Hlavní obsah

Cop místo svatozáře již Juliji Tymošenkové v úspěchu nepomáhá

Právo, Lenka Dostálová

Nevypadá na to, ale koncem listopadu 2010 oslavila padesátku. Charismatická ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková sice počátkem roku 2010 jen o fous neuspěla v prezidentských volbách, flintu do žita ale nehází. V nedávném rozhovoru prohlásila, že se rozhodně nehodlá „věnovat vnoučatům“. Ba naopak, sbírá síly do dalších voleb.

Foto: Profimedia.cz

Julija Tymošenková

Článek

Od zklamání v prezidentském klání, ke kterému upínala velké naděje, je „železná lady Ju“ v opozici a zatím o sobě nedává příliš vědět. Někteří analytici proto tvrdí, že hvězdná hodina bývalé premiérky už skončila. Pravdou ale je, že Tymošenková podobný pád prožila už několikrát a vždycky se dokázala zvednout.

Romantická píseň jako dárek

Práce je prý ostatně jejím největším koníčkem, na nic jiného podle svých slov nemá čas. Dokonce i v den narozenin měla pracovní program – musela v Kyjevě uctít památku obětí hladomoru z třicátých let. Při slavnostním ceremoniálu se ovšem gratulací nedočkala, její bývalý soukmenovec a pozdější rival, exprezident Viktor Juščenko, ji okázale ignoroval.

O to lepší oslava na ni čekala v rodném Dněpropetrovsku, kam hned poté odletěla. Při hostině v rodinném kruhu se o hlavní překvapení postaral manžel její dcery Jevhenije, britský zpěvák Sean Carr, který tchyni zazpíval romantickou píseň.

Foto: Profimedia.cz

Do konce 90. let nosila expremiérka původní tmavě hnědou barvu.

Jinak ale Tymošenková moc důvodů k radosti nemá. V poslední době se nad ní stahují mračna: nová vláda její kabinet obvinila ze zmizení téměř 400 miliónů dolarů, které údajně dostala za prodej emisních povolenek Japonsku. Tymošenková ale s jistotou tvrdí, že strach ze zatčení nemá.

„Myslím, že kdyby mohli, už by to dávno udělali. Prostě nevědí, jestli to jejich ratingu pomůže. Samozřejmě by byli rádi, kdybych někam zmizela. Ale musím je zklamat – to se nestane,“ prohlásila v rozhovoru pro ukrajinský týdeník Fokus.

Přesto byla kvůli tomuto obvinění před Vánoci 2010 obviněna ze zneužití moci, a proto od té doby nesmí opustit město Kyjev.

Výborná žačka, o kterou se kluci přetahovali

Budoucí premiérka se narodila ve východoukrajinském Dněpropetrovsku jako Julija Grigjanová. Když jí byly tři roky, rodiče se rozvedli, a Julija později přijala nové příjmení své matky – Těleginová. Už ve škole se těšila velké popularitě. Učitelé vzpomínají, že výborná žačka Julija byla vůdkyní třídy a chlapci se přetahovali o možnost doprovázet ji domů.

V devatenácti letech si vzala o rok staršího Alexandra Tymošenka a o rok později se jim ještě za studií na ekonomické fakultě narodila dcera Jevhenija.

Foto: Reuters

Podoba s dcerou Jevhenijí (snímek ze svatby Jevhenije s rockovým zpěvákem Seanem Carrem) je až zarážející.

Z videopůjčovny k miliardám

Koncem osmdesátých let se manželé pustili do divokých vod podnikání a otevřeli si videopůjčovnu. Později Tymošenková založila společnost Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU) a začala spolupracovat s Pavlem Lazarenkem, tehdejším šéfem Dněpropetrovské oblasti. Lazarenko se postaral o to, že u ní energii musely nakupovat všechny velké dněpropetrovské podniky. Když se pak v roce 1996 Lazarenko stal premiérem, povýšil JESU na hlavního dodavatele v zemi.

Tymošenková zbohatla a získala moc, deník The Wall Street Journal tehdy hodnotu jejího byznysu odhadl na deset miliard dolarů. Vplula také do politiky a stala se poslankyní.

První problémy přišly o rok později, kdy Lazarenko upadl v nemilost a přešel do opozice.

Tymošenková ve snaze podnikání zachránit opustila Lazarenkovu potápějící se loď, a tak se jí podařilo udržet se nad vodou.

Vězení ji posílilo

Koncem devadesátých let se stala vicepremiérkou ve vládě Viktora Juščenka, na starost dostala energetiku. Po dvou letech se pod ní židle zatřásla podruhé: odvolali ji kvůli obviněním z finančních machinací při dovozu ruského plynu a pár týdnů strávila ve vazbě. Nakonec ale byla bez soudu propuštěna a vězení jen posílilo její nezdolnost.

„Pokud by nebylo téhle zkoušky a takových chvil v mém životě, možná bych už neměla sílu bojovat,“ popsala o pár let později.

V roce 2004 se stala jednou z vedoucích figur oranžové revoluce, po opakování druhého kola prezidentských voleb v čele země stanul její tehdejší spojenec Viktor Juščenko. Tymošenková se stala poprvé premiérkou, do křesla předsedkyně vlády pak usedla ještě jednou v roce 2007.

Cop má prý místo svatozáře

Spolu s tím, jak se rozvíjela kariéra Tymošenkové, se měnil i její účes. Do konce devadesátých let se pyšnila hřívou téměř havraní černě. S příchodem nového tisíciletí začala „plynařská princezna“ barvu postupně zesvětlovat.

Foto: Profimedia.cz

Charakteristický cop si Tymošenková začala zaplétat v době oranžové revoluce před šesti lety.

V době oranžové revoluce jí hlavu zdobila hříva v odstínu tmavé blond, od té doby se jen málokdy objevovala bez známého výrazného copu.

„Tymošenková se zhlédla ve vzoru řádné venkovské učitelky s copem omotaným kolem hlavy jako svatozář, což dělalo dobrý dojem na voličky.

Blonďaté vlasy a svůdné oblečení i pohyby zase přitahovaly mužskou polovinu voličů,“ vysvětluje politický imagemaker Stanislav Radkevič. Jednu z výjimek udělala před pěti lety, kdy na svatbě dcery překvapila zlatavými vlasy stočenými do romantických loken.

Platí také za módní ikonu a v roce 2005 se objevila na obálce ukrajinského vydání časopisu Elle. Přitom ale zarytě opakuje, že myslí hlavně na práci a o vzhled se moc nestará.

„Asi spoustu vašich čtenářek zklamu, ale nijak zvlášť se o svůj vzhled nestarám, i když vím, že to není správné,“ prohlásila tehdy. „Zatím o tom jen sním, protože můj život dnes plyne následovně – minimálně 16 hodin denně pracuji, pak mám krátkou přestávku na spánek a pak zase do práce,“ ujistila.

Reklama

Související témata:

Související články

Aneta Langerová: Jsem svým způsobem samotář

Hodně dlouhý a opravdu zlomový. Tak hodnotí Aneta Langerová rok 2010, během něhož udělala několik zásadních rozhodnutí. „Hlavně se ze mě stala ženská,“ usmívá...

Výběr článků

Načítám