Hlavní obsah

Zapomeňte na krémy proti vráskám, zkuste protivráskovou dietu

Novinky, Veronika Hušková

Vrásky mohou tváři dodat na kráse i moudrosti, ale nesmí jich být příliš. Proto se mnoho žen už záhy poté, co sfouknou na dortu třicátou svíčku, začíná poohlížet po speciálních krémech proti stárnutí. Ty mohou být různě účinné, obvykle ale nejsou právě levné. Rozhodně úspornější a prý stejně spolehlivou metodou v boji proti vráskám je speciální dieta.

Foto: Profimedia.cz

Krémy nejsou jedinou zbraní proti vráskám, záleží i na tom, co jíte

Článek

Novinky v oblasti krémů proti vráskám cílí na buňky tvořící kolagen, aby je podpořily v ještě větší produkci.

Proč právě kolagen?

Kolagen je jedna z nejhojnějších bílkovin v našem těle - tvoří 20 až 35 procent všech proteinů v těle a je základní stavební hmotou pojivových tkání, jako jsou například chrupavky a šlachy. Nicméně pro kosmetický průmysl je nejdůležitější jeho role v kůži.

Kolagenová vlákna jsou hlavní strukturální složkou dermis, což je vrstva kůže těsně pod pokožkou - epidermis. Kolagen tvoří v této vrstvě svazky, které jsou schopny vázat vodu, a tím zajišťují vysokou pružnost a pevnost kůže v mládí. S přibývajícím věkem ale tato schopnost slábne a pleť se začíná postupně prohýbat. Kolagenová vlákna se také časem unaví a ztuhnou. Zhruba od 25 let také naše buňky produkují kolagenu stále méně a méně.

Foto: Profimedia.cz

Svazky kolagenových vláken

V mladé pleti po sobě kolagenová vlákna kloužou, takže pokud se usmějete, pleť se po úsměvu rychle opět vyrovná. Ve starší kůži se ovšem vlákna spojují dohromady a kůže ztrácí elasticitu a nevrací se na své místo.

Protivrásková dieta

Kritici kosmetického průmyslu tvrdí, že krémy obsahující kolagen nejsou v boji proti vráskám nic platné, neboť molekuly kolagenu jsou příliš velké na to, aby prošly kůží. Spíše než snažit se dostat kolagen do kůže zvenčí, doporučují jiný způsob, jak přemluvit buňky, aby začaly produkovat kolagen jako v mladistvé pleti. Stačí změnit svůj jídelníček.

Experti z řad dermatologů a nutričních specialistů dali dohromady seznam potravin, které nejvíce pomáhají udržet pokožku mladou tím, že produkuje stejně nebo více kolagenu:

Tofu a sója

Menopauza a klesající hladina estrogenu jsou úzce propojeny s poklesem produkce kolagenu. Dle jednoho z výzkumů se během prvních pěti let po začátku menopauzy vytratí až 30 procent kolagenu. U žen, které začaly užívat hormonální substituční léčbu, se ovšem hladina kolagenu opět zvýšila, a to až o 6,5 procenta za půl roku.

Sója obsahuje látky známé jako fytoestrogeny, které mají podobný účinek na organismus jako estrogen. Takže pokud jste starší žena, zahrnutí sójových výrobků do protivráskové diety může pomoci povzbudit kůži, aby stále produkovala kolagen.

Losos a další tučné ryby

Losos a jiné tučné ryby, jako jsou makrela, sleď a sardinky, jsou jedny z nejlepších potravin pro pleť a kůži. Je tomu tak díky jejich vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, které pomáhají udržovat pokožku pružnou. Podle amerického dermatologa Nicholase Perriconea tyto ryby snižují i zánět v kůži, který urychluje poškozování kolagenu.

Foto: František Petrák, Právo

Uzený losos s medovou hořčicí a jablky

Krůta

Krůtí maso je obrovským zdrojem bílkovin, které jsou základními stavebními kameny kolagenu. Zároveň ale také obsahuje bílkovinu karnosin. Ta zpomaluje proces spojování kolagenových vláken, a tak pleť zůstává déle pružná a vláčná.

Špenát a spol.

Druhy tmavě zelené listové zeleniny, jako jsou špenát, zelí, řeřicha a kale (forma kapusty), jsou bohaté na antioxidant zvaný lutein. Antioxidanty jsou nezbytné k udržení hladiny kolagenu, protože pomáhají neutralizovat volné radikály. To jsou nestálé chemické sloučeniny, které vznikají v lidském těle vlivem vnějších zdrojů, jako jsou znečištění nebo UV záření. Jejich tvorba roste i s věkem. Budete-li se proti nim bránit, vydrží vám kolagen déle.

Borůvky a další ovoce

Vitamin C je nezbytný pro výrobu kolagenu, proto je ovoce, jako borůvky a jahody, které jsou na tento vitamín bohaté, životně důležitá ingredience pro "protivráskový" jídelníček.

Foto: Profimedia.cz

Smoothie z ovoce s vitamínem C

Extrémní případy nedostatku vitamínu C v minulosti vedly až ke kurdějím, vypadávání zubů či oslabení chrupavek a šlach.

Strava bohatá na vitamín C zajistí dostatek stavebních kamenů pro tvorbu kolagenu a navíc zvedne hladinu antioxidantů ve vašem těle.

Čeho se vyvarovat

Cukr

V boji proti stárnutí jsou sladkosti nebo potraviny s vysokým obsahem škrobu, které se rozkládají na jednodušší cukry, nepřátelé. (Zelenina a ovoce sice také obsahují přírodní cukry, ale jejich výhody převažují nad negativy.) Podle odborníků způsobuje totiž cukr zánětlivou reakci v kolagenu, což vede k jeho ztuhnutí.

Typický jídelníček pro jeden den (pro dvě osoby)
Snídaně
Ovocné smoothie
Ingredience: 200 g čerstvých nebo mražených jahod nebo borůvek, 2 malé banány, 2 hrnky čistého bio jogurtu, 300 ml sójového mléka, drcený led k servírování
Postup: Všechny ingredience smíchejte v mixéru, pak servírujte ve dvou sklenicích na drceném ledu
Oběd
Nudle s tofu a zeleninou
Ingredience: 200 g vaječných nudlí, 4 lžíce sójové omáčky, šťáva ze 2 citronů, malý kousek čerstvého zázvoru (jemně nastrouhaný), několik lístků čerstvé máty (nasekaných), 170 g marinovaného tofu, 200 g čerstvých fazolových výhonků, 4 rajčata (nasekaná), 4 jarní cibulky
Postup: Uvařte nudle podle návodu. Mezitím dejte sójovou omáčku, citronovou šťávu, zázvor, mátu a med do velké mísy, dobře rozšlehejte a nechte marinovat. Nakrájejte tofu na velké kostky a pak je ohřejte v páře. Přidejte fazolové výhonky do směsi ze sójové omáčky a vše promíchejte. Sceďte nudle a přidejte k nim vše kromě tofu, včetně rajčat a jarní cibulky, pak promíchejte. Nakonec přidejte tofu (pár kousků nechejte stranou jako dekoraci při servírování) a pokapejte zbývající zálivkou.
Večeře
Uzený losos s paprikou a s řeřichou
Ingredience: 15 ml pomerančové šťávy, ½ lžíce plus ¼ lžičky olivového oleje, ½ lžičky čerstvého tymiánu, 2 filety z lososa, ¼ lžíce uzené papriky, ¼ lžičky skořice, ¼ lžičky strouhané pomerančové kůry, špetka mořské soli, svazek řeřichy
Postup: Smíchejte džus, půl lžíce oleje a půl svazku tymiánu v malé misce. Lososa umístěte do velké skleněné mísy. Přidejte marinádu a pokryjte jí lososa. Zakryjte a nechte odpočinout v lednici půl hodiny. Smíchejte uzenou papriku, skořici, pomerančovou kůru, zbývající tymián a mořskou sůl v malé misce. Vytáhněte lososa z marinády. Přemístěte ho do vymaštěného pekáče. Marinádu zlikvidujte. Potřete lososa paprikovým mixem.
Pečte lososa v předehřáté troubě 10-15 minut při 200 C nebo dokud se ryba nedá snadno loupat vidličkou. Mezitím rozehřejte zbývající olej ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte řeřichu a míchejte po dobu dvou minut, nebo dokud nezvadne. Servírujte lososa na řeřiše.
Recepty pocházejí z knih Beauty Superboosters od Amandy Ursellové Forever Young od Nicholase Perriconea.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvacet věcí, které snižují mužům sebevědomí

Vzhled a celková image začíná být čím dál důležitější i pro muže, kteří dnes již pečují nejen o svou postavu, oblečení, ale i o vystupování. Připravili jsme...

Výběr článků

Načítám