Hlavní obsah

Boj o miliardy ukončen. Dědička říše Lóreal se usmířila s rodinou

– Francie
Právo, Jaroslav Zbožínek

Tři roky si nejbohatší Evropanka a dědička francouzské kosmetické říše L’Oréal, osmaosmdesátiletá Liliane Bettencourtová nemohla s dcerou přijít na jméno. Francoise (57) vyčítala matce, že se obklopila lidmi, kteří zneužívají její slabosti a vysávají z ní peníze. Prý to byla miliarda eur.

Foto: ČTK

Matka Liliane Bettencourtová

Článek

Miliardářka to odmítala jako neopodstatněné nářky umíněného dítěte. Před příchodem nového roku se ale obě ženy nečekaně usmířily a svůj svár, který před několika měsíci rozpoutal politickou aféru ohrožující prezidenta Nicolase Sarkozyho, ponechaly minulosti.

Dohoda s matkou především odstřihla od jejího majetku excentrického uměleckého fotografa Francoise-Marieho Baniera (63), jenž byl dlouhá léta blízkým přítelem paní Liliane a do značné míry ovlivňoval její rozhodování. Dokázal ji zpracovat natolik, že z ní vymámil nejrůznější dary za téměř miliardu eur. A donedávna dokonce figuroval jako její univerzální dědic.

Foto: archiv, Právo

Dcera Francoise Bettencourtová-Meyersová

Součástí dohody je i příslib Baniera, že rodině vrátí dary v hodnotě 600 miliónů eur, což by mělo zahrnovat hlavně dvě životní pojistky. Další projevy přízně za více než 300 miliónů eur v podobě nemovitostí a uměleckých předmětů si fotograf může ponechat, musí se ale do budoucna své bývalé mecenášky stranit a nesmí od ní už nic přijímat. Výměnou za to Francoise stáhne žalobu, v níž Baniera vinila z neoprávněného obohacování na úkor matky.

Od jmění Bettencourtové se Francoise podařilo odstavit i další nežádoucí figuru z matčina okolí - Patrice de Maistreho, generálního ředitele společnosti Thétys, která majetek rodiny spravuje. V lednu jej nahradí manžel Francoise, Jean-Pierre Meyers, a v dozorčí radě Thétys pak zasednou jejich dva synové.

„Teď můžeme postupovat společně - k dobru nás všech a k dobru společnosti L’Oréal, která je tak významnou součástí mého života,“ napsala Bettencourtová v prohlášení, pod nějž svůj podpis připojila i Francoise.

Nikdo si nedělal iluze, že by hlavní pohnutkou k usmíření byla vyhlídka společných Vánoc či novoročních oslav v kruhu opět spojené rodiny. Zvítězila prý spíš starost o budoucnost koncernu, jehož roční obrat dosahuje 17 miliard eur (425 miliard Kč) a který dává práci 64 tisícům lidí.

Foto: Reuters

Francois-Marie Banier uměl paní Liliane obměkčit.

Francoise Bettencourtová-Meyersová má nicméně mnoho důvodů ke spokojenosti.

„Paní Liliane chtěla své dceři, zeťovi a vnukům dát ve firmě patřičné místo. Je přece normální, když odpovědnost přebírá mladší generace,“ vysvětlil právní zástupce Bettencourtové Pascal Wilhelm.

Matka: Dcera mě psychicky týrá

Oznámení dohody mnohé překvapilo. Ještě donedávna usmíření miliardářky s rodinou nic nenasvědčovalo a matka s dcerou se navzájem napadaly žalobami. Zatímco Francoise vedla právní bitvu za to, aby matka byla prohlášena za nesvéprávnou, a nemohla tak nakládat se svým majetkem, vytýkala paní Liliane dceři uraženou ješitnost, tvrdohlavost a u soudu se dožadovala ochrany před jejím „psychickým terorem“.

„Jsem zcela při smyslech a jednám o vlastní vůli,“ ujišťovala miliardářka v době, kdy Baniera zaplavovala ohromnými dary.

Dcera jí nevěřila, a když v létě propukla aféra kolem odposlechů matky v jejím sídle v Neuilly u Paříže, považovala své obavy za jednoznačně potvrzené. Záznamy na skrytý diktafon pořídil sluha, který se o dům staral dvacet let a nemohl prý už strpět, jak lidé, jimiž se stará dáma obklopila, miliardářku využívají k vlastnímu prospěchu. Více než 40 hodin nahrávek vydalo na 28 cédéček, která odnesl její dceři, a ta je pak poskytla policii.

Chtěla mu dát i ostrov

Obsah záznamů veřejnost šokoval. Vyplynulo z nich například, že Bettencourtová chtěla Banierovi koupit ostrov na Seychelách a také že ztrácela přehled o svých rozhodnutích.

Jedním z nejvýmluvnějších byl rozhovor s notářem z dubna 2009 o závěti. „Kolik že jsem Banierovi odkázala?“ otázala se. „Je univerzálním dědicem. Tedy všechno,“ odvětil notář.

Foto: Reuters

Dcera měla o co bojovat - na snímku jedna z luxusních rezidencí Liliane Bettencourtové v bretaňském Arcouestu.

„Ach, ne!“ nechtěla uvěřit paní Liliane. „Ale ano. Vždyť jste mi to tak řekla,“ trval na svém právník. Možná právě skandál kolem odposlechů přiměl zanedlouho Bettencourtovou k tomu, aby si výtky dcery vzala alespoň trochu k srdci. Baniera, jehož svého času údajně chtěla adoptovat, vydědila a přátelství s ním veřejně vypověděla.

„Co je moc, to je příliš,“ řekla miliardářka magazínu Paris Match, když po dlouhé době poskytla velké interview. „Je to člověk, který požaduje stále víc. Škoda, po tolika letech, ale už mi jde opravdu na nervy,“ dodala vdova po bývalém gaullistickém politikovi a několikanásobném ministrovi Andrém Bettencourtovi.

Hodinu denně tráví v bazénu

O rozhovory projevila Bettencourtová zájem zřejmě na radu právníků, aby ukázala, že je duševně i fyzicky ještě fit. „Znáte mnoho lidí, třeba mladých, kteří si chodí každý den na hodinu zaplavat?“ opáčila redaktorovi mnichovského magazínu Focus na otázku, jak se cítí.

Budou nám chybět. Poznali jsme je natolik dobře, že jsme se s jejich milostnými a finančními příběhy identifikovali, i když mají o pár miliard více.
francouzská média o aféře Bettencourtových

K dceři ale zůstávala i po změně postoje k Banierovi kritická. „Nechápu, proč mi nedá pokoj. Namísto toho, aby mne navštívila, podává na mne žaloby,“ stěžovala si v Paris Match. To už ovšem bylo v době, kdy běžela přísně důvěrná jednání mezi právníky matky a dcery. Dala k nim koncem srpna podnět sama paní Liliane a vedla nakonec k podpisu protokolu o urovnání rodinného sporu.

Dokument kromě dohody o výše zmíněných personálních změnách a stažení všech žalob zahrnuje i souhlas staré dámy s tím, že se brzy po podpisu dohody podrobí vyšetření u gerontologa, které pak bude v půlročních intervalech opakovat.

Francouzská média reagovala na vyřešení sváru Bettencourtových s posměchem. „Budou nám chybět,“ napsal list Libération. „Poznali jsme je natolik dobře, že jsme se s jejich milostnými a finančními příběhy identifikovali, i když mají o pár miliard více,“ poznamenal deník Le Figaro.

Reklama

Související témata:

Související články

Mezi nejbohatšími lidmi světa jsou tři Češi

Do žebříčku amerického časopisu Forbes, který každoročně zveřejňuje seznam lidí s majetkem větším než miliarda dolarů, se dostali tři Češi. Tabulka má i další...

Výběr článků

Načítám