Hlavní obsah

Kurzy vaření naučí připravovat lahůdky i úplné amatéry

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neumíte vařit? A nebo se jen chcete naučit novým dovednostem? Pak právě pro vás jsou určené tolik populární kurzy vaření. Jelikož je na trhu řada možností, poradíme vám, jak se v nich snáze zorientovat. Je skutečně z čeho vybírat.

Kurzy vaření lákají stále více lidíVideo: Novinky

 
Článek

Kuchařské kurzy nejsou žádnou novinkou. Velmi populární byly již za první republiky, kdy je využívaly především významné rodiny pro své dcery. Již tehdy je učili uznávaní mistři v podobě autorů kuchařek či šéfkuchaři nejluxusnějších restaurací. Dnes je to podobné.

Kurzy jsou určené nejen pro začátečníky, ale i skutečné labužníky.

Jak vybrat ten správný

Než začnete s výběrem kurzu, je dobré si udělat svůj seznam konkrétních požadavků. Co v podstatě od daného kurzu očekáváte. Je to důležité nejen pro výběr kurzu, ale i školy, institutu či restaurace, jež kurzy zaštiťují.

Na co hledět při výběru kurzu
- počet účastníků - podle počtu studentů a časové náročnosti snáze poznáte, kolik pozornosti během kurzu vám bude nejspíš věnováno. Zda budete jen hledět a poslouchat či si jednotlivé věci i sami vyzkoušíte a naučíte se je.
- odbornost učitele. Pokud půjdete na kurz Indické kuchyně, pak tento kurz bude mít zajisté zcela jinou váhu, když jej bude vyučovat skutečný specialista na Indickou kuchyni a ne jen kuchař, jež je sice vyhlášený, ale ve skutečnosti Indická kuchyň není jeho doménou.Asi největší chybu v tomto směru dělají ti, kdo volí všechny kurzy u kuchařů, které znají z obrazovky. I když jsou to zajisté výteční kuchaři, nemusí být ale pravda, že  jsou v té dané oblasti skutečně nejlepší. Bohužel mnohdy bývají pouze nejdražší.
- recenze předchozích absolventů. Asi nejlepší, co můžete udělat, je vyhledat v internetových diskusích spokojenost či nespokojenost s daným kurzem. Jedině tak doslova nenaletíte nejrůznějším organizátorům, kteří chtějí na kurzu pouze vydělat.
- používání surovin a vybavení kuchyně. I tyto dvě věci by při výběru měli hrát velmi důležitou roli. Není pochyb o tom, že suroviny by měly být vždy čerstvé a té nejvyšší kvality a rozhodně by neměly být používány nejrůznější urychlováky a dochucovadla, které jídlo kazí.
- finanční náročnost - rozhodně se vám vyplatí udělat si alespoň malý průzkum trhu, jak si jednotlivé kurzy finančně stojí. Někdy je lepší zvolit zlatou střední cestu a nebo hledět na další parametry, protože ani ty nejdražší nemusí být zárukou kvality a naopak ani ty nejlevnější nekvality.
- skutečným gurmánům a specialistům pak odborníci doporučují, aby jednotlivé typy kuchyní studovali v zemi původu. Tzn. italskou kuchyni se naučíte zajisté nejlépe na kurzu v Itálii, kde vás bude učit nejen rodilý Ital, ale také budete využívat veškeré ingredience, které vám italská kuchyně nabízí.

Pokud o kurzech nenaleznete příliš informací, pak je nejlepší se zeptat. Takový zodpovězený písemný dotaz vám může posloužit i v případě reklamace kurzu.

Foto: Profimedia.cz

Česká kuchyně podle M.D. Rettigové

Do skutečně tradiční české kuchyně podle naší nejuznávanější autorky kuchařky M.D. Rettigové vás zasvětí jednodenní kurz agentury Ola Kala. Pod vedením šéfkuchaře Radka Kašpárka z prestižní restaurace Coda v hotelu ARIA v Praze na Malé Straně se naučíte uvařit tradiční svíčkovou omáčku a k tomu křehké a šťavnaté maso, připravit maso na tatarák či šlehat nad parou staročeskou omáčku k dezertům šodó.

Kurz trvá 4-5 hodin a jeho cena je 3 500 Kč.

Kuchařská technika braising, aneb nemusí to být jen biftek

Zvládnutí přípravy pečení masa pod pokličkou, tzv. brazírování patří mezi klasiky, které velmi hojně využívaly naše babičky. V současné době se k této technice kombinující pečení s dlouhým dušením mas ve vlastní šťávě znovu vrací a to nejen v domácnostech, ale i v luxusních restauracích. Tajemstvím brazírováním vás může provést populární šéfkuchař Zdeněk Pohlerich v Pražském kulinářském institutu.

Kurz trvá 5-6 hodin a jeho cena je 4 200 Kč.

Jak nejlépe začít den

Zdravou stravu v rámci makrobiotické stravy vás naučí připravit v Praze lektorka Zuzana Terešová z Macrobiosu. Budou se připravovat kaše, polévky a vše ze sezónní zeleniny, včetně svačin a jídel na cesty či džemů.

Seminář trvá cca 3 hodiny a jeho cena je 500 Kč.

Voňavé babiččiny Vánoce

Pokud rádi vzpomínáte na vůni babiččiny kuchyně v čase vánočním, pak máte jedinečnou šanci si toto období připomenout s lektorkou Mirkou van Gils Slavíkovou, Professeur en sucre d´Art, v pražském kulinářském ateliéru Appetito. Dozvíte se zde vše o surovinách k pečení, těstech, náplních i toho jak cukroví péct, zdobit a uchovávat. Naučíte se i výbornou vánočku.

Kurz trvá cca 6 hodin a jeho cena je 3 900 Kč.

Sushi - delikatesa země vycházejícího slunce

Milujete sushi a nevíte jak na to? Vše o vaření a dochucování rýže, přípravě ryb, krevet a zeleniny a křupavé tempury se dozvíte od majitele sushi baru Sushi Ya pana Jiřího Zajíčka v brněnském studiu Divoká vařečka.

Kurz trvá 5 hodin a jeho cena je 2 700 Kč.

Křehký steak medium

Připravit výborný steak nezvládne každý. Do tajů přípravy hovězího, vepřového a kuřecího steaku vás zavede zkušený pražský kuchař Martin Kincl. Kromě jiného vás naučí upravit i další druhy mas podle moderní gastronomie.

Cena kurzu 2 100 Kč.

Kurzy vaření přímo ve vaší kuchyni

Vařit se dá naučit i přímo v prostředí vaší kuchyně. Díky mistrům se naučíte používat efektivně vlastní vybavení kuchyně, včetně ingrediencí. Výhodou je, že vás kuchaři naučí i improvizovat - nahrazovat jak samotné ingredience, tak i nástroje. A navíc se tohoto kurzu mohou zúčastnit i ostatní členové domácnosti.

Kurzy trvají obvykle cca 3 hodiny a ceny se odvíjejí podle zvolených ingrediencí (od 2 500 Kč výše).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám