Hlavní obsah

Daniel Radcliff alias Harry Potter: Sláva mi vzala šanci najít si dívku svých snů

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli Daniela Radcliffa během deseti let trvání veleúspěšné filmové ságy o Harrym Potterovi, natočené podle bestsellerů Joanne Rowlingové, spojovali s několika přítelkyněmi, on tvrdí, že štěstí v lásce mu role nevyčarovala.

Článek

Když se ho po premiéře sedmého pokračování Harryho Pottera nazvaného Relikvie smrti znovu ptali, jestli s někým chodí, odpověděl: „Říkal jsem sice, že od čtrnácti let s někým randím, ale to jsem si vymýšlel jen proto, abych měl od všech pokoj. Jsem sám.“

V záležitostech vztahů je jednadvacetiletý Daniel spíš skeptický.

Foto: Novinky

Harry Potter a Relikvie Smrti

„Myslím, že mi celá ta sláva naopak zničila šanci najít dívku svých snů. Taková, jakou bych chtěl mít, nebude s nikým, kdo je tak slavný. Ví, že by to ani jí štěstí nepřineslo,“ posteskl si Daniel, kterého naposledy spojovali s Olive Uniackeovou, nevlastní dcerou Davida Heymana, multimilionáře a producenta filmů o Harrym Potterovi.

Přál bych si dlouholetý romantický vztah. V soukromí totiž nejsem žádná sofistikovaná hvězda.

Devatenáctiletá, a tak trochu zpovykaná kráska, známá tím, že má ráda luxusní kluby, kde se pije to nejlepší šampaňské a kde se umí pěkně odvázat, ale není jeho šálek čaje.

„Přál bych si dlouholetý romantický vztah. V soukromí totiž nejsem žádná sofistikovaná hvězda. Mám svůj svět. Rád poslouchám muziku a zdokonaluji se ve hře na basovou kytaru, spoustu času trávím u počítačových her, mám rád knížky - komiksy i klasiku. Sám se pokouším psát, zajímá mě historie i náboženství,“ prozrazuje Daniel.

Jediný z 16 tisíc zájemců o roli Pottera

S Harrym Potterem se ale nebude loučit lehce. „Je s ním spojena celá jedna dekáda mého života. Bylo mi deset, když mi otec řekl, že si z těch šestnácti tisíc zájemců vybrali na roli Harryho Pottera právě mne. Do smrti na ten okamžik nezapomenu! V jedenácti přišlo první natáčení.

Vzpomínám si, jak na mě tehdy zapůsobily fantastické triky, kterých je film plný, nejvíc scény, kdy jako začínající kouzelník létám na koštěti.

Bylo to něco úžasného, doba plná vzrušení a inspirace trvala deset let. S Rupertem jsme taky poslední klapku Relikvie smrti obrečeli. Vlastně to bylo naše dětství, kterému jsme museli nadobro říct sbohem. Teď už je ale čas na další role,“ dodává rozhodně.

Daniel byl jediným ze tří protagonistů filmu, který měl před Harrym Potterem určité herecké zkušenosti. V roce 1999 se objevil v televizní adaptaci BBC David Copperfield, kde se poprvé setkal s herečkou Maggie Smithovou, která hraje v čarodějnické sáze profesorku Minervu McGonagallovou. Dva roky nato už hrál po boku Pierce Brosnana a Jamie Lee Curtisové v akční krimikomedii Agent z Panamy.

Umělecký vliv rodiny

Umělecky založená a velmi liberální rodina Radcliffových - matka Marcia je židovka, otec Alan protestant ze Severního Irska - měla od nejútlejšího mládí na Daniela velký vliv. I když oba rodiče - ona jako castingová režisérka a on literární agent - byli u zdroje, přesto ho zpočátku od showbyznysu zrazovali. V deseti Danielovi nakonec dovolili, aby se zapsal do konkurzu na Copperfielda.

Právě při něm upoutal režiséra Chrise Columbuse. V té chvíli se rodiče rozhodli, že synův talent budou podporovat. Byla to určitě správná volba, protože Daniela hraní nepřešlo ani dnes a chce se mu dál věnovat profesionálně. V roce 2005 si už mezi natáčením Pottera zahrál v komediálním britském seriálu Komparz, dva roky nato pak natočil dva filmy - Prosincové kluky a válečný snímek Legenda o mém synovi. Hned po ukončení Relikvie smrti se pustil do remaku stejnojmenného hororu z roku 1989 The Woman in Black (Žena v černém).

Divadelní role

Úspěšně zvládl i první divadelní role. V roce 2008 ztvárnil ve hře Equus (Kůň) psychicky narušeného teenagera, který se stará o koně a zároveň je týrá. V jedné scéně dokonce hraje v rouše Adamově. „Hrát nahý před tolika lidmi byla nejhorší situace, kterou jsem dosud zažil. Nedovedu si ale představit kluka s hereckými ambicemi v mém věku, který by tuto fantastickou nabídku odmítl,“ vysvětluje přesvědčivě nadaný umělec, který si má v příštím roce zahrát v newyorském v muzikálu.

„Chci se stát hercem podle vlastních představ. Přijmu jakoukoli roli ve filmu, který bude mít dobrý scénář a dobrého režiséra. Lidé si sice vždycky v souvislosti se mnou vybaví Harryho, když ale budu pilně pracovat na dalších rolích, tak se do jejich myslí zapíšu i jinak,“ doufá kultivovaný mladý muž a dodává:

„Sláva mě nezkazila jen proto, že mě naši celou dobu drželi při zemi, za což jim vždycky budu vděčný. Proto mě nezmění ani velké peníze, které mám. Určitě si je nenechám jen pro sebe.“

Čím se (ne) může pochlubit

Trpí lehkou formou dyspraxie, poruchou, která mu brání správně koordinovat pohyby.

Vystudoval prestižní chlapecké gymnázium City of London School, dál studovat nechce.

V  roce 2006 byl jeho portrét, vytvořený Stuartem Pearsonem Wrightem, umístěn do Národní portrétní galerie v Londýně jako vůbec první podobizna nečlena královské rodiny.

Téhož roku otiskl s Rupertem Grintem a Emmou Watsonovou ruce, chodidla a čarodějnickou hůlku do betonu před Čínským divadlem v Hollywoodu.

V roce 2007 vyvolal největší pozdvižení v divadelní hře Equus, v níž se objevil nahý. Záběry z této pasáže doslova obletěly svět.

Mezi jeho oblíbené kapely patří Arctic Monkeys, Sex Pistols, poslechne si rád i anglickou písničkářku Kate Nashovou.

V roce 2011 bude mít premiéru dlouho očekávané drama The Journey is the Destination (Osudová cesta) o tragické smrti britského fotonovináře Dana Eldona v Somálsku. Jako hlavního představitele si ho vybrala Eldonova matka.

Patří mezi nejbohatší Brity. Jen za rok 2009 vydělal 41 miliónů dolarů a za poslední dva filmy dostane dalších 40 miliónů.

O tom, že to myslí vážně, svědčí už jeho dnešní charitativní činnost. Dotuje například hospic pro nevyléčitelně nemocné děti v Kensingtonu, jako aktivista za práva gayů přispívá americké neziskové organizaci The Trevor Project, natočil i kampaň, ve které upozorňuje na sebevražedné sklony homosexuálních teenagerů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám