Hlavní obsah

Život Oprah Winfreyové připomíná americký sen

Právo, Jiří Houdek

Na světě byste jen stěží hledali lépe placenou celebritu. Jen za pouhý předloňský rok dokázala ze své popularity vytřískat v přepočtu úctyhodných pět miliard korun. Oprah Winfreyová prostě ví, jak si omotat diváky kolem prstu.

Článek

Ekonomický časopis Forbes pro ni má mezi televizními hvězdami a moderátory dokonce speciální škatulku. Moderátorka a herečka Oprah Winfreyová vydělává totiž čtyřikrát více než na druhém místě se usmívající Howard Stern. Jak to ta žena vlastně dělá?

Pohádka made in USA

Chtělo by se říci, že její životní osud připomíná americký sen. Jenže chyba lávky. Je tak neuvěřitelný, že by mohlo jít spíše o pohádku. Vyrůstala na farmě u babičky v Mississippi, v devíti letech se přestěhovala k matce do ghetta ve městě Milwaukee. Matka ji však neochránila v době, kdy Oprah její lásku potřebovala nejvíce, když hezkou Oprah opakovaně znásilnili – její bratři, její strýc a jejich přátelé. A tak ve čtrnácti letech utekla z domu.

Foto: Profimedia.cz

Oprah Winfreyová

Vzpurná černošská dívka se dostala na krátký čas do výchovného ústavu pro mladistvé. Když jí bylo čtrnáct let, otěhotněla a porodila dítě, které zemřelo několik hodin po porodu. Soud ji po tomto excesu svěřil do péče otci. Muži, který o ni zpočátku nejevil zájem, dnes může děkovat za to, co má.

Wernon Winfrey totiž doma vládl tvrdou rukou a dbal na to, aby z Oprah vyrostla sečtělá a velmi vzdělaná žena. Chytrou dívku k učení moc pobízet nemusel, ve škole byla velice brzy premiantkou, dokonce vyhrála literárněrecitační soutěž. Toto vítězství a výborný prospěch jí umožnily stát se automaticky, bez přijímacích zkoušek, studentkou univerzity ve státě Tennessee, kde studovala mediální komunikaci.

25 let The Oprah Winfrey Show

Babička Oprah vyprávěla, že její vnučka od chvíle, co vůbec začala mluvit, pořád jako by se nacházela na jevišti. Neustále někoho hrála nebo třeba dělala rozhovory s vránou sedící na plotu nebo s panenkami vyrobenými ze suchých kukuřičných listů.

Herečkou zůstala i na prahu dospělosti. Její čas přišel už na střední škole, kdy si hlasu Oprah všimli při soutěži krásy zástupci regionální rozhlasové stanice. V osmnácti vyhrála Miss Black Tennessee. Chvilku před tímto vítězstvím se stala nejmladší reportérkou v regionální redakci televize CBS.

V roce 1976 přešla na TV stanici WJZ, kde se stala moderátorkou ranního diskusního pořadu Hlásí se Baltimor. A když později coby první černošská moderátorka přečetla na televizních obrazovkách hlavní večerní zprávy, bylo o její hvězdné kariéře rozhodnuto. S moderováním talk show začala na přelomu 70. a 80. let a první hosty do pořadu AM Chicago, který se později přetavil ve světoznámou The Oprah Winfrey Show, si pozvala 2. ledna 1984. O čtvrtstoletí později se na ni po celém světě dívají týden co týden desítky miliónů diváků!

Paradoxně právě díky tomu, že jí život zasadil tolik ran, je dnes slavná. Se svými hosty dokáže soucítit, umí se vžít do jejich problémů a nebojí se stejně otevřeně mluvit o tom, že v poslední době nemá se svým partnerem sex, protože jsou oba unavení, stejně jako o pekle, kterým procházela v dětství po několikanásobném znásilnění. A to je to, co dělá tento pořad už léta tak skvělým. Osobnost samotné moderátorky. Oprah totiž málokdy klade agresivní otázky a nebojí se mluvit naprosto o všem.

Rodina a „dcery“

V dětství znásilněné dívky obvykle velice složitě navazují partnerské vztahy. Oprah Winfreyovou naštěstí toto minulo. S přítelem žijí společně už 20 let. Součástí rodiny jsou také dva kokršpanělé – Sophie a Solomon. Dříve měla tři retrívry.

Foto: Profimedia.cz

V roce 1985 hrála ve filmu Stevena Spielberga Purpurová barva.

Po smrti svého prvního dítěte Oprah nikdy už nebyla těhotná a žádné vlastní dítě nemá. Nicméně frekventantky její akademie Africa’s Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls jsou – jak sama moderátorka říká – vlastně jejími dcerami. Celebrita nedávno prohlásila: „Nikdy jsem neměla děti a ani jsem je neplánovala. Teď mám 152 dcer.

Řekla jsem jejich babičkám, matkám a dalším členům jejich rodin: Vaše dcery jsou teď moje dcery. Slibuji vám, že se o ně budu starat jako o vlastní. Slibuji to.“ Vedle této akademie nechala postavit malé městečko, kde dívky žijí. Oprah sama plánuje – až přestane pracovat a půjde do penze –, že se přestěhuje do tohoto městečka a bude tam žít. Nyní učí dívky domácím pracím přes družicové televizní vysílání.

20 tisíc e-mailů týdně

Oprah Winfreyová ovšem není pouze skvělá moderátorka, ale také obchodnice, a tak ze svého jména dokáže vytěžit maximum. Vydává dva časopisy (O, The Oprah Magazine a O, at Home), je spoluautorkou pěti knih a právě připravuje knížku o hubnutí, za kterou by měla dostat astronomický honorář, který překoná i doposud rekordních dvanáct miliónů dolarů, jež dostal Bill Clinton za autobiografii Můj život.

Její oficiální webové stránky Oprah.com navštíví měsíčně na šest miliónů uživatelů, kteří otevřou v průměru sedmdesát miliónů stránek. Týdně dostává dvacet tisíc e-mailů a zasadila se o to, aby byl na internetu zveřejněn seznam lidí odsouzených za zneužívání dětí.

Rozhlasová stanice XM Satellite Radio jí zaplatila pětapadesát miliónů dolarů za vytvoření nové stanice – Oprah & Friends a před rokem a půl uzavřela se společností Discovery Communications smlouvu o přeměně Discovery Health Channelu, kterému klesá sledovanost, na OWN: The Oprah Winfrey Network.

Nejlepší přítelkyně

Jmenuje se Gayle Kingová. Oprah ji poznala v televizním studiu, kde pracovala, když jí bylo dvacet let. Kamarádka tam tehdy moderovala svou populární The Gayle King Show. V současné době je Gayle redaktorkou O, The Oprah Magazine.

Zhruba před patnácti lety začala bulvární média v USA spekulovat o tom, že Gayle a Oprah jsou lesbičky, protože až příliš často byly tyto dvě ženy viděny spolu na veřejnosti. Oprah se v jednom rozhovoru nadšeně zasmála.

Potom dodala: „Naprosto chápu, proč si lidi kolem mě myslí, že jsem lesbička. Naše kultura totiž nezná žádnou pořádnou charakteristiku, a tím nemá ani dostatečné pochopení pro tento druh blízkého přátelství mezi ženami. Říkají si – vídáte se často? Jste si blízcí? A hned si odpovídají – tak to určitě bude mezi vámi nějaké sexuální pouto. V podtextu je samozřejmě znát odsouzení, že se jako mám stydět. Někdy si myslím, že naše společnost je podivná.“ Nicméně právě v pořadu The Oprah Winfrey Show se známá americká herečka Ellen DeGeneresová veřejně přiznala, že je homosexuálně orientovaná. Byl to jeden z největších a nejslavnějších návratů herečky zpět na výsluní slávy.

Rozhodla, kdo bude prezidentem USA

V pořadu Oprah Winfreyové usedly do křesla pro hosty velkolepé celebrity, z nichž asi nejvýznamnější byli prezidenti USA Bill Clinton a Barack Obama. Ostatně právě Winfreyová do značné míry může za to, že černošský politik se stal prezidentem.

V roce 2006 v jednom ze svých pořadů jen jakoby mimochodem řekla, že by ráda viděla na prezidentském postu černého senátora z Illinois Baracka Obamu. Vůbec nikdo si tehdy nemyslel, že by měl nějaké šance ve srovnání s Hillary Clintonovou. A teprve čtyři měsíce po onom výroku ohlásil Obama svou oficiální kandidaturu na prezidenta USA. Takže první krok k jeho vítězství udělala tato sympatická moderátorka.

Je rovněž proslulá svým postojem v kampani boje proti AIDS. V letech 1989 a 1990 to bylo dokonce velice časté téma jejích talk show. Skutečný důvod byl zejména ten, že se tato nemoc dotkla jejího bezprostředního okolí, onemocněl totiž blízký spolupracovník, s nímž připravovala své pořady – Billy Rizzo.

Foto: Profimedia.cz

„Miluju Billyho jako svého bratra,“ řekla tehdy v jednom ze svých pořadů. „Je to velice talentovaný muž a bolí mě srdce, když ho vidím, jak trpí, když vidím, v jakém je žalostném stavu.“ Oprah ho navštěvovala každý den až do jeho smrti. Další příklad její výjimečné empatie…

Reklama

Související témata:

Související články

Kamil Střihavka: Jsem nevyléčitelný romantik

Zpěvák, skladatel a muzikálová hvězda Kamil Střihavka se ve svých pětačtyřiceti letech opět objevuje v hlavní roli kultovního muzikálu Jesus Christ Superstar...

Výběr článků

Načítám