Hlavní obsah

Vtipy o blondýnkách jsou mýtus. Krásné ženy jsou inteligentnější

Lidé jsou buď krásní, nebo chytří, kombinace obojího je vzácná výjimka. Tak tenhle velmi rozšířený názor je jen mýtus, projev závisti či prostá neznalost. Dokazují to poslední vědecké studie, z nichž vyplývá, že hezcí lidé jsou dokonce o něco chytřejší, než ti méně pohlední.

Foto: Profimedia.cz

Vtipy o krásných, ale hloupých blondýnkách jsou mýtus, potvrdili vědci.

Článek

Studie v Americe a Velké Británii zjistily, že hezcí lidé mají IQ zhruba 14 bodů nad průměrem. Vědci tím vzali vítr z plachet škodolibcům trousícím vtipy o krásných, ale hloupých blondýnkách či mužských modelech.

Vypadá to totiž, že jedinci, kteří jsou požehnaní atraktivitou, přitahují nejen pohledné protějšky, ale také ty, kdo jsou kromě atraktivity ještě i velmi inteligentní, tvrdí závěry vědců z London School of Economics. Potomci takového páru pak zdědí obě vlastnosti a tyto genetické vlastnosti předají několika budoucím generacím.

U mužů je souvislost znatelnější

''Fyzická přitažlivost je výrazně pozitivně spojena s obecnou inteligencí, bez ohledu na sociální třídu, tělesnou konstituci či zdraví," sdělil jeden z vědců Satoshi Kanazawa. Podle něj je toto spojení znatelnější u mužů, než u žen. Studie totiž zjistila, že muži, kteří jsou fyzicky atraktivní, měli IQ v průměru 13,6 bodu nad normou, zatímco ženy jen 11,4 bodu.

Kanazawova zjištění vycházejí ze studie National Child Development, která zkoumala celkem 17 419 lidí, kteří se narodili ve stejném týdnu v březnu roku 1958. Po dobu jejich dětství až do časné dospělosti dostávali sérii testů zaměřených na akademické pokroky a inteligenci a zároveň monitorující i vzhled. Americký výzkum zase využíval podobnou studii Adolescent Health, která zahrnovala 35 000 mladých Američanů.

"Naše tvrzení, že krásní lidé jsou inteligentnější, je čistě vědecké. Rozhodně to není recept na to, jak se chovat k jiným, nebo je soudit," řekl Kanazawa o výzkumu, o němž informoval server Daily Mail.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám