Koprovou omáčku pro nás tentokrát uvařil šéfkuchař Skyboxů O2 Arény Jakub Kotyza. Jeho recept je opět pro čtyři porce.

Na vařené hovězí maso potřeboval tyto suroviny: 600 g vařeného hovězího masa, 50 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 30 g cibule, 15 g soli a divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list).

Na koprovou omáčku pak musíme mít po ruce 70 g másla, 65 g hladké mouky, vývar z hovězího masa (asi 250 ml - podle potřeby), 300 ml mléka, 40 ml octa, 40 g cukru, 90 ml dvanáctiprocentní smetany, 30 g kopru a sůl podle chuti.

Jak budeme postupovat?

Očištěné, drezírované hovězí maso uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou, cibulí a divokým kořením. Připravíme si máslovou jíšku, kterou zalijeme chladným vývarem z hovězího masa s mlékem, pečlivě metlou prošleháme a přivedeme k varu.

Vaříme velmi zvolna minimálně půl hodiny, ochutíme převařeným octem s cukrem, zjemníme smetanou a případně dochutíme. Omáčku přecedíme, přidáme přesekaný kopr, máslo na zjemnění a společně povaříme.

Jako přílohu podáváme nejlépe houskový knedlík.

Tak tedy dobrou chuť!