Hlavní obsah

Předci snoubenky prince Williama kutali uhlí

Právo, Pavel Urban

Je to taková normální, ale velice úspěšná středostavovská rodina. Michael (61) a Carol (55) Middletonovi žijí na anglickém venkově, mají tři děti a podnikají.

Foto: Profimedia.cz

Princ William a Kate Middletonová oznamují v Londýně, že se zasnoubili. Září štěstím.

Článek

Z přestavěné stodoly udělali internetovou zásilkovou službu s potřebami pro pořádání společenských akcí. Stali se milionáři. Těší se dobré pověsti. A jejich nejstarší dcera se příští rok v dubnu stane manželkou budoucího britského krále. Prostě pohádka.

Osmadvacetiletá Kate Middletonová je o pět měsíců starší než její nastávající, princ William. Po otci, princi Charlesovi, je v pořadí druhým následníkem britského trůnu.

Zpráva, že se mladí lidé budou po osmileté známosti brát, rodiče Kate nadchla. Svého budoucího zetě prý za tu dobu dobře poznali. „Myslíme si, že je báječný, a zamilovali jsme si ho,“ prohlásili k novinářům před svým domem v Bucklebury nedaleko Newbury západně od Londýna.

Havířská dívka

Působili naprosto přirozeně. Tatínek bez kravaty, sympatický typ anglického gentlemana. Maminka celá rozesmátá. Kate jako by jí z oka vypadla. Jejich předci by nestačili žasnout, kam až to v rodině dotáhla jedna pohledná i evidentně chytrá brunetka. Zatímco otcova strana se odvíjí od vážených měšťanů Leedsu, matka má hornické předky. O to je to zajímavější. Uhlí kutali už začátkem 19. století v okolí Durhamu na severovýchodě Anglie. John Harrison, prapradědeček Kate, fáral ještě v roce 1919. Propast mezi ním a prapradědečkem Williama, králem Jiřím V., snad nemohla být větší.

Teprve syn Thomas Harrison dal horničině sbohem a vyučil se tesařem. Ve 30. letech se s manželkou přestěhoval na předměstí Londýna. Měli dceru Dorothy, která se provdala za řidiče, později stavebního dělníka Rona Goldsmithe. V roce 1955 se jim narodila Carole. Stala se letuškou společnosti British Airways, a v práci se seznámila se svým příštím manželem, letovým dispečerem. Tím její rodová linie splynula se střední třídou.

„Kate, havířská dívka“ napsal s nadsázkou Daily Mail. S takovými předky půjde na britském dvoře nejspíš o světovou raritu.

Miliónový nápad

Pravda je, že když se Kate 9. ledna 1982 narodila, Middletonovi mohli jen snít o životním stylu, kterému se nyní těší. O 19 měsíců později přišla na svět sestra Philippa. V té době rodina stále ještě spoléhala na otcův plat. Teprve po narození Jamese v dubnu 1987 přišla právě Carole s nápadem, který zásadně změnil postavení rodiny. Rodiče založili internetový podnik Party Pieces, který se specializuje na rozesílání potřeb pro pořádání párty. Svůj obchod spustili tehdy běžným rozesíláním katalogů, ale opravdovou trefou do černého bylo založení webové stránky www.party-pieces.co.uk. Pak už jen bohatli. I když se tvrdí, že za majetkem je také slušné dědictví.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče Kate Middletonové - Michael a Carole - působili na novináře jako hodně sympatická dvojice.

Pravda bude asi někde uprostřed. Tisk spekuluje, jestli se dá na prodávání papírových tácků a různých ozdůbek po několika librách vydělat tolik, aby si rodina mohla dovolit zaplatit dětem elitní střední školu Marlborough College, kde roční školné činí 27 tisíc liber (přes tři čtvrtě miliónu korun). Nebo pořídit venkovský dům, jehož cena se odhaduje na milión liber (29 miliónů Kč). Natož udržet Kate na nejstarší skotské univerzitě v St. Andrews, kde se při studiu kunsthistorie seznámila s Williamem…

Jisté ale je, že Kate rodiče nikdy nezklamala. Už na střední škole studovala na výbornou. „Kate je fenomenální - je skutečně populární, talentovaná, kreativní a sportovní,“ vzpomíná její spolužačka Charlie Lesliová. Byla kapitánkou pozemního hokeje, hrála dobře i tenis. Právě na této internátní škole se z ní stala sebevědomá dívka. „Nemyslím si, že byste v Marlborough našli někoho, kdo by o ní řekl špatné slovo,“ doplnil bývalý profesor.

Byla to také ona, kdo dokázal Williama přesvědčit, aby studium v St. Andrews, které mu zpočátku moc nešlo, neopouštěl. Zůstal, jen historii umění vyměnil za zeměpis.

Strýček bral kokain

Protože Party Pieces je rodinný podnik, a nikoli například společnost s ručením omezeným, rodiče nemusejí své účty zveřejňovat. Zásilková služba ale evidentně šlape. Má na tři desítky pracovníků včetně Kate, kteří zvedají telefony, přijímají objednávky, balí a rozesílají zboží. A to v prostředí půvabného anglického venkova, kde k sousedům patří například multimilionář John Madejski, vlastník fotbalového klubu Reading, či zpěvačka Kate Bushová.

John Harrison, prapradědeček Kate, fáral ještě v roce 1919. Propast mezi ním a prapradědečkem Williama, králem Jiřím V., snad nemohla být větší.

Nabídka je bohatá. Stačí otevřít webovou stránku a přesvědčit se. Podnik zajišťuje předměty pro všechny druhy párty, od dětí po dospělé - a to až do sta let!

Tak pro zajímavost: například sada 16 ubrousků s vyznačením 100. narozenin přijde na 2,49 libry, tedy kolem 70 korun. Život se prodlužuje, může se hodit. Cena vypadá rozumně. Zvláštní nabídka platí také pro Vánoce.

Neznamená to, že rodina nenarazila na problémy. A byla to opět matka Carole, kdo svolal koncem srpna 2009 rodinný summit, aby se všichni poradili, jak čelit nečekané krizi: její 44letý bratr Gary Goldsmith, žijící na španělské Ibize, bral kokain. A Kate s Williamem jej předtím v roce 2006 navštívili, přestože Middletonovi chovali podezření, že vede ve Španělsku pochybný život.

„Rodina se musí semknout. Musíme držet pohromadě,“ zněl podle rodinného přítele pokyn matky. Ta prý s Garym přerušila veškeré kontakty. Všem třem dětem tehdy přísně nařídila, aby se vyvarovaly jakýchkoli kompromitujících situací.

„Kate a Pipa jsou v pořádku, ale o jejich bratru Jamesovi je známo, že je velmi společenský a rád si dá jeden či dva drinky,“ prohlásil citovaný zdroj. Přesto i James stojí na vlastních nohou - má nyní vlastní pekárenskou společnost The Cake Kit Company.

Kdo byl před Williamem?

Kate se držela matčiny rady a opravdu si dávala pozor - nesnažila se na sebe strhávat pozornost. S tiskem zásadně neflirtovala a to se jí vyplatilo. Média na ni žádné skandálky nevytáhla. I její osobní život „před Williamem“ je zahalen tajemstvím. Ví se, že před rokem 2003, kdy se dala dohromady s Williamem, chodila se spolužákem Rupertem Finchem - ani u něj se ovšem v žádném případě nejedná o typ dřívějšího milence, který by byl ochoten navykládat médiím cokoli.

Po oznámení chystané svatby Kate stále pomáhá v rodinném podniku a nechala se slyšet, že v tom chce ještě chvíli pokračovat. Jak se dubnová svatba ve Westminsterském opatství přiblíží, včas skončí.

Kdo je Kate Middletonová

Přezdívalo se jí Waity Katie - Čekající Katie. Za trpělivost, s jakou čekala na nabídku k sňatku.

Svatba se bude konat v Londýně 29. dubna 2011 ve Westminsterském opatství.

Kate se s Williamem seznámila na nejstarší skotské univerzitě v St. Andrews, kde v roce 2001 začali ve stejném ročníku studovat dějiny umění.

Promovali v roce 2005 a rok nato začala Kate pracovat jako nákupčí módního řetězce Jigsaw, který vlastní přátelé Middletonových.

V dubnu 2007 se dvojice krátce rozešla, ale do několika týdnů si opět padla do náruče. Nyní Kate působí v zasilatelské firmě rodičů. Je anglikánského vyznání.

V dubnu 2007 se dvojice krátce rozešla, ale do několika týdnů si opět padla do náruče. Nyní Kate působí v zasilatelské firmě rodičů. Je anglikánského vyznání.

John Harrison, prapradědeček Kate, fáral ještě v roce 1919. Propast mezi ním a prapradědečkem Williama, králem Jiřím V., snad nemohla být větší.

Po svatbě ji už čeká nová role. Stane se patronkou nějaké dobročinné organizace. Tak to vyžadují královská pravidla. Jaká přesně charita to bude, to se ještě uvidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám