Hlavní obsah

Ženy mají v šatníku alespoň 12 kousků oblečení, které jim není

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Nemám co na sebe" - věta, kterou ženy chtějí často vysvětlit situaci, proč si kupují stále nové a nové oblečení. Výsledkem je pak plná skříň a hromada svršků, které žena nemá ani možnost unosit. Při podrobnějším průzkumu bychom pak zjistili, že téměř každá žena ukrývá ve skříni i takové oblečení, které je jí už dávno malé.

Foto: Profimedia.cz

Podle výsledků průzkumu mají mnohé dámy v šatníku oblečení tří ruzných konfekčních velikostí.

Článek

Britští odborníci přišli se zjištěním, že průměrná žena schovává ve skříni až dvanáct kusů svršků v hodnotě 289 liber (cca osm tisíc korun), na které jen sedá prach. A to především z důvodu, že je jim daný kousek buď příliš velký, nebo naopak (a to mnohem častěji) malý.

Z výsledků průzkumu, který proběhl mezi 4000 ženami, také vyplynulo, že kvůli kolísavé tělesné hmotnosti má téměř každá žena v šatníku až tři konfekční velikosti oblečení.

Konzultantka pro výživu Tereza Colemanová k problematice dodává: "Konzumace nevhodných potravin je pro naši peněženku mnohem větší zátěží, než si umíme představit. Je sice pěkné "mít v zásobě" i menší velikosti oblíbených džínů nebo trička, kdybychom náhodou opět zhubly, ale ve skutečnosti se to často nestává. V šatníku většiny žen je tak obrovská hromada oblečení, které je naprosto nevyužité."

Menší velikost oblečení nás donutí zhubnout

Zajímavá studie, která probíhala mezi ženami ve věku 18 až 65 let zjišťovala, jaké jsou jejich stravovací návyky a jaký to má vliv na jejich šatník.

Většina dotazovaných žen například přiznala, že si někdy koupily šaty, které jim byly již při nákupu malé, a to v naději, že do nich v budoucnu zhubnou. Polovina všech dotázaných také přiznala, že mají problémy s tzv. jo-jo efektem při hubnutí. Z toho důvodu tak mají v šatníku i "objemnější" kousky oblečení pro případ, že by nějaké to kilo opět nabraly.

Nejčastější důvody k hubnutí

Jsou situace, které ženy chtě nechtě doženou k tomu, že začnou se svou postavou něco dělat. U 72 procent dotázaných je to jejich nelichotivý odraz v zrcadle, nepěkné fotografie na facebooku (55 procent), významné události jako jsou narozeniny nebo svatby (38 procent).

Jedna ze šesti žen pak hubla kvůli lepšímu sexuálnímu životu, jedna z deseti dotázaných začala hubnout poté, co dostala od přítele "kopačky". Nemístné připomínky ohledně váhy od přátel a příbuzných jsou důvodem k hubnutí pro jednu z pěti žen.

I přes dobrou snahu dělat něco se svou váhou ale z průzkumu vyplynulo, že téměř polovina všech žen (47 procent) pravidelně nekontroluje příjem kalorií nebo nezjišťuje nutriční hodnotu přijímaných potravin.

Velmi zajímavým zjištěním bylo, že se svou postavou jsou spokojena pouhá dvě procenta všech žen, více jak polovina ze všech dotázaných se pak nezabývá otázkou, jak si do budoucna udržet stejnou postavu či váhu. Čtyři z deseti žen raději volí pro hubnutí krátkodobou dietu namísto úpravy životního stylu a návyků.

Rozdíly mezi "měla bych" a "dělám"

Jak uvádí doktorka Colemanová, mnoho žen má určité názory (většinou docela správné) na zdravou výživu a styl života, ale v reálném životě se tím moc neřídí. Mnohé ženy totiž spoléhají raději na krátkodobé diety, kdy je podle nich lepší vydržet několik dní radikálnějších změn, než se dlouhodobě trápit změnou zaběhlých zvyků ve stravování.

"Téměř každá žena začíná hubnout s těmi nejlepšími úmysly, čím déle ale hubnutí trvá, tím více ženy polevují z vymezených hranic. Často totiž podléhají mylným domněnkám, že zdravé stravování je velmi deprimující, navíc podle nich není v nabídce i dostatek vhodného sortimentu. Neméně častým názorem je i přesvědčení, že zdravé jídlo je mnohem méně chutné než to nezdravé," dodává na závěr doktorka Colemanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám