Kuchařské kurzy nejsou žádnou novinkou. Velmi populární byly již za první republiky, kdy je využívaly především významné rodiny pro své dcery. Již tehdy je učili uznávaní mistři v podobě autorů kuchařek či šéfkuchaři nejluxusnějších restaurací. Dnes je to podobné.

Kurzy jsou určené nejen pro začátečníky, ale i skutečné labužníky.

Jak vybrat ten správný

Než začnete s výběrem kurzu, je dobré si udělat svůj seznam konkrétních požadavků. Co v podstatě od daného kurzu očekáváte. Je to důležité nejen pro výběr kurzu, ale i školy, institutu či restaurace, jež kurzy zaštiťují.

Na co hledět při výběru kurzu

- počet účastníků - podle počtu studentů a časové náročnosti snáze poznáte, kolik pozornosti během kurzu vám bude nejspíš věnováno. Zda budete jen hledět a poslouchat či si jednotlivé věci i sami vyzkoušíte a naučíte se je.

- odbornost učitele. Pokud půjdete na kurz Indické kuchyně, pak tento kurz bude mít zajisté zcela jinou váhu, když jej bude vyučovat skutečný specialista na Indickou kuchyni a ne jen kuchař, jež je sice vyhlášený, ale ve skutečnosti Indická kuchyň není jeho doménou.

Asi největší chybu v tomto směru dělají ti, kdo volí všechny kurzy u kuchařů, které znají z obrazovky. I když jsou to zajisté výteční kuchaři, nemusí být ale pravda, že  jsou v té dané oblasti skutečně nejlepší. Bohužel mnohdy bývají pouze nejdražší.

- recenze předchozích absolventů. Asi nejlepší, co můžete udělat, je vyhledat v internetových diskusích spokojenost či nespokojenost s daným kurzem. Jedině tak doslova nenaletíte nejrůznějším organizátorům, kteří chtějí na kurzu pouze vydělat.

- používání surovin a vybavení kuchyně. I tyto dvě věci by při výběru měli hrát velmi důležitou roli. Není pochyb o tom, že suroviny by měly být vždy čerstvé a té nejvyšší kvality a rozhodně by neměly být používány nejrůznější urychlováky a dochucovadla, které jídlo kazí.

- finanční náročnost - rozhodně se vám vyplatí udělat si alespoň malý průzkum trhu, jak si jednotlivé kurzy finančně stojí. Někdy je lepší zvolit zlatou střední cestu a nebo hledět na další parametry, protože ani ty nejdražší nemusí být zárukou kvality a naopak ani ty nejlevnější nekvality.

- skutečným gurmánům a specialistům pak odborníci doporučují, aby jednotlivé typy kuchyní studovali v zemi původu. Tzn. italskou kuchyni se naučíte zajisté nejlépe na kurzu v Itálii, kde vás bude učit nejen rodilý Ital, ale také budete využívat veškeré ingredience, které vám italská kuchyně nabízí.

Pokud o kurzech nenaleznete příliš informací, pak je nejlepší se zeptat. Takový zodpovězený písemný dotaz vám může posloužit i v případě reklamace kurzu.

FOTO: fotobanka Profimedia

Česká kuchyně podle M.D. Rettigové

Do skutečně tradiční české kuchyně podle naší nejuznávanější autorky kuchařky M.D. Rettigové vás zasvětí jednodenní kurz agentury Ola Kala. Pod vedením šéfkuchaře Radka Kašpárka z prestižní restaurace Coda v hotelu ARIA v Praze na Malé Straně se naučíte uvařit tradiční svíčkovou omáčku a k tomu křehké a šťavnaté maso, připravit maso na tatarák či šlehat nad parou staročeskou omáčku k dezertům šodó.

Kurz trvá 4-5 hodin a jeho cena je 3 500 Kč.

Kuchařská technika braising, aneb nemusí to být jen biftek

Zvládnutí přípravy pečení masa pod pokličkou, tzv. brazírování patří mezi klasiky, které velmi hojně využívaly naše babičky. V současné době se k této technice kombinující pečení s dlouhým dušením mas ve vlastní šťávě znovu vrací a to nejen v domácnostech, ale i v luxusních restauracích. Tajemstvím brazírováním vás může provést populární šéfkuchař Zdeněk Pohlerich v Pražském kulinářském institutu.

Kurz trvá 5-6 hodin a jeho cena je 4 200 Kč.

Jak nejlépe začít den

Zdravou stravu v rámci makrobiotické stravy vás naučí připravit v Praze lektorka Zuzana Terešová z Macrobiosu. Budou se připravovat kaše, polévky a vše ze sezónní zeleniny, včetně svačin a jídel na cesty či džemů.

Seminář trvá cca 3 hodiny a jeho cena je 500 Kč.

Voňavé babiččiny Vánoce

Pokud rádi vzpomínáte na vůni babiččiny kuchyně v čase vánočním, pak máte jedinečnou šanci si toto období připomenout s lektorkou Mirkou van Gils Slavíkovou, Professeur en sucre d´Art, v pražském kulinářském ateliéru Appetito. Dozvíte se zde vše o surovinách k pečení, těstech, náplních i toho jak cukroví péct, zdobit a uchovávat. Naučíte se i výbornou vánočku.

Kurz trvá cca 6 hodin a jeho cena je 3 900 Kč.

Sushi - delikatesa země vycházejícího slunce

Milujete sushi a nevíte jak na to? Vše o vaření a dochucování rýže, přípravě ryb, krevet a zeleniny a křupavé tempury se dozvíte od majitele sushi baru Sushi Ya pana Jiřího Zajíčka v brněnském studiu Divoká vařečka.

Kurz trvá 5 hodin a jeho cena je 2 700 Kč.

Křehký steak medium

Připravit výborný steak nezvládne každý. Do tajů přípravy hovězího, vepřového a kuřecího steaku vás zavede zkušený pražský kuchař Martin Kincl. Kromě jiného vás naučí upravit i další druhy mas podle moderní gastronomie.

Cena kurzu 2 100 Kč.

Kurzy vaření přímo ve vaší kuchyni

Vařit se dá naučit i přímo v prostředí vaší kuchyně. Díky mistrům se naučíte používat efektivně vlastní vybavení kuchyně, včetně ingrediencí. Výhodou je, že vás kuchaři naučí i improvizovat - nahrazovat jak samotné ingredience, tak i nástroje. A navíc se tohoto kurzu mohou zúčastnit i ostatní členové domácnosti.

Kurzy trvají obvykle cca 3 hodiny a ceny se odvíjejí podle zvolených ingrediencí (od 2 500 Kč výše).