Hlavní obsah

V čem jsou britské ženy lepší než muži

Novinky, Bohumila Kunertová

S rozvojem veškeré techniky a nárůstem emancipace se stále více stírají rozdíly mezi muži a ženami. Povolání, která tak například byla donedávna výsadou mužů, nyní vykonávají i ženy, a jde jim to přinejmenším stejně dobře. V některých ohledech se tak může zdát, že ženy jsou lepší než muži, a to nejen v zaměstnání. Za pravdu jim dává i nedávný průzkum.

Foto: Profimedia.cz

Ze zprávy vyplývá, že ženy jsou v mnoha aspektech lepší než muži.

Článek

Britští vědci se již dlouhou dobu zabývají otázkou, jak jsou na tom muži a ženy co se týče vzdělání, zaměstnání a dalších aspektů života. Nechali si proto vypracovat zprávu, která by přehledně shrnula výsledná zjištění. Ta jasně dokazuje, že ženy v mnoha aspektech muže překonávají, což prý činí jejich život lepším, uvedl server Daily Mail.

Zpráva uvádí, že ženy mají mnohem větší šanci na lepší vzdělání než muži, je u nich také méně pravděpodobné, že přijdou o práci kvůli krizi a mnohem lépe se také starají o své zdraví.

Ženy žijí déle a zdravěji

Po zdravotní stránce jsou na tom muži také hůře než ženy. Nedožívají se stejně vysokého věku jako ženy, bývají často obéznější a riziko sebevraždy je u nich třikrát vyšší než u žen.

Nevýhodou mužů je také to, že se podle statistik stávají mnohem častěji obětmi trestných činů než ženy. Muži jsou prý také mnohem více rizikovou skupinou co se týče pracovních úrazů. Poměr je zde 1:32 v neprospěch mužů.

Zdravotně postižení muži také hůře nacházejí uplatnění v zaměstnání než ženy.

Platové rozdíly

Rozdílné hodnoty byly zjištěny i u poměru zaměstnaných žen a mužů.  Ve veřejném sektoru, kde jsou platy i důchody vyšší, je zaměstnáno pouze 15 procent mužů oproti 40 procentům žen.

Podle celkového průměru ale ženy vydělávají méně než muži. Kritici této zprávy naopak tvrdí, že mladí muži i ženy jsou placeni naprosto stejně, mnoho žen si ale později místo kariéry vybere starost o rodinu a děti.

Jedna ze čtyř žen v současném věku kolem 50 let podle zprávy pečuje o nějakého člena rodiny (převážně o rodiče) čemuž tak většinou obětují nejen svůj příjem, ale i pracovní vyhlídky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám