Hlavní obsah

Eva Mendesová: Vzorná ženuška ani matka ze mě asi nikdy nebude

Právo, Jana Rovenská

„Vždycky jsem obdivovala režiséry. Mými největšími vzory jsou Steven Soderbergh a Pedro Almodóvar. Teď jsem sama udělala první krůček a budu to zkoušet dál,“ prozradila herečka Eva Mendesová o svém prvním krátkém filmu Kalifornská romance.

Článek

Zařadila se tak mezi další známé herečky, jakými jsou například Demi Mooreová či Angličanka Rachel Weiszová, které se pokusily o režisérský debut. Neznamená to však, že by herectví dala vale. Teď právě sklízí úspěch za akční komedii Benga v záloze.

Po dvanácti letech u filmu říká, že jí už žádný žánr není cizí. „Hrála jsem v hororu, thrilleru, krimi, dramatu, romantickém, dobrodružném i mysteriózním snímku, v několika komediích. Myslím, že právě proto mě režiséři rádi obsazují,“ míní Eva, která je stejně oblíbená i u svých kolegů.

Foto: Profimedia.cz

S Willem Smithem v povedené romantické komedii Hitch: Lék pro moderního muže (2005).

Ne náhodou si ji také hollywoodské jedničky opakovaně vybírají za partnerku. „Když mi herci jako Denzel Washington, Nicolas Cage, Samuel L. Jackson či Mark Wahlberg nabídnou, jestli s nimi nechci hrát znovu, je to pro mě to nejlepší ocenění. Ti ve mně jistě nevidí jen sexbombu, ale především profesionálku, což mi dodává jistotu a sebevědomí,“ říká šestatřicetiletá svobodná herečka.

Její osmiletý vztah s peruánským filmařem Georgem Gargurevichem právě teď prochází partnerskou krizí a Eva už má jasno, že vdávat se hned tak nebude. „Zatím jsem nezatoužila po spořádaném manželském soužití. Nerada vařím a uklízím, vzorná ženuška ani matka ze mě asi nikdy nebude. Ve mně je kus rebela a jen proto, že společnost chce mít ženu podle šablony, neznamená, že taková budu i já.

Foto: Profimedia.cz

Vloni se už podruhé představila s Nicolasem Cagem v krimi Špatný polda.

Naštěstí se do ničeho podobného nutit nemusím. Najít ale pro život někoho, kdo to bude akceptovat a bude stejný buřič jako já, nebude jednoduché. Zatím to ale nemám čas řešit,“ přiznává Eva, která pro práci neví, kam dřív skočit.

Od roku 2001, kdy si udělala jméno vedle Denzela Washingtona v kriminálním thrilleru Training Day, jde z filmu do filmu, kromě herectví je také mezinárodní mluvčí americké kosmetické firmy Revlon, kde se aktivně zapojuje i v kampaních proti rakovině prsu.

„Jsem ženská každým coulem, takže zastupovat a představovat kosmetiku mi působí dokonalou rozkoš. Navíc mohu za léta u této firmy dávat cenné rady i mnoha vrstevnicím, které nemají zdaleka takové zkušenosti jako já a pomáhat i při zmíněných akcích proti rakovině,“ tvrdí Eva.

Je známá i jako velká parádnice a ráda se představuje v modelech slavných značek, nejraději od Versaceho. V podstatě si tak vynahrazuje dobu, kdy byla jako začínající herečka chudá jako kostelní myš.

„Vzpomínám si, jak jsem v jedněch šatech obcházela konkurzy a jediné jídlo za den bylo tacos nebo hamburger v jídelnách s rychlým občerstvením. Na moje oblíbené ryby jsem prostě neměla. Dnes si to vynahrazuji, miluji suši,“ dodává.

Narodila se v Miami jako nejmladší ze čtyř dětí kubánským rodičům Carlosovi a Evě, ale vyrostla v Los Angeles, tedy blízko města snů, Hollywoodu. Když se rodiče rozvedli a otec, který prodával auta, od rodiny odešel, děti vychovávala matka, nyní ředitelka základní školy.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2003 zabodovala v akčním dramatu Tenkrát v Mexiku. Na snímku s Johnny Deppem.

„Maminka se musela hodně ohánět, aby nás zabezpečila, teď jí to mohu aspoň trochu oplatit. Dlouho jsem otci jeho odchod nemohla zapomenout, dokonce jsem s muži nechtěla mít vůbec nic společného a chtěla jsem být jeptiškou,“ vzpomíná Eva, která po maturitě změnila názor a začala na Kalifornské státní univerzitě studovat marketing.

Školu nechala poté, co si jí všiml agent a přesvědčil ji, aby zkusila herectví. Začala v televizních reklamách, známější se stala ve dvaadvaceti díky hudebnímu videu Miami od Willa Smitha. Zaujala i jiné populární kapely, například Pet Shop Boys či Aerosmith, se kterými natočila další klipy.

Foto: Profimedia.cz

Parádnici v sobě prostě nezapře.

Na stříbrném plátně se poprvé objevila v roce 1998 v hororu Kukuřičné děti 5: Pole teroru, tři roky nato byla díky už zmíněnému krimi Training day slavná a statut přední hollywoodské herečky si drží dodnes. V současné době představuje ve světě svůj další, romantický film Last Night (Poslední noc), v němž hraje s Keirou Knightleyovou a Samem Worthingtonem. Tento snímek přijde do českých kin v červnu 2011.

Čím se (ne)může pochlubit

V roce 2007 se objevila na titulní straně časopisu Maxim, který ji opakovaně zařazuje mezi deset nejpřitažlivějších hereček světa.

Kvůli problémům s drogami strávila v roce 2008 dobrovolně několik týdnů v rehabilitačním centru v Utahu.

V roce 2010 získala pro svůj režisérský debut populární herečku ze seriálu Chirurgové Christinu Ricciovou a z komedií Sám doma známého Daniela Sterna.

Je výborná sportovkyně. Mezi její koníčky patří turistika, cyklistika, lyžování a horolezectví.

Kdyby nebyla herečkou, stala by se návrhářkou interiérů.

Mluví perfektně španělsky.

Právě píše knížku pro děti, ke které ji inspirovali synovci a neteře od starší sestry Janet a bratra Carlose.

Má ráda vyšší muže, protože miluje boty s patnácticentimetrovými podpatky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám