Hlavní obsah

Manželství v britské královské rodině většinou netrvají dlouho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Praha

Navzdory tomu, že královna Alžběta II. oslaví s princem Philipem 20. listopadu už 63. výročí svatby, její děti takové štěstí v lásce nemají. Ze čtyř královniných potomků zůstal nerozvedený jen syn Edward. V úterý oznámili zasnoubení princ William a jeho přítelkyně Kate Middletonová. Svatba bude příští rok. Letos v prosinci se má královna také stát poprvé prababičkou: její vnuk Peter Phillips, syn její dcery Anne, čeká dítě s manželkou Autumn.

Foto: Profimedia.cz

Princ William a Kate Princ Middletonová mají mít do roka svatbu.

Článek

Svatby a rozvody v britské královské rodině:

Alžběta II. (84) a Philip (89) - Korunní princezna Alžběta a poručík námořnictva Philip Mountbatten byli oddáni 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství. Královský pár má čtyři děti.

Foto: Profimedia.cz

Královna a princ Philip při výročí diamantové svatby. 20. listopadu uplyne od uzavření jejich svazku 63 let.

Charles (62) - Následník trůnu, z jehož života se v médiích nejvíce probíralo manželství (svatba v roce 1981) s Dianou Spencerovou, mladší o 13 let. Vzešly z něho dvě děti, princové William (28) a Harry (26).

Rozpad manželství (rozvod v srpnu 1996) Charlese a Diany byl mimo jiné ovlivněn princovým vztahem k dlouholeté přítelkyni Camille (63). Tento svazek nakonec Charles zpečetil sňatkem v dubnu 2005. Camilla v nové roli obstála na výbornou a sympatie veřejnosti určitě zmírnily i královnin dříve odmítavý postoj k této ženě.

Foto: Profimedia.cz

Druhý sňatek prince Charlese s Camillou Parker Bowlesovou

Anna (60) - Jediná dcera a druhé dítě královny Alžběty. Vdávala se jako první ze sourozenců v listopadu 1973, kdy si vzala kapitána jezdectva Marka Phillipse. Rozvedli se v dubnu 1992 a ještě týž rok v prosinci si princezna svatbu zopakovala. Vzala si o pět let mladšího kapitána námořnictva Timothyho Laurence, bývalého podkoního královny. Toto manželství stále trvá. Bývalá reprezentantka v jezdectví, která se již dlouho věnuje hlavně charitě, má z prvního manželství syna Petera Phillipse (33) a dceru Zaru (29).

Peter Phillips se v květnu 2008 oženil s kanadskou konzultantkou Autumn Kellyovou, se kterou letos v prosinci čeká prvního potomka.

Foto: Profimedia.cz

Peter Phillips se v květnu 2008 oženil s kanadskou konzultantkou Autumn Kellyovou.

Andrew (50) - Třetí dítě královny Alžběty. Veterán z falklandské války a důstojník britského námořnictva odešel v roce 2001 do vojenského důchodu. Větší část svého manželství se Sarah Fergusonovou, kterou si vzal v roce 1986, údajně strávil ve službě. "Fergie" špatně snášela princovu nepřítomnost. V roce 1992 začali žít odděleně a o čtyři roky později se rozvedli. Se svou bývalou ženou, s níž má dvě dcery - princeznu Beatrice (22) a Eugenii (20) - udržuje princ Andrew přátelský vztah.

Foto: Profimedia.cz

Třetí dítě Alžběty princ Andrew si v roce 1986 vzal Sarah Fergusonovou. Manželství vydrželo 10 let.

Edward (46) - Nejmladší a jediný nerozvedený syn královny se oženil se Sophií Rhys-Jonesovou, poradkyní jedné marketingové společnosti, v roce 1991. Jejich první dítě Sophie potratila, v listopadu 2003 se jim narodila holčička Louise a v prosinci 2007 syn James.

Foto: Profimedia.cz

Nejmladší a jediný nerozvedený syn královny se oženil se Sophií Rhys-Jonesovou v roce 1991.

Margaret (+71) - Jediná sestra Alžběty II., zemřela v únoru 2002. V mládí se zamilovala do kapitána Petera Townsenda, který však byl rozvedený a neurozeného původu. Aby si ho mohla vzít, musela by se stát "obyčejnou ženou". Proto se své lásky veřejně zřekla. V roce 1960 se vdala za dvorního fotografa Antonyho Armstronga-Jonese a měli spolu dvě děti, Davida (49) a Sarah (46). V roce 1978 se rozvedli.

Foto: Profimedia.cz

Margaret se v roce 1960 vdala za dvorního fotografa Antonyho Armstronga-Jonese.

William (28) a Harry (26) - Princové jsou zatím svobodní.

Princ William se seznámil s (o pět měsíců starší) Kate Middletonovou při studiích na univerzitě ve skotském St. Andrews před osmi lety. Letos v říjnu se zasnoubili během dovolené v Keni, svatba bude příští rok.

Princ Harry, považovaný za bouřliváka královské rodiny, se v lednu 2009 podle britského tisku rozešel s přítelkyní Chelsey Davyovou. S touto dcerou zimbabwského multimilionáře měl vztah pět let.

Foto: Profimedia.cz

Vztah prince Harryho s Chelsey Davyovou je už nejspíš minulostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám