Hlavní obsah

Pleš může muži dodat na serióznosti a sexappelu

Novinky, Dana Sokolová

Plešatost považuje více jak polovina mužů za hendikep. Podle odborníků je to především věc pohledu a pak také sebevědomí, protože není důležité, jak člověk vypadá, ale jak sám sebe vnímá. Sebevědomý muž s pleší totiž může být pro ženy mnohem více atraktivní, než neprůbojní vlasatci.

Plešatost je dána genetikouVideo: Novinky

 
Článek

Pleš je nejběžnějším typem alopecie (neinfekčního onemocnění, které způsobuje vypadávání vlasů a ochlupení.)

Ze statistik vyplývá, že každý druhý muž po padesátém roku věku trpí plešatostí. Jedná se především o dědičný proces, při kterém dochází ke změnám vlastnosti kůže a k pozvolnému vypadávání vlasů v určitých oblastech hlavy. Vliv na vznik a šíření pleši má pak i hladina testosteronu, stres či výživa.

„Mužská plešatost je dána z 90 procent genetikou, a pokud ji už někdo má ve své genetické výbavě, pak pro zabránění jejího vzniku příliš udělat nemůže," říká kožní lékařka z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady MUDr. Monika Arenbergerová a dodává:

"Pleš se vyvíjí postupně, často začíná již v mladších letech dospělosti, tedy kolem dvacátého až třicátého roku, vznikem vysokých koutů. Poté následuje vznik lysiny na temeni hlavy. Dalším stupněm je propojení koutů s temenní lysinou, čímž vznikne pleš na celém temeni. Proces plešatosti často končí tenkým proužkem vlasů v týlní krajině, tedy takzvanou Hippokratovou pleší.“

Podle ní však postupné vypadávání vlasů nemusí vždy skončit úplnou lysinou po celé hlavě. Někdy se proces vypadávání zastaví u zmíněných koutů a dál postupuje už jen velmi nenápadně a pomalu.

Hladina testosteronu

Z odborných studií vyplývá, že nadměrné vypadávání vlasů způsobuje i vysoká hladina testosteronu (mužského pohlavního hormonu).

Vlasová cibulka je totiž velmi citlivá na testosteron, který je aktivní v periferních tkáních, kam řadíme i vlasy. Vlastní testosteron se v těle pomocí enzymu 5alfa-reduktázy přeměňuje na metabolicky aktivnější dihydrotestosteron. A ten je právě tou látkou, na kterou vlasové folikuly reagují. Jejich zvýšená citlivost je pak příčnou toho, že vlasy padají, jsou postupně kratší a tenčí. Vlasový váček přitom neodumírá, ale zůstává v pokožce v neporušeném, ale také neaktivním stavu.

Foto: Profimedia.cz

Ženám se muži s pleší líbí.

Léčba je možná, ale ne zcela účinná

O tom, že muži svou pleš nesou těžce, není pochyb. Ne jeden z nich neustále sleduje postupné prosvítání vlasové pokožky a snaží se udělat cokoliv, aby tento proces zastavili.

Podle odborníků však moc šancí na úplné zastavení vypadávání vlasů nemají. Proces mohou maximálně zpomalit.

V každém případě je dobré zahájit komplexní léčbu. Kromě používání speciálních přípravků na vypadávání vlasů je dobré změnit jídelníček i životní styl, jelikož bude-li člověk v neustálém stresu, těžko mu pomohou jakékoliv přípravky.

"Většina typů léčby je založena na principu zvýšeného prokrvení pokožky hlavy, díky kterému dojde ke zvýšení výživy folikulu a tím k jeho probuzení, které umožní obnovení růstu vlasu,“ upozorňuje doktorka Arenbergerová.

Na této bázi funguje většina léčebných šampónů s účinnou látkou zvanou Minoxidil či nejrůznější vlasová tonika. Po aplikaci dojde k potřebnému překrvení a rozšíření cévek zásobujících vlas. Podle lékařky je zde potvrzená účinnost asi z třiceti procent. Z části pomáhá pak i fototerapie neboli léčba světlem.

Lidé by však měli vědět, že jakmile s používáním přípravků přestanou, pak zhruba po třech měsících účinky začnou odeznívat a vlasy začnou opět vypadávat.

Nejnovější léčebné postupy se zaměřují na odstranění příčiny vzniku plešatosti a snaží se zamezit vlivu testosteronu na samotné vlasové folikuly. Děje se tak pomocí látky finasterid, která dokáže blokovat enzym 5alfa-reduktázu, jenž mění testosteron na dihydrotestosteron. Když je tento enzym zablokován, nemůže vlasový folikul reagovat na dihydrotestosteron a vlasy nevypadávají, folikuly se probouzejí k životu a nastává ovlasení. Začít s léčbou je však dobré co nejdříve.

Podle doktorky Arenbergerové má ale tato metoda i řadu vedlejších účinků (prokázány byly u 5 % mužů), jako je lehké snížení libida či snížení množství ejakulátu.

Ženám se plešatí muži líbí

Muži mají tedy na výběr. Buď se s vypadáváním vlasů smíří a zajdou k holiči, který jim utvoří slušivý účes či oholí i zbytek vlasů, anebo začnou s nekonečnou léčbou.

Další možností je i transplantace vlasů, při které dochází k přenosu části vlasových folikulů z míst, kde ještě vlasy rostou, do míst s lysinou. Odebírají se kožní štěpy se zhruba 1-3 vlasovými folikuly z týlní krajiny, kde jsou vlasy nejhustší. To je dáno tím, že folikuly v této oblasti jsou méně citlivé k pohlavním hormonům muže a díky tomu nevypadávají. Odebrané vlasové štěpy se pomocí tlusté duté jehly zapichují do vybraných míst a nechají se přihojit.

"Ani tato metoda ale není stoprocentní a až dvacet procent přenesených cibulek se může odhojit. Praxe ukázala, že při transplantaci vlasů je velmi důležité, aby přenesené štěpy byly co nejmenší. V minulosti se transplantovaly celé pruhy pokožky s vlasovými folikuly, ale výsledný efekt byl výrazně horší. Transplantace vlasů se provádí v místním znecitlivění a trvá čtyři až pět hodin," dodává doktorka Arenbergerová.

Ať už se muži rozhodnou jakkoliv, měli by vědět, že ženám pleš nevadí ba naopak, mnohé ji považují za velmi přitažlivou. Muži by však měli zapomenout na nejrůznější maskování v podobě přehazovaček apod. a vlasy si raději nechat zkrátit či zcela vyholit.

Podle průzkumů amerického sdružení Bratrstvo plešatých žije na světě až 1,5 miliardy plešatců a je nesmysl se za to stydět. Pokud se muž naučí svou pleš nosit s grácií, pak mu to dodá nejen na důvěryhodnosti a serióznosti, ale podle žen i na sexuální přitažlivosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám