavičně zesměšňuje Francouze a ženy by podle něj v zájmu ochrany vlastního zdraví neměly vařit vůbec. Od roku 1996 je ženatý s bývalou učitelkou Tanou, která s ním nemá zrovna na růžích ustláno. Bulvární média neustále propírají jeho údajné milenky.

V roce 1994 ho zadržela policie, když v londýnském metru vzbuzoval s dalšími kuchaři veřejné sexuální pohoršení (ukazoval to, co se normálně neukazuje).

V roce 2002 byl zatčen za řízení pod vlivem alkoholu a přede dvěma lety přiznal, že v roce 1998 zaranžoval krádež rezervačního deníku, kterou svedl na dalšího ze známých šéfkuchařů – Marka Pierra Whitea. Udělal to prý jen proto, aby dostal jeho práci. Nic z toho mu ale nezabránilo v tom, že se nakonec bleskurychle vypracoval mezi držitele několika michelinských hvězdiček. A s ročním příjmem patnácti miliónů liber i mezi nejbohatší kuchaře světa.

Foto: Profimedia.cz

Gordon Ramsay manželkou Tanou

Sběratel ocenění

Ramsay vyrůstal s matkou a sestrou v nepříjemném područí otce alkoholika, od dvanácti let se věnoval fotbalu, který v devatenácti zanechal kvůli několika zraněním. Právě tehdy se pustil poprvé do vaření. Z první kuchyně ho vyhodili kvůli pletkám s manželkou šéfkuchaře, několik let vařil v Londýně a později odešel do Francie, kde se učil od legendárních šéfkuchařů s michelinským cejchem vrcholnému kulinářskému umění.

Foto: Profimedia.cz

Gordon Ramsay se svou početnou rodinou

První místo šéfa kuchyně dostal v roce 1993 a už čtrnáct měsíců nato získal první michelinskou hvězdu. Raketový start kariéry – jen co je pravda. Získal celkem dvanáct michelinských hvězdiček, Řád britského impéria, několik luxusních restaurací po celém světě a tři hodně populární televizní reality show – či přesněji cooking shows.

Doma vaří nahý!

Šéfkuchař Gordon Ramsay se narodil 8. 11. 1966 ve Skotsku, ve městě Johnstone.

Měří 189,5 cm, od narození je levák.

V roce 1996 si vzal Cayetan Elizabeth Hutchesonovou, známou jako Tana Ramsayová. Pár má čtyři děti: Megan Jane, dvojčata Jacka Scotta a Holly Annu a Matildu Elizabeth.

Manželka na něj v jednom z rozhovorů práskla, že doma nosí rondon pouze v ložnici při sexuálních hrátkách, zatímco v kuchyni se pohybuje zásadně nahý, což se mu před časem poněkud nevyplatilo, protože si o sporák popálil genitálie. Nejspíš je to opravdu pošuk…

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám