Hlavní obsah

Jak připravit lahodnou omáčku z čerstvých i sušených hub

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos byla radost jít do lesa na houby. Jejich úroda byla opravdu veliká. A zkušení houbaři vědí, že najít se dají ještě nyní. I proto jsme se rozhodli v dnešním díle našeho vaření nabídnout vám houbovou omáčku.

Jak uvařit skvělou houbovou omáčkuVideo: Novinky

 
Článek

Kdo v létě nelenil, má jistě houby usušené a zmražené. Po různých smaženicích, houbových řízcích a bramboračkách s houbami je možná načase připomenout recept, který je nesmírně chutný a houby v něm chybět nesmějí.

Jedná se o houbovou omáčku s hovězím masem. Použít se může také maso telecí, nebo vepřové. Šéfkuchař skyboxů O2 Arény Jakub Kotyza si pro svůj recept vybral právě maso hovězí.

Co budeme potřebovat?

K vaření hovězího masa doporučuje Jakub Kotyza koupit 600 g hovězího masa předního (krk), 50 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 30 g cibule, divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list) a 15 g soli.

Na samotnou houbovou omáčku pak budeme potřebovat 120 g čerstvých, nebo 15 g sušených hub, 75 g másla, 85 g cibule, drcený kmín a celý pepř. Dále pak 65 g hladké mouky, 780 ml vývaru z masa podle naší volby, 140 ml 12% smetany a sůl.

Jak na to?

Očištěné, zdrezírované hovězí maso uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou, cibulí a divokým kořením. Na másle zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme drcený kmín, celý pepř a hladkou mouku a připravíme jíšku. Tu zalijeme prochladlým vývarem, který vznikl při vaření hovězího masa a provaříme. Provařenou omáčku zjemníme smetanou a přecedíme buď na čerstvé houby orestované na másle, nebo sušené houby povařené ve vývaru. Dochutíme solí a nakonec zjemníme máslem.

Jako vhodnou přílohu doporučuje Jakub Kotyza houskový knedlík. Dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Související články

Bramboračka, která překvapí

Bramborová polévka se vaří snad ve všech rodinách. Česká bramboračka je pověstná polévka, většinou hustá, až v ní "stojí lžíce" a velmi chutná. Často se do ní...

Výběr článků

Načítám